Az olvasás előnyei

Az olvasás 6+1 előnye: miért jó az olvasás?

Az olvasás segítheti a koncentrációs készség fokozását, a szókincs bővítését és a memóriafejlesztést. Érdekel milyen további előnyökkel jár? Mutatjuk!

Az olvasás segítheti a koncentrációs készség fokozását, a szókincs bővítését, a memóriafejlesztést és számos további előnnyel szolgálhat, mégis hazánk lakosságának több mint fele sosem olvas. Cikkünkben bemutatjuk az olvasás 10 legfontosabb előnyét és hasznos tippeket adunk még több könyv olvasásához!

Olvasási szokások Magyarországon

Mielőtt az olvasás előnyeit részletesen bemutatnánk, érdemes hazánk olvasási szokásait megvizsgálni. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 2020-ban publikált kutatása a magyar olvasási szokásokat vizsgálta. A kutatás eredményei szerint:

 • A megkérdezettek 13%-a rendszeresen (hetente legalább egy alkalommal), 34%-a alkalomszerűen és 53%-a sosem olvas.
 • 2005-höz képest 12%-kal csökkent a bármilyen rendszerességgel könyvolvasó felnőtt személyek aránya. Tehát, a magyarországi könyvolvasási hajlandóság csökken a felnőtteknél. A csökkenő tendencia minden vizsgált demográfiai csoportban, így az eltérő iskolai végzettségű és nemű személyeknél, megjelent.
 • A rendszeresen olvasó férfiak évente átlagosan 33, míg a rendszeresen olvasó nők évi átlagos 38 könyvet olvasnak.
 • A megkérdezettek 58%-a sosem vásárol könyvet.

Megállapítható, hogy a magyar emberek többsége nem szokott rendszeresen olvasni, de vajon mi lehet ennek az oka? A fent említett kutatásban szereplő könyvolvasást kerülő személyek az alábbi okokat említették:

 • 45% nem szeret olvasni.
 • 33% az időhiány miatt kerüli az olvasást.
 • 21% inkább más kulturális termékeket fogyaszt.
 • 16% eltérő szabadidős tevékenységeket választ az olvasás helyett.
 • 13% kizárólag rövidebb dolgokat olvas.
 • 6% a pénzhiány miatt kerüli az olvasást.
 • 2%-ban egyéb választ adtak.

Cikkünk további részében megismerheted az olvasás nyújtotta előnyöket, amelyek túlmutatnak a szókincs fejlesztésén és a memória javításán, továbbá tippeket adunk a leggyakrabban említett olvasás elkerülését szolgáló okok leküzdéséhez.

Az olvasás 6+1 előnye: miért jó az olvasás?

1. Az olvasás segíthet a stressz menedzsmentben

Egy, a University of Sussex egyetem által közölt 2009-es kutatásban az olvasás stressz szintre gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatás eredménye szerint az olvasás akár 68%-kal csökkentheti a distresszt. Így az olvasás jobb stresszkezelési módszernek minősül, mint a zenehallgatás vagy teázás. Nehéz napod volt? Egy könyv segíthet abban, hogy ellazulj és kipihend a nap fáradalmait!

2. Edzés az elmének

Egy, a The Journals of Gerontology szaklapban megjelent kutatás eredményei szerint az olvasás segíthet az Alzheimer kórban szenvedő személyek állapotromlásának lassításában. A hangos olvasás bizonyult a legeredményesebbnek.
Az olvasással szellemi kihívás elé állíthatod magad. Ismeretterjesztő művek esetén a nehéz tudományos elméletek megértése, míg szépirodalmi alkotásokban a történetszál követése intellektuális kihívást jelenthet.

3. Olvasás a memória fejlesztéséért

A könyvek szerelmesei gyakran tapasztalják, hogy a gyakori olvasás segíti őket emlékező készségük fejlesztésében. A megérzés helyes és a tudományos tényekkel is egybevág. A Fisher Center for Alzheimer's Research Foundation állásfoglalása szerint az olvasás segíthet a memória fejlesztésében és a kognitív képességek megőrzésében.

4. Szókincsbővítés és a verbális képességek fejlesztése

A széles szókincs segít abban, hogy a helyzethez illő módon fejezd ki magad. A szókészlet bővítésével pontosabban, kifejezőbben és választékosabban öntheted mondatokba gondolataid és érzéseid. A gyakori olvasás segíthet új szavak és kifejezések megtanulásában. Sőt, a szókincs fejlesztésén túl, stilisztikai bravúrokat is elsajátíthatsz. Az olvasás elsődleges eszközöd lehet abban, hogy megtanulj jobban és hatékonyabban kommunikálni.

5. Ingyenes vagy kedvező árú szórakozási lehetőség

Bár a cikk elején idézett felmérésben a válaszadók 6%-a állította, hogy pénzügyi okok miatt kerüli az olvasást, fontos tudni, hogy számos ingyenes és alacsony költségű módja van a könyvek beszerzésének. Összegyűjtöttük az olcsó és ingyenes könyvolvasási lehetőségeket:

 • Könyvtár: A könyvtári bérléssel nyugdíjasként és nappali tagozatos diákként ingyenesen, a többiek számra pedig egy képletes összeg ellenében elérhető országosan sok ezer könyv.
 • Ingyenes audio könyvek és e-book tartalmak: A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) oldalán ingyenes e-könyvek és audio könyvek közül válogathatsz kedved szerint.
 • Antikváriumok és könyvcsere programok: A használt könyvesbolt és online könyvcsere programok segítségével az eredeti vételár töredékért juthatsz a kiválasztott könyvekhez.
 • Közösségi könyvmegosztás: Az ország számos pontján elérhetőek közösségi könyvmegosztó pontok. A környezeti hatásoktól védett könyvesszekrényekről kedved szerint elviheted a kiválasztott darabokat, fontos, hogy a szabályokat betartva te is elhelyezz a polcon könyvet.
 • Akciós könyvek: Vannak olyan könyvek, amelyeket a fenti módszerekkel nem lehet beszerezni. Oldalunkon kedvező árú gyerekkönyvek és felnőtteknek szóló könyvek közül válogathatsz!

6. Az olvasás, mint önképzési lehetőség

Érdekel az online marketing? Szeretnél többet megtudni a sporttáplálkozásról? Szívesen ismernéd meg a második világháború történetét részletesen? Az olvasás segíthet abban, hogy elmélyítsd tudásod speciális területeken. Szinte lehetetlen olyan szakterületet találni, amely ne rendelkezne tágas könyv kínálattal. Akár érdeklődésednek és szakmai ambícióinak megfelelő “tantervet” is összeállíthatsz megadnak.

+1 Akár az idegennyelvi készségek fejlesztését is segítheti

Nem csupán lexikális tudásod, de akár idegennyelvi készségeid is fejlesztheted az olvasással. Számos nyelven elérhetőek “egyszerűsített” olvasmányok, vagyis olyan könyvek, amelyek az idegennyelv kevésbé komplex, kezdő-barát változatát használják. Ezek a könyvek segíthetnek abban, hogy olvasási készségeid hamar javuljanak.

Tippek a több olvasáshoz

Ahhoz, hogy többet olvass sokszor nehéz időt és kedvet találni. Az alábbiakban összegyűjtöttünk tippeket, amelyek segíthetnek az elolvasott könyvek számának növelésében:

 • Hallgass audio könyveket utazás közben! Egy átlagos 300 oldalas könyv körülbelül 8 órás lejátszási idővel rendelkezik. Napi 1 óra utazási idő esetén, alig több mint egy munkahét alatt meghallgathatsz egy teljes könyvet!
 • Gyorsítsd fel a hallgatott audio könyvet! A legtöbb alkalmazásban lehetőség van a normális lejátszási sebességet módosítani. Gyorsabb lejátszási sebesség mellett több könyvet tudsz meghallgatni egységnyi idő alatt. Általában 1,5-szeres sebességgel érthető és élvezhető az audio könyv.
 • Törekedj a rendszeres olvasásra! Akár napi 10-20 oldal olvasás is elegendő ahhoz, hogy haladj az elolvasni kívánt könyvekkel.
 • Válasz olyan könyveket, amelyek érdekelnek! Ez segít abban, hogy belső késztetésed legyen az olvasáshoz.

Kedvet kaptál az olvasáshoz? Nézd meg könyv kínálatunk!