Ne gondolkozz tovább a hétvégi desszerten! A franciák klasszikus pitéje, a galette számtalan módon variálható – az eperszezon kellős közepén például töltheted eperrel, amit tökéletesen kiegészít a rozmaring - érdemes egy kicsit megbolondítani vele! Az egész család imádni fogja!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g búzaliszt
- 100 g hideg vaj kockákra
- 1 csipet só
- 1 ek tejföl
- 2 ek cukor
- 2 ek víz
- ½ kezeletlen citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 200 g friss eper
- 2-3 ek nádcukor
- 1 ek kukoricakeményítő
- ½ citrom leve
- friss rozmaring apróra vágva
- 1 tojás a tészta lekenéséhez
- 1 ek nádcukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, 20 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Az epret megmossuk, csumáját eltávolítjuk, felszeleteljük, hozzákeverjük a töltelék többi hozzávalóját.
A tésztát lisztezett deszkán kerekre nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tölteléket a közepén egyenletesen eloszlatjuk (a szélén két-három centimétert elhagyunk), a széleit visszahajtjuk, felvert tojással lekenjük, meghintjük egy evőkanálnyi nádcukorral, 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.