Húsvétkor a sonka mellé hagyományosan sós kalács kerül az asztalra. Mutatunk egy bevált receptet!
Sós kalács
Hozzávalók:
A tésztához:
A tetejére:
- 1 tojás
- sópehely vagy durva szemű só
Elkészítés:
A vizet, a tejet, az élesztőt, a cukrot és a tojást alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, dagasztani kezdjük a tésztát, közben fokozatosan hozzáadjuk a lágy vajat. (Hosszabb ideig is eltarthat, míg a tészta felveszi az összes vajat.) Amikor már szép fényes a tésztánk, egy órán át pihentetjük szobahőmérsékleten, majd deszkára borítjuk. Nyolc, nagyjából egyforma részre vágjuk a tésztát, mindegyikből gombócot formázunk és további 15 percen át pihentetjük. A megkelt tésztagombócokat kezünkkel egyenletes vastagságú rudakká sodorjuk. Közülük négyet függőlegesen a deszkára teszünk, a másik négyet pedig vízszintesen helyezzük rájuk. A szálakat „összeszőjük”: az egyik keresztezési pontnál alul, míg a másiknál felül, majd ismét alul, azután felül fut a felső vízszintes rúd. A fentről számolva második először felül, azután alul, majd felül és végül alul. A harmadik ismét alul, majd felül stb. A rudak végeit középre hajtjuk, a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a behajtott szálakkal lefelé. Tetejét megkenjük a felvert tojással és 1-1,5 órán át kelesztjük szobahőmérsékleten. A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverésen. A megkelt kalácsot ismét megkenjük a tojással, majd az előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt aranybarnára sütjük.