• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
Kenyérliszt

Kenyérliszt útmutató: profi tippek otthoni kenyérsütéshez

Szívesen próbát tennél az otthoni kenyérsütéssel? A megfelelő kenyérliszt kiválasztása kulcsfontosságú. Ebben nyújt segítséget cikkünk!

Szívesen próbát tennél az otthoni kenyérsütéssel? Nehezen igazodsz ki a sütőiparban a lisztkódok között? Nem tudsz választani a teljes kiőrlésű és finomliszt között? A megfelelő kenyérliszt kiválasztása kulcsfontosságú az ízletes, belül omlós, kívül ropogós házi kenyérhez. Cikkünkben megválaszoljuk a témában felmerülő leggyakoribb kérdéseket!

Így készül a liszt

A liszt a gabonából előállított őrlemény, amelyet kenyér, péksütemények, tésztafélék és egyéb élelmiszerek készítéshez használnak. Kevésbé ismert tény, hogy a lisztből alkoholos ital, ragasztó, sőt még dísztárgy is készíthető. A lisztkészítés az alábbi lépésekre tagolható:

  • A gabona aratását követően silókba helyezik a terményt.
  • Innen a gabonát a malomba szállítják, ahol elsőként egy tisztítási folyamaton megy keresztül a termény.
  • Ezt követően megőrlik a gabonát. A munkafolyamat célja a magbelső és héj eltávolítása egymástól. 
  • Majd osztályozzák a gabonát szemcseméret és termékfajta szerint.
  • Végül pedig csomagolják a termékeket a felhasználás szerinti elvárások alapján. Hazánkban a minimális sikérküszöb 28%, amely a nemzetközi összehasonlításban magasnak minősül.

A fenti összetett és bonyolult folyamaton megy keresztül az összes liszt termék. Most, hogy megismerted a lisztkészítés lépéseit, ideje szót ejteni az osztályozásáról.

Melyek a liszt legfontosabb tulajdonságai?

A liszt legfontosabb tulajdonságai a hamutartalom, gabonaféle és finomság (szemcseméret). 

  • Hamutartalom: A kenyérliszt készítés során visszamaradó hamu adja az őrlemény jellegzetes színét.
  • Gabonaféle: A liszt készülhet számtalan alapanyagból, a leggyakrabban használtak: durum-, graham-, rozs-, tönkölybúza és búza.
  • Finomság (szemcseméret): Megkülönböztetünk fogós-, rétes-, grízes- és sima lisztet. Míg az első három kategória érdesebb tapintású, magasabb sikértartalmú, addig a sima liszt (finomliszt) apróbb őrlésű.

​​Lisztkódok: így értelmezd a jelöléseket

Hobbi pékként a liszteket böngészve biztosan találkoztál a betűkből és számokból álló kód sorokkal. Az elsőre megfejthetetlennek tűnő kódsort a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. A ​​lisztkódok három részre bonthatók.

1. A gabona típust az alábbi kódokkal különböztethetjük meg:

  • búza - B
  • durumbúza - D
  • graham - G
  • rozs - R
  • tönkölybúza - TB

2. A következő elem a szemcse méretét, más szóval az őrlésfinomságot jelöli:

  • dara - D
  • fogós - F
  • háromszorosan fogós - FFF
  • kétszer fogós (rétesliszt) - FF
  • liszt - L

3. A végső számjegyek pedig a hamutartalomra utalnak, a magasabb érték nagyobb korpa- és mikrotápanyag tartalomra utal.

A legnépszerűbb kenyérlisztek

A kenyérliszt általában sötétebb, magasabb korpatartalmú őrlemény. A megfelelő kenyérliszt kiválasztása jelentős mértékben befolyásolja az otthoni kenyér állagát, ízét és kinézetét. Lássuk, melyek a legnépszerűbb kenyérlisztek!

BL-80 kenyérliszt

Kezdő kenyérsütő vagy? Életed első otthoni kenyeréhez keresel alapanyagot? A BL-80 kenyérliszttel lehetetlen mellé fogni! A magas hamutartalmú őrleményből készül a legtöbb bolti péktermék.

BL-80 kenyérliszt tápanyagtartalma:

  • Kalória : 361 kcal
  • Zsír: 1,7 g
  • Szénhidrát: 72,53 g
  • Fehérje: 11,98 g
  • Rost: 2,4 g

BL-112 kenyérliszt

Félbarna kenyérre fáj a fogad? Szeretnéd vitamin- és ásványi anyag beviteled növelni? Akkor a BL-112 kenyérliszt tökéletes választást jelent! A lepények, kenyerek, kiflik és zsemlék készítéséhez is kiváló őrlemény keverhető teljes kiőrlésű liszttel.

BL-112 kenyérliszt tápanyagtartalma:

  • Kalória: 334,4 kcal
  • Zsír: 1,2 g
  • Szénhidrát: 70 g
  • Fehérje: 9 g
  • Rost: 3,5 g

Kenyérliszt keverék

A kenyérliszt keverék eltérő alapanyagú, szemcseméretű és hamutartalmú őrleményeket tartalmaz. Gyakran a gabonaféléket magvakkal és egyéb összetevőkkel egészítik ki. A kenyérliszt keverék vásárlása jó választás azoknak a hobbi pékeknek, akik nem elégszenek meg a szokványos kenyér receptekkel.

Zabliszt

A zabliszt glikémiás indexe (GI index) mindössze 55, így lassú vércukorszint emelkedést és csekély inzulin reakciót vált ki. Az ásványi anyagokban dús lisztféle gluténmentes és magas fehérjetartalmú. Tégy próbát a zabkenyérrel, ha egy izgalmas gasztro újdonság kipróbálására vágysz!

Zabliszt tápanyagtartalma:

  • Kalória: 404 kcal
  • Zsír: 9,1 g
  • Szénhidrát: 59,2 g
  • Fehérje: 14,7 g
  • Rost: 6.5 g

Kenyérsütés otthon: a legjobb házi kenyér recept

A kenyérsütés otthon nem csupán szórakoztató, takarékos, de egészségtudatos is. A recept összeállításakor biztosak lehetünk abban, hogy a kész élelmiszer olyan összetevőket tartalmaz, amely elvárásainknak megfelel.

Kenyérsütés otthon

A legjobb házi kenyér receptet megtalálni nem lehetetlen kihívás. Minden esetben saját étkezési igényeink és ízlésünk alapján érdemes kenyér receptet keresni. Az alábbiakban bemutatott házi kenyér recept egyszerű, gyors és kevés összetevőt igényel. Próbáld ki a roppanós héjú, omlós tésztájú finomságot!

Erre lesz szükséged:

  • 500 gramm BL-80 kenyérliszt
  • 160 gramm friss élesztő
  • 300 milliliter langyos víz
  • 5 gramm cukor
  • 5 gramm
  • 20 milliliter olaj

Kenyérsütés otthon lépésről-lépésre:

  • Futtasd fel az élesztőt 100 milliliter, cukros, langyos vízben! Várj legalább 30 percet!
  • Eközben szitáld a lisztet egy nagy tálba és keverd össze sóval! Ebben a tálban fog megkelni a kenyértészta!
  • Adj kovászt és langyos vizet a keverékhez!
  • Erős mozdulatokkal keverd 10-15 percig a tésztát, majd helyezd a kelesztő tálat langyos helyre!
  • Egy óra elteltével lisztes gyúródeszkán gyúrd meg újra a tésztát!
  • Ezt követően formálj kenyeret és várj további háromnegyed órát!
  • Helyezd a kenyeret 180 °C-re előmelegített sütőbe! Süsd a kenyeret 30 percig!

Gyakori kérdések és válaszok

Kenyérliszt ár: mennyibe kerül a kenyérliszt?

A kenyérliszt árát sok tényező befolyásolja, ilyen például az alapanyag, gyártó, szemcseméret és kiszerelés. Általában 200-800 forint / kilogramm áron vásárolható kenyérliszt.

Melyik a legjobb kenyérliszt?

Kezdő hobbi pékek körében gyakran elhangzó kérdés: melyik a legjobb kenyérliszt? A választ saját igényeid határozzák meg. Pár hasznos tipp:

  • Világos kenyérhez használj kisebb hamutartalmú őrleményt (BL-80).
  • Félbarna és barna kenyérhez válassz magasabb hamutartalmú kenyérlisztet (BL-112).
  • Ha szeretnéd elkerülni a sikér fogyasztást, akkor válasz zablisztet vagy egyéb gluténmentes kenyérlisztet.
  • Kezdő vagy? Érdemes lehet a saját kenyérliszt keverék helyett előre kevert terméket választani!

Mi szükséges a házi kenyérsütéshez?

A házi kenyérsütéshez szükséges a receptben szereplő összes összetevő, sütő, kemence vagy kenyérsütőgép.

Kenyérsütés géppel vs. sütőben: melyiket érdemes választani?

Az otthoni kenyérkészítés során több opció közül választhatunk A kenyérsütés géppel általában gyorsabb, kényelmesebb és kevesebb munkát igényel.

Mi az a gluténmentes kenyérliszt?

Gluténmentes kenyérlisztnek neveznek minden olyan kenyérkészítésre használható őrleményt, amely nem tartalmaz sikért. A zabliszt gluténmentes, így a cöliákia állapotában szenvedők is fogyaszthatják.

Melyek a legnépszerűbb lisztkódok?

A lisztkódok segítségével könnyen megállapítható a liszt alapanyaga, szemcsemérete és hamutartalma. A legnépszerűbb lisztkódok, amelyekkel találkozhatsz a boltok liszt kínálatát böngészve:

Kedvet kaptál a sütéshez? Tekintsd meg weboldalunkon és üzleteinkben elérhető, kedvező árú liszt kínálatunkat!

Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár