5 recept, amit muszáj kipróbálni!

Vannak tipikusan őszi ételek, amik még szebbé varázsolják a színes őszi napokat. Mi is hoztunk pár receptet.

Reggelire: gombás omlett

 Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 15 dkg gomba
  • 5 csokor petrezselyem
  • 1 ek vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk borsikafű
  • 1 csipet szerecsendió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só
  • 3 dkg parmezán sajt
  • 5 dl tej

 

Villámgyorsan elkészül, és biztos, hogy kellő energiával lát el! A felaprított gombát dinszteld meg a zúzott fokhagymával, majd tedd át egy másik tálba! Verj fel pár tojást, ízesítsd petrezselyemmel, borsikafűvel, szerecsendióval, sóval, majd lassú tűzön süsd meg a serpenyőben! Az egyik felére öntsd rá a gomba felét, hajtsd félbe, süsd újra pár percig, majd a tetejére halmozd rá a maradék gombát! Szórd meg petrezselyemmel és parmezánnal, és már fogyaszthatod is!

 

Ebédre: libagombócok bazsalikomos sütőtökszósszal

 

Ha igazi őszi ebédre vágysz, itt az alkalom, hogy kipróbáld az alábbi receptet!

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg sütőtök
  • 5 dkg libaháj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 0,5 teáskanál fekete bors
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 ek citromlé
  • 2 db zsálya (friss levél)
  • 50 dkg tészta (széles metélt)
  • 1 dl fehérbor

 

A gombócokhoz:

  • 50 dkg libacomb (darálva)
  • 2 db tojás
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • 3 ek fenyőmag (vagy mandula vagy dió)
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 ek koriander (frissen aprított)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 tk só
  • 0,5 teáskanál bors
  • 1 dl fehérbor

 

A tálaláshoz:

  • 0,5 dl olívaolaj
  • zöldfűszer ízlés szerint

 

Elkészítés:

A darált húst a gombócokhoz szükséges összes hozzávalóval – a fehérbor kivételével − összegyúrjuk. Szükség esetén kevés zsemlemorzsát adhatunk még hozzá, hogy jobban összeálljon. Diónyi gombócokat formázunk, és egy nagyméretű serpenyőbe rakosgatjuk őket. Fehérbort és vizet öntünk alá, majd fedővel lefedve közepes lángon 15 percig pároljuk.

A gombócokat egy tálba szedjük, félretesszük.

A sütőtököt közben kockára vágjuk, a hagymát felaprítjuk. A libahájat serpenyőben kiolvasztjuk, a zsírján a hagymát üvegesre pirítjuk. Rádobjuk az összetépkedett zsályalevelet, az átnyomott fokhagymát, és fél percig sütjük. Ezután szórjuk rá a pirospaprika port, feketeborsot, elkeverjük, és rögtön hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt. Kevés vízzel és a fehérborral felöntjük, fedővel lefedve, a tök fajtájától függően 20-30 percig pároljuk. Közben sűrűn kevergetjük, hogy a tök szétfőjön.

Amíg a tök puhul, sós vízben kifőzzük a tésztát is.

Ha a tök puha és kellőképpen szétfőtt, ízesítsük sóval, balzsamecettel, citromlével.

Tálalás előtt a húsgombócokat egy kevés olajon átpirítjuk, és a tésztával, szószra ültetve tálaljuk, kevés zöldfűszerrel meghintjük.

 

 

Vacsorára: Szőlős focaccia kecskesajttal és dióval

 Kápráztassuk el a családot vagy a vendégeket egy egyszerűen elkészíthető, de nagyon látványos – és finom! – vacsorával!

 

Hozzávalók:

 A tésztához:

  • 550 g finomliszt
  • 7 g instant élesztő (egy kis tasak)
  • 1 ek barna cukor
  • 1 teáskanál só
  • 4 ek olívaolaj
  • 2,5 dl víz

 

A tetejére:

  • 180 g kékszőlő (egy közepes fürt)
  • 70 g kecskesajt
  • 2 szál rozmaring
  • 5 dkg dió
  • 2 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint

 

Elkészítés:

Öntsük a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt egy tálba. Adjuk hozzá az olívaolajat, a langyos vizet, és alaposan gyúrjuk össze, majd néhány percig dagasszuk. A tészta állaga akkor jó, ha elválik az edény falától és már nem ragad. Konyharuhával fedjük le, és hagyjuk egy órát kelni. Ha a tészta megkelt, nyújtsuk egy centiméter vastagra, akkorára, hogy beleférjen egy nagy tepsibe. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és tegyük bele a tésztát.

A szőlőszemeket mossuk meg és felezzük meg őket, a kecskesajtot daraboljuk fel, a rozmaringot és a diót aprítsuk. Egyenletesen oszlassuk el a tésztán a szőlőt, vágott felükkel lefelé, majd szórjuk rá a sajtot, a diót és a rozmaringot. Locsoljuk meg két evőkanál olívaolajjal a tészta tetejét, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe nagyjából 35-40 percre, amíg szép aranybarnára nem pirul.

Ha elkészült, szórjuk meg a tetejét nagy szemű tengeri sóval.

 

 

+1: desszert!

 

Az őszi gyümölcsök nemcsak nyersen, de süteményekben is isteniek, használjuk ki a szezont például az alábbi gyors szilvás finomsággal!

 

Hozzávalók:

  • 10 db szilva
  • 4 db tojás
  • 2 púpozott ek finomliszt
  • 2 ek cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg vaj

A tetejére:

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek porcukor

 

Elkészítés:

A szilvákat kimagozzuk és elnegyedeljük.

A vajat egy nagy serpenyőben megolvasztjuk, a szilvát 2-3 perc alatt egy kicsit megpirítjuk rajta.

Ezalatt a tojást, a lisztet és a cukrot simára keverjük. Ráöntjük a szilvára, 4-5 percig sütjük, majd egy tányérra borítjuk, és megfordítjuk, hogy a másik oldala is aranybarnára süljön. (Ez a lépés elhagyható, ha egy tortalapát vagy kiszedőlapát segítségével több részletben megfordítjuk a tésztát.)

Vaníliás porcukorral bőven megszórjuk. Melegen tálaljuk.

 

(A receptek forrása: www.nosalty.hu.)