• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
Cukor

Cukorfajták: minden, amit tudni érdemes a cukor kapcsán

Tudtad, hogy számos cukorfajta elérhető? Tudj meg többet a cukor kapcsán és válaszd mindig az adott fogáshoz vagy italhoz illő terméket!

Tudtad, hogy számos cukorfajta elérhető? Mennyi kalória található 100 gramm cukorban? Tényleg egészségtelen a cukorfogyasztás? Mennyi a cukor ára? Ebben a cikkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a cukor kapcsán!

A cukor hatása a szervezetre

Cukor alatt mono- és diszacharidokat értünk, amelyek egyszerű felépítésű, édes ízű molekulák. Az étkezésre használt cukrok többnyire cukornádból vagy répacukorból készülnek. Kristály- és por formában lehet megvásárolni és számos élelmiszerben megtalálható, mint összetevő. Vajon egészséges a cukorfogyasztás? Mennyi a maximális napi javasolt mennyiség?

A dietetikai és egyéb egészségügyi szervezetek között konszenzus van abban, hogy a túlzott cukorbevitel veszélyes lehet az egészségre. Az American Heart Association tájékoztatása szerint a túlzott cukorfogyasztás számos krónikus betegség kockázatát emelheti, ilyen például:

  • Cukorbetegség
  • Elhízottság
  • Hasnyálmirigyrák
  • Kognitív problémák, beleértve a demenciát és az Alzheimer-kórt
  • Magas vérnyomás, koleszterin- és trigliceridszint
  • Májbetegség
  • Retina, izom- és idegkárosodás
  • Szív-és érrendszeri betegségek
  • Vastagbél rák
  • Vesebetegség

A tudományos szervezet állásfoglalása szerint a túlzott mennyiségű cukor hatása a következő betegségek és állapotok kialakulásához vezethet:

  • Fogszuvasodás
  • Gyulladás a szervezetben
  • Túlevés
  • Megnövelt derékbőség
  • Hízás
  • Korai bőröregedés és fokozott ráncosodás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta maximálisan 5-10 teáskanál hozzáadott cukrot érdemes fogyasztani. A túlsúly és a fogszuvasodás kockázatának csökkentése érdekében a WHO szerint a teljes energiabevitel maximum 10%-a származzon bármely forrásból származó cukorból. Összegzésképpen megállapítható, hogy a túlzott cukorbevitel egészségtelen, azonban moderált mennyiségben része lehet egy egészséges étrendnek.

Milyen cukorfajták vannak?

Nádcukor

Tudtad, hogy a világ cukortermelésének több mint kétharmada nádcukorból származik? A finomítást követően a cukorrépával közel identikus terméket kapunk. A nádcukor kristály- és por formában is megvásárolható. Próbáld ki a Gold Pack finomítatlan Demerara nádcukor 500 g-os kiszerelést!

Nádcukor

Barna nádcukor

A barna nádcukor jellegzetes sötétebb színe és nagyobb szemcse mérete miatt széles körben kedvelt. Gyakran használják koktélokban, desszertekben, forró csokoládéban és smoothie italokban. Megvásárolható például barna nád kockacukor formában is, 500 g-os kiszerelésben.

Barna nád kockacukor

Jégcukor

A jégcukor speciális eljárással készül: a kristálycukrot nagy nyomásnak teszik ki, így hővel szemben ellenállóvá válik. Kiváló sütemények díszítéséhez. A Kotányi Malom Salted Caramel jégcukor karamell sóval 65 g-os kiszerelésben elérhető a kínálatunkban!

Jégcukor

Porcukor

A porcukor olyan finomított, lisztes állagú répacukor, amely kiválóan oldódik vízben. Sütéshez, főzéshez és italok készítéséhez egyaránt remek választás. 

Kristálycukor

A kristálycukor tartósításhoz, főzéshez, sütéshez és desszertekhez használt cukortípus. Kristályos állaga és kedvező ára miatt az egyik legnépszerűbb cukor termék.

Kockacukor

Kocka alakú, préselt kristálycukor, amelyet leginkább teában és kávéban oldanak fel. Praktikus, mivel könnyen adagolhatóvá teszi a cukrot.

Vaníliás cukor

A vaníliás cukor süteményekhez és édességekhez használt vanília aromával ellátott alapanyag. Általában kisebb kiszerelésben vásárolható meg.

Barna cukor

A barna cukor színét a melasztól kapja, amelyet a finomítási folyamatnál nem távolítanak el. A magasabb melasz tartalom nem csupán megszínezi az ételt, de nedvességtartalmát is fokozza. Ettől jellegzetes tapadós, ragacsos állaga lesz.

Sötétbarna cukor

Magas melasz tartalmú, mély barna színű cukorfajta, amely süteményekben és desszertekben gyakran fordul elő. Borsosabb ára miatt ritkán használják italok ízesítéséhez.

Kandiscukor

A kandiscukor nehezen oldódik vízben nagyobb szemcsemérete miatt. Így gyakran használják koktélok és desszertek dekorálásához. Jellegzetes édes illata és finom íze miatt valódi csemege.

Kókuszvirág cukor

Íze karakteres, mégis lágy, enyhén karamellás, meleg hatást kelt. Olvadáspontja alacsony, könnyen felhasználható. Nem keverendő össze a pálmacukorral, mely bizonyos pálmák fájának és nem az értékes virágnak a nedvéből készül. Kínálatunkban elérhető a Naturmind kókuszvirágcukor 500 g-os kiszerelésben!

Kókuszvirág cukor

Cukor kalória: mennyi a cukor energiaértéke?

A cukor kizárólag szénhidrátot tartalmaz, nem rendelkezik zsír-, fehérje-, vitamin vagy ásványi anyagokkal.

  • 100 gramm cukor tápanyag tartalma:
  • Energia: 387 kcal
  • Szénhidrát: 99,98 gramm
  • Zsír: 0 gramm
  • Fehérje: 0 gramm

Az étkezési cukor glikémiás indexe (GI index) 65, amely moderáltan magasnak minősül.

Mi fogyasztható cukor helyett? Melyik a legjobb cukorhelyettesítő?

Az egészséges életmódot követő személyek gyakran teszik fel a kérdést: mi fogyasztható cukor helyett? A jó hír, hogy számos cukorhelyettesítő termék közül lehet válogatni.

A legnépszerűbb cukorhelyettesítők:

  • Stevia: A stevia növény leveleiből készült cukorhelyettesítő termék, amely akár 300-szor édesebb, mint a kristálycukor. Azonban kalóriamentes és teljesen természetes.
  • Eritrit cukor (erythritol, eritritol): Az eritrit (más néven erythritol, eritritol) egy cukoralkohol, amelyet alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként használnak. Természetes és biztonságos, azonban nagyobb mennyiségben fogyasztva emésztési panaszokat okozhat. Kutyáknak szigorúan tilos fogyasztani. 
  • Mesterséges édesítőszerek: Számos folyékony, tablettás és por állagú mesterséges édesítőszer érhető el. Ezek kiváló cukorhelyettesítő megoldást jelentenek.

Tekintsd meg cukor kínálatunkat!

Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár