A napvédelem nem csak a fényvédő alkalmazását jelenti.

Napvédelem minden időben: tévhitek és tények a fényvédőkről

A napvédelem ugyan nem merül ki a fényvédőkben, de vajon tisztában vagy a naptej használatának szabályaival? Mire ügyelj, ha tartósan a napon tartózkodsz?

A fényvédők fontos szerepet játszanak az UV-sugarak és a bőrrák elleni védelemben, de csak akkor tudják kifejteni hatásukat, ha helyesen alkalmazzuk őket. Összegyűjtöttünk pár téves információt, ami a napvédelem kapcsán gyakran előkerül, hogy tisztázzuk a félreértéseket, és mindenki tudatosan indulhasson neki a nyárnak.

Mítoszok a naptejjel kapcsolatban

Sokan azt gondolják, hogy felhős napokon nincs szükség naptejre, mert a napot nem érezzük olyan erősnek, mint máskor. Az igazság viszont az, hogy bármikor, amikor a testet a nap fénye éri, ki van téve az UV-sugaraknak, még borult időben is. Milyen tévhitek merülnek fel még a köztudatban a fényvédelem kapcsán?

1. tévedés: A lejárt napozószer is megteszi

A fényvédő krémek szavatossága felbontás után többnyire egy éven belül lejár, azaz nem érdemes őket félretenni a következő nyárra, mert a bennük található vegyi anyagok egy idő után lebomlanak, és nem biztosítanak többé védelmet. Bontatlan állapotban néhány évig tartják a minőségüket, ezért mindig olvasd el a dobozon található szavatossági időt, és írd rá a flakonra, hogy mikor kezdted el használni.

2. tévedés: Elég egyszer egy nap bekenni magunkat naptejjel

A fényvédők nem nyújtanak egész napos védelmet, ha folyamatosan a napon tartózkodsz. Az úszás és az izzadás még hamarabb lemossa a készítményeket, ezért fontos, hogy legalább kétóránként, illetve sporttevékenység vagy egy hosszabb fürdőzés után azonnal újra bekend magad.

Tipp: Mennyi fényvédőt használjunk? Olvasd el a Fényvédelem felsőfokon című cikkünket, ahol kitérünk a fényvédő termékek ajánlott felviteli mennyiségére is.

3. tévedés: Mindegy milyen fényvédőt használunk

A 30 SPF-nél kevesebb faktorvédelemmel ellátott termékek nem nyújtanak elég biztonságot a nap káros sugarai ellen, és ez igaz az olyan kozmetikai termékekre is, mint például az alapozók. Fontos, hogy fényvédős arckrémet bőrtípusunknak megfelelően válasszunk: a zsíros bőr, ami aknéra hajlamos, vagy a száraz bőr, az érzékeny bőr mind-mind másfajta táplálást kíván.

4. tévedés: Bizonyos esetekben nem kell a fényvédő

A fényvédőt ne csak akkor használjuk, amikor az egész testüket napfény éri, például amikor a szabadban úszunk. Az ultraibolya sugarak ugyanis mindenképp károsak a bőrre, függetlenül attól, hogy mekkora rész van kitéve a napsugárzásnak. Az alkar és az arc gyakran egész nap szabadon marad, ami növelheti a napkárosodás kockázatát. A legjobb, ha a szabadon lévő bőrt bekenjük, és más védekezési módszereket is fontolóra veszünk, például kalapot vagy lenge, hosszabb ujjú ruhákat viselünk, ha a bőrünk érzékeny a napra.

Napvédelem kisbabáknak

Ha a babával a szabadban tartózkodsz, fontos, hogy megvédd a kicsit a napsugárzástól, mert az érzékeny bababőr különösen hajlamos a súlyos égési sérülésekre. A napvédelem legjobb formája a megelőzés, ezért amikor a nap a legerősebb, azaz délelőtt 10 és délután 4 óra között igyekezz a kisbabával árnyékos helyre húzódni.

A naptejet a közvetlen napfény elkerülése, a megfelelő ruházat, a kalap és az árnyékolás után utolsó védelmi vonalként kell bevetni. Válassz széles spektrumú, vízálló fényvédő krémet, amely legalább SPF 30-ral bír. Kend be vele bőségesen a gyermek arcát, kezét és minden olyan bőrfelületet, amelyet nem takar a ruha.

Természetes naptej

A természetes fényvédőkhöz általában olyan termékeket társítunk, amelyek nem tartalmaznak kémiai fényvédő szűrőt, sem parabéneket. A legtöbb természetes naptej növényi hatóanyagokat, ráadásképp pedig ásványi anyagokat, titán-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmaz, amelyek bevonják a bőrt, és visszaverik az UV-sugarakat.

A hidratálás és táplálás a napozás utáni irritált bőr számára elengedhetetlen. Válassz az EcoFamily napozószerei közül, és védd meg a bőrödet a káros sugaraktól a nyaralás és a hétköznapok során is.