Sokan őriznek szép emlékeket saját gyerekkorukról, amikor nyáron felszabadultan élvezték a szünidőt, játszottak a kertben, az udvaron, a vízparton az összeverődött gyerekekkel, és csak akkor mentek haza, ha megéheztek. Ma már kicsit másképp alakulnak a nyarak, mint egy generációval korábban, több szervezést igényel, és nem is mindenhol lehet csak úgy a szabadba kiengedni a gyerekeket, de van, ami nem változik: a palacsinta imádata!
Ha a gyerekek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nagyszülőknél tölthetik a vakáció egy részét, könnyebb dolguk van, mert a nagymamák általában hamarabb állnak neki a sütésnek annak érdekében, hogy megörvendeztessék az unokákat, és ez biztos, hogy nem változott az idők során. Persze valószínűleg a szülőknek sem kell sokat könyörögni, mivel, bár a palacsintasütés időigényes művelet, az egész családnak örömet okozunk vele.
A palacsintáról ma már szerencsére akkor sem kell lemondani, ha valaki gluténmentes diétát követ. Sokan megijednek tőle, mert nem minden lesz ugyanolyan sima lisztből és gluténmentesből, de a palacsintával érdemes próbálkozni!
Arra azonban figyeljünk oda, hogy a terméken fel legyen tüntetve a „gluténmentes” megjelölés, mert sok esetben akár a zabliszt is tartalmazhat glutént, ami az arra érzékenyeknek komoly gondot is okozhat.
Készülhet a palacsinta gluténmentes zablisztből, rizslisztből, vagy palacsintasütéshez alkalmas lisztkeverékből is, szinte észre sem venni a különbséget! Íme egy javaslat gluténmentes zablisztből készült palacsintához: Érdemes több tojással készíteni a palacsintát (kb. 200 g gluténmentes zabliszthez használjunk 3 tojást), és kicsit többet várni, míg az első oldal megsül, de minden másban maradhatunk az eredeti receptnél a felvert tojásokhoz adjunk egy csipet sót, majd keverjük csomómentesre a liszttel és a folyadékkal (pl. tej, ásványvíz), és hagyjuk egy kicsit pihenni a tésztát, hogy a zabliszt megdagadjon. A tésztába keverhetünk egy kis étolajat, és a palacsintasütőt is érdemes mindig megkenni egy kis zsiradékkal, hogy ne tapadjon oda a tészta.
A töltelék ízének pedig csak a fantázia szab határt!
Jó étvágyat!