Életmódváltás lépésről lépésre

Életmódváltás: így vágj bele egészséges életvitelbe

Mi az életmódváltás? Új szokások bevezetésével javíthatod közérzeted és támogathatod egészséged. Cikkünkben ehhez szolgálunk hasznos tanácsokkal!

A gyakori testmozgás, megfelelő táplálkozás, helyes stresszkezelés és egyéb életviteli tényezők támogatják az egészségmegőrzést. Az életmódváltás elsőre riasztónak és nehezen teljesíthető kihívásnak tűnhet. A megfelelő stratégiával, lépésről-lépésre teheted életviteled egészségesebbé. Cikkünkben hasznos tippeket és tanácsokat osztunk meg a sikeres és fenntartható életmódváltáshoz!

Mi az életmódváltás?

Mi az életmódváltás pontosan? Bár blogok, könyvek, közösségi média oldalak, fórumok, vlogok és szakcikkek sokasága foglalkozik az témával, mégis ködös a pontos definíció sokak számára.

Életmódváltás alatt a szokások tudatos és szándékos megváltoztatását értjük az egészségmegőrzés, testi- és szellemi jólét fokozása érdekében. Eszköze lehet a rendszeres fizikai aktivitás bevezetése, az étkezési szokások átalakítása, alváshigiénés szabályok követése és stresszkezelési módszerek elsajátítása.

Nincs egységes, mindenki számára követendő életmódváltási stratégia. A hosszú távú siker kulcsa, hogy személyes céljaid, képességeid és lehetőségeid ismeretében, fokozatos és fenntartható egészséges szokásokat vezess be.

A tudatos életmódváltás előnyei

Az információs zaj miatt nehéz a valóban hasznos tanácsokat megkülönböztetni a tudománytalan és olykor veszélyes tippektől. A tudatos életmódváltás lényege, hogy az életviteli változásokat valóban egészséges, tudományosan megalapozott elvek mentén vezesd be életedbe. Fontos, hogy mielőtt megváltoztatod étrended vagy új sportba kezdenél, egyeztess egészségügyi szakemberrel. Ezzel nem csupán a veszélyes étrendeket és edzésmódszereket kerülheted el, de valóban hatékony és biztonságos módon alakíthatod át életmódod.

A tudatos életmódváltás előnyei:

 • Fenntarthatóság: Első kézből tapasztaltad meg a jojó effektust? Nehezen követed a megterhelő edzésterveket? Több újévi életmódváltás fogadalmad adtad már fel? A tudatos életmódváltás egyik legfontosabb előnye a fenntarthatóság. Egy jól megtervezett étrend és edzésterv hosszú távon követhető.
 • Hosszú távú siker: A fenntarthatóságból és kitartásból következik a hosszú távú siker. A jól megtervezett életmódváltás során koplalás helyett ízletes és egészséges ételeket fogyaszthatsz, maratoni edzések helyett intenzív és hatékony edzéseket végezhetsz.
 • Valóban egészséges szokások: A tudatos életmódváltás során nem önjelölt egészség guruk, megbízhatatlan internetes források, hanem dietetikusok, orvosok és egyéb egészségügyi szakemberek tanácsát követve, valóban egészséges szokásokat sajátíthatsz el.

Melyek az életmódváltás lépései?

1. Tervezés: életmódváltás első lépései

Az életmódváltás első lépéseit a tervezés jelenti. Ahhoz, hogy hosszú távú változásokat eszközölj az életmódban, használd a SMART célmeghatározást. Az alábbi példával szemléltetjük, hogyan használható a modell a sikeres életmódváltási stratégia kialakításához.

Példa - egészséges testsúly elérése:

 • Specific (konkrét): Szeretném, hogy testtömeg indexem (BMI) az egészséges tartományba essen.
 • Measurable (mérhető): Ahhoz, hogy a BMI érték 25 alá kerüljön 3 kilogramm feleslegtől kell megszabadulni. A cél elérésének mércéje a testsúlyom.
 • Achievable (elérhető): A fogyáshoz csökkentett energiabevitel 200 kiló kalóriával naponta és heti három alkalommal 60 perces kocogást végzek.
 • Relevant (releváns): Az egészséges testsúly elérése fontos számomra az egészség és az önértékelésem szempontjából.
 • Time-bound (időhöz kötött): A következő 4 hétben szeretném elérni a megjelölt testsúlyt.

2. Étkezési szokások újragondolása

Az életmódváltás második lépése lehet az étkezési szokások újragondolása. Ehhez mindenképpen érdemes dietetikussal egyeztetni. Fontos, hogy az étrended változatos és egészségügyi állapotodnak megfelelő legyen. Kövesd kezelőorvosod tanácsait a megfelelő étkezési szokások kialakításához! Egy egészséges étrend részét képezhetik az alábbiak:

 • Étrendkiegészítők, vitaminok: Olykor a vitaminhiány akár egészségi állapotunk romlását is okozhatja. Ezért is érdemes rendszeres időközönként vérképet csináltatni, hogy orvosunk megállapíthassa, szükségünk van-e valamilyen étrend-kiegészítő vagy vitaminok szedésére. Az étrend-kiegészítők koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, amelyekre szükségünk lehet szervezetünk megfelelő működéséhez, vagy bizonyos célok eléréséhez, mondjuk egy fogyókúra esetén.
 • Protein - fehérje termékek: A magas fehérjetartalmú termékek segíthetnek a kitűzött napi fehérjebevitel elérésében. A kellemes ízű, könnyen elkészíthető italok és szeletek segítségével könnyedén megemelheti a fehérje arányát étrendben.
 • Fogyókúra termékek: A fogyást támogató készítmények hozzájárulhatnak az eredményes és sikeres diétához. Válogass a kedvező árú diétás termékekből webshopunkban és üzleteinkben!
 • Szuperfoodok: Szuperfood (angolul superfood) alatt olyan ételeket értünk, amelyek kimagasló mikro- és makrotápanyaggal bírnak. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek segíthetnek a mikrotápanyag szükséglet elérésében.

3. Fizikai aktivitás

Az életmódváltás nem lehet teljes a gyakori és rendszeres testmozgás nélkül. A fizikai fittség nem csupán az atletikus megjelenés miatt, hanem a testi és szellemi egészség megőrzése miatt is fontos. Keress olyan sporttevékenységet, amely lehetőségeinek és igényeidnek megfelelő. Ez segít a hosszú távú elköteleződésben.

4. Egészségtelen szokások elhagyása

Az életmódváltás további fontos részét jelenti az egészségkárosító szokások elhagyása. Ilyen szokás lehet a dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás, elégtelen alvás, helytelen stresszkezelés vagy ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása. Azonosítsd azokat a területeket az életedben, ahol tudatos változással fokozhatod egészséged és a fent bemutatott SMART módszer segítségével hagyd el a káros szokásokat.

tudatos életmódváltás

Gyakori kérdések és válaszok

Lehetséges életmódváltás 60 felett?

Igen, lehetséges az életmódváltás 60 felett. Fontos, hogy a jelentős életviteli változásokról konzultálj kezelőorvosoddal.

Életmódváltás fogyás nélkül?

Az életmódváltás fogyás nélkül is lehetséges. Számos olyan eset van, amikor az életmódváltás nem teszi indokolttá a fogyást, ilyen lehet:

 • egészséges testsúlyú, azonban inaktív személy vagy
 • kórosan sovány személy.

Lassabb vagy drasztikus életmódváltás: melyik megközelítés eredményesebb?

A drasztikus életmódváltás általában nehezen fenntartható és csupán rövidtávon sikeres. Javasoljuk, válaszd a graduális és fenntartható életmódváltást.