Miért nem növényi tej a növényi ital?

Növényi ital kisokos: Miért nem növényi tej a növényi ital?

Egyre gyakrabban találkozhatsz növényi italokat a boltok polcain. Ez is csak egy újabb divathóbort, vagy valódi előnyökkel járhat a növényi ital fogyasztása?

Vannak, akik etikai és ökológiai okokból, míg mások egészségügyi okok miatt kerülik a tehéntej fogyasztását. Ezen személyeknek sem kell lemondani kedvenc tejeskávéjukról, hiszen hazánkban is jó ideje elérhetőek a növényi italok. De vajon mennyire egészségesek a növényi italok a tehéntejhez képest? Van egészségügyi előnye a tehéntejet zabitalra cserélni? Cikkünkben megismerheted a növényi italok és a tehéntej fogyasztás előnyeit és hátrányait!

Mi az a növényi ital? Miért nem növényi tej a növényi ital?

A növényi ital alatt növényi alapanyagokból készült, tejszerű italok összességét értjük. A növényi italokat hasonló módon használják fel, mint a tehéntejet. Növényi ital felhasználásával készülhet kávé, kakaó, tea, zabkása vagy akár sütemény is. A tejhelyettesítő italok íze és tápanyagtartalma eltérhet a felhasznált alapanyagoktól függően.

A növényi alapú tejpótlókat gyakran nevezik növényi tejnek, a pontos megnevezés azonban növényi ital. Bár a növényi italok állaga, színe és felhasználási módja nagyon hasonló a tehéntejéhez, mégsem nevezhetőek növényi tejnek, hiszen nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket.

A növényi tejpotló készítmények gyakran tartalmaznak hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat. Készülhet gabonafélék, hüvelyesek, diófélék, sőt még vetőmagok felhasználásával is. Az alábbi növényi ital típusok érhetőek el:

 • Árpa ital
 • Borsó ital
 • Chia ital
 • Csillagfürt ital
 • Dió ital
 • Kender ital
 • Kesu ital
 • Quinoa ital
 • Lenital
 • Mogyoróital
 • Napraforgó ital
 • Szezám ital
 • Tönköly ital
 • Zabital
 • Kókuszital
 • Rizsital
 • Szójaital
 • Mandulaital

A növényi ital fogyasztás előnyei

Bár sokunk számára nehéz elképzelni, hogy a tehéntej helyett növényi itallal fogyasszuk kedvenc espresso macchiato italunk, mégis érdemes megfontolni a váltást. Az alábbiakban összegyűjtöttük a növényi ital fogyasztás legfontosabb előnyeit.

 • Alacsonyabb ökológiai lábnyom: Egy, az Oxford egyetem által 2018-ban publikált kutatás arra jutott, hogy egy pohár tehéntej előállítása körülbelül háromszor annyi üvegházhatású gázkibocsátással és 9-szer annyi földterület felhasználásával jár, mint a növényi italok esetén. A növényi italok fogyasztásával visszafoghatod a károsanyag kibocsátásod.
 • Laktózmentes: Majdnem minden tejtermék tartalmaz tejcukrot (laktóz). Ha laktózérzékeny vagy -intoleráns vagy, akkor a hagyományos tejtermékek fogyasztása emésztési problémákhoz vezethet. Jó hírünk van! A növényi italok nem tartalmaznak tejcukrot, így bátran fogyasztható bármely növényi alapanyagokból készült ital.
 • Tejfehérje mentes: A tejtermékek tejsavó fehérjét és kazeint is tartalmazhatnak. Amennyiben tejfehérje intoleranciában szenvedsz, érdemes elkerülni a tejtermékek fogyasztását. Növényi termékek fogyasztásával elkerülheted ezen fehérje típusok fogyasztását.
 • Alacsony koleszterintartalmú / koleszterinmentes: Míg a legtöbb tejtermékben található koleszterin, addig a növényi italok többsége koleszterin-mentes, vagy alacsony koleszterin tartalmú. Ha szeretnéd kardiovaszkuláris egészséged támogatni a koleszterin bevitel csökkentésével, válaszd a növényi italokat!
 • Vegán és vegetáriánus barát: A növényi italok nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, így fogyaszthatóak vegán és vegetáriánus étrendet követő személyek által is.
 • Kellemes ízű: A cikk elején olvasott felsorolásból is láthatod, hogy több tucat növényi ital típus érhető el. Valódi gasztro felfedező expedíció lehet az új növényi italok kipróbálása.
 • Vitaminokban és ásványi anyagokban dús: Nem csupán a növényi alapanyagok rendelkeznek magas vitamin- és ásványi anyag tartalommal, de számos növényi ital hozzáadott mikrotápanyagokat is tartalmaz.

Növényi tejek

Gyakori kérdések a növényi italok kapcsán

Mi az a növényi ital készítő gép?

A növényi ital készítő gép olyan háztartási eszköz, amellyel lakásod kényelmében készítheted el kedvenc növényi italod. A gép segítségével a kiválasztott alapanyagokból alig több mint fél óra alatt készíthető növényi ital. A kényelem mellet előnye, hogy idővel megtérülhet a gép ára. A növényi ital készítő gép hátránya, hogy nagy helyet foglal a konyhában és a turmix funkció miatt hangos.

Lehetséges növényi italt házilag készíteni?

Igen, lehetséges növényi italt házilag készíteni. Ehhez választhatod az előző kérdésben említett háztartási eszközt, vagy a házi növényi ital készítés egyéb módszereit. Ehhez rendszerint a választott alapanyagot turmixolni kell, majd áztatni végül pedig leszűrni. A házi növényi ital készítés előnye, hogy olyan adalékanyagokat rakhatsz italodba, amelyek étkezési elveidnek és egyéb preferenciáidnak megfelelnek. Hátránya, hogy jelentős idő- és munkaigényű a házi növényi ital készítése.

Melyek a növényi ital káros hatásai?

A kereskedelmi forgalomban megvásárolható növényi italok egészségesek és nem rendelkeznek káros egészségügyi hatásokkal. Magas vitamin és ásványi anyag tartalmúak, így fogyasztásuk támogathatja egészséged megőrzését. Fontos, hogy bármilyen ételintolerancia vagy egyéb súlyos egészségügyi probléma fennállása esetén, konzultálj kezelőorvosoddal mielőtt jelentős változtatást eszközölnél étrendedben.

Létezik habosítható növényi ital?

Igen! A növényi italokat többnyire könnyen lehet habosítani, és választhatsz barista növényi italt, amelyet kifejezetten a kávé kedvelő, gourmet fogyasztóknak alkottak meg. Válaszd az alábbi növényi italok bármelyikét tejhabosításhoz:

 • Szójaital
 • Kókuszital
 • Mogyoróital
 • Rizsital

A zabital kevésbé alkalmas a habosításra, így, ha vegán chocolate mocha latte kávéra vágysz, akkor válaszd a fent felsorolt tejek egyikét inkább.

Milyen ízű a növényi ital?

A növényi ital enyhe, neutrális ízűek. Nem rendelkeznek erős mellékízzel, így tökéletesek kávé, kakaó és egyéb tejes italok elkészítéséhez. Kaphatóak ízesített növényi italok, csokoládé, vanília és gyümölcsös ízekben. Ezeket a termékeket akkor válaszd, ha kedveled az intenzív, édes ízeket.

Mennyibe kerülnek a növényi italok?

Jelentős eltérés van a növényi italok árában. A tejhelyettesítő italok árát befolyásolja a márka, kiszerelés, alapanyag, ízesítés, elkészítési mód és más tényezők. Általában 400-900 forint közötti összegért lehet vásárolni 1 liter növényi italt.

A növényi ital vagy a tehéntej egészségesebb?

Nincs egyetértés a dietetikusok körében ebben a kérdésben. A tehéntej általában magasabb fehérjetartalommal bír, mint a növényi italok. Azonban a növényi italok telített zsír- és koleszterintartalma rendszerint alacsonyabb. A vitamin és ásványianyag tartalom nehezen összevethető, mivel a növényi italok alapanyaga igen eltérő lehet. Ha törekszel a telített zsír-, koleszterin és tejcukor bevitel csökkentésre, akkor érdemes növényi italt választani.

Összefoglalás

Cikkünkben megismerhetted a növényi italok típusait, fogyasztásuk előnyeit és választ kaphattál a leggyakrabban előforduló kérdésekre. Ha szeretnéd elkerülni a laktóz fogyasztást, redukálni a telített zsírbevitelt, csökkenteni a fogyasztásoddal generált környezeti terheket vagy szívesen kipróbálnál új ízeket, akkor tégy egy próbát a növényi italokkal!

Szívesen megkóstolnád a mandulatejet? Itt érhetőek el tej és tejhelyettesítő termékeink!