Az egyik legfinomabb és legünnepibb vendégváró. Elkészítése nem ördőngösség... próbáld ki!
Hozzávalók (~12 szelethez):
A vaníliás krémhez:
A tésztához:
- 1 csomag (170 g), 9 db réteslap
- 40 g olvasztott vaj
- porcukor
A tejszínhabhoz:
Elkészítés:
A 7,5 dl tejet forralni kezdjük, közben a maradék 0,5 dl tejet kézi habverővel csomómentesre keverjük a vaníliával, az 5 tojás sárgájával, a cukorral és a keményítővel, majd amikor felforrt a tej, folytonos kevergetés mellett belecsorgatjuk a keveréket, lassú tűzön besűrítjük, hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrénybe tesszük.
A 3 dl hideg tejszínt habbá verjük a porcukorral, majd nagy mozdulatokkal vigyázva, hogy össze ne törjük, a hideg vaníliás krémhez keverjük.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverésen. A réteslapok tetejét megkenjük olvasztott vajjal, hármasával egymásra tesszük őket (így három lapot kapunk), az egyiket meghintjük porcukorral (ez lesz a legfelső lap), sütőpapírral bélelt tepsiben néhány perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni őket.
A 3,5 dl hideg tejszínt a habfixálóval és a porcukorral habbá verjük.
Az egyik tésztalapon eloszlatjuk a vaníliás krém 2/3 részét, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a maradék vaníliás krémmel, azon eloszlatjuk a tejszínhabot, ráhelyezzük a harmadik lapot, rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, majd porcukorral hintve tálaljuk. (Ne várjunk vele túl sokat, hogy a tészta ropogós maradjon!)