Közeleg a levendulaszüret ideje! Nézzünk körül, van-e lehetőség a közelünkben szüretelni, mert amellett, hogy a szüret remek kikapcsolódás, a levendulát rengeteg módon tudjuk hasznosítani!
A levendulát felhasználhatjuk frissen, szárítva, és az olaját is többféleképpen alkalmazhatjuk. Kiváló nyugtató hatású, csökkentheti a fejfájást, enyhítheti a melankóliát, de segítségünkre lehet akkor is, ha este nehezen alszunk el. Persze azon kívül, hogy kiszárítjuk, és eltesszük teának vagy varrunk belőle levendulapárnát, a konyhában is nagy hasznát vesszük: finom ízt ad süteményeknek, limonádéknak, és különleges, ízletes szörpöt készíthetünk belőle!
A házi levendulaszörp hozzávalói:
- 20-30 dkg levendulavirág
- 2 liter víz
- 2 kg cukor
- 2-3 kezeletlen citrom
- 1 ek. citromsav
A vizet forraljuk fel a cukorral, majd ebbe a szirupba tegyük bele a karikákra vágott citromot, a levendulát és a citromsavat. Fedjük le, és hagyjuk állni 12 órán át! Ezután szűrjük le gézzel vagy kis lyukú szűrővel, forraljuk át, és töltsük steril üvegekbe. Egy-két napig dunsztoljuk.