A húsvétra egy kicsit még várni kell, de készülj fel időben, és próbáld ki a tökéletes babkát! Nem kell megijedni: a valószínűleg jeruzsálemi gyökerekkel bíró tészta elkészítése szinte teljesen megegyezik a kalácssütéssel. A csavar szó szerint a fonásban rejlik.
A babka nagyon látványos és nagyon finom, ráadásul a bevágástól és a feltekeréstől a töltelékes részek tökéletesen váltakoznak a tésztával. Ha húsvétkor biztosra mennél, készíts előbb egy prototípust, úgysem lehet betelni vele!
Babka mákkal és meggyel
A tésztához:
• 500 g búzaliszt (gluténmentes)
• egy csipet só
• 50 g nádcukor
• 1 tk szárított élesztő
• vanília
• 1 citrom reszelt héja
• 3 dl (rizs)tej
• 50 g olvasztott vaj
A töltelékhez:
• 50 g vaj
• 100 g mák
• 50 g nádcukor
• 3 dl meggylekvár
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük. A tejet meglangyosítjuk, együtt tésztává dagasztjuk őket, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. Kissé beledolgozzuk, és langyos helyen kelesztjük egy órán át.
A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a cukorral ledarált mákot és a meggylekvárt, majd a tésztát a hosszabb oldala felől feltekerjük. Hosszanti irányban félbevágjuk a tekercset, az így kapott két „szálat” egymás köré tekerjük. A „fonatot” félbevágjuk, vajjal kikent sütőformába tesszük, olvasztott vajjal megkenve kelesztjük, majd előmelegített sütőben 150 fokon légkeverésen aranybarnára sütjük.