Vigyázat, gyerekek a konyhában! A közös sütéshez nem feltétlenül kellenek kötélidegek: ha előre megbeszéljük a szabályokat, akkor nagy élmény lehet mindenkinek, még akkor is, ha a szokásosnál egy kicsit nagyobb rendetlenséggel jár.
A legfontosabb, hogy mindig vegyük figyelembe a gyerekek életkorát a recept kiválasztásánál: a kevés hozzávalót igénylő és egyszerűen összedobható sütiket kis segítséggel már a kicsik is el tudják készíteni, a nagyobbaknak pedig talán a robotgép használata sem fog problémát okozni. Fontos, hogy szánjunk a megszokottnál egy kicsit több időt az előkészítésre és magára a sütésre is. A gyerekek szeretnek kísérletezni, és nem biztos, hogy a kiválasztott édesség végül szabványos, megszokott formájában fog elkészülni: a pogácsák halacska alakot öltenek vagy kókuszgolyó helyett építőkockákat formáznak. Kezdjünk bele, nagy élmény lesz!
Kókuszgolyó - a nagy klasszikus, amit még sütni sem kell
Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
10 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 evőkanál holland kakaópor
meggyszörp
1 zacskónyi kókuszreszelék
csipet só
Elkészítés: Egy nagy keverőtálba öntsük bele a darált kekszet, a porcukrot, a kakaóport, és egy csipet sót. Adjuk hozzá a megolvasztott vajat és annyi szörpöt, hogy jól dolgozható tésztát kapjunk, és alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Ha a sok fogdosástól nagyon ragacsossá válik a tészta, tegyük be a hűtőbe fél órára, ezután könnyebb lesz golyókat formázni belőle. A kész golyókat forgassuk golyókókuszreszelékbe, és ha ezen a ponton még nem fogyott el mind, tegyük vissza a hűbe még néhány órára.
Bögrés kókuszos süti – nincs méricskélés, csak egy bögre
Hozzávalók:
2 db tojás
1 bögre porcukor
1/2 bögre vaj (+ a tepsihez)
1 bögre tej
1 csomag sütőpor
2 bögre rétesliszt
A tetejére:
1/2 bögre porcukor
1/2 bögre kókuszreszelék
Elkészítés: Verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a porcukrot és az olvasztott vajat, végül a tejet és a sütőporral elkevert réteslisztet. A masszát terítsük el egy kivajazott tepsiben, szórjuk meg a kókuszreszelékkel és a porcukorral. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt elkészül.
Diós-vaníliás csiga – gyurmázásban gyakorlott versenyzők előnyben
Hozzávalók:
10 dkg liszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
12 dkg vaj
5 dkg dió
6 dkg kristálycukor
1 tasakvaníliás cukor
1 db tojás
Elkészítés: A kétféle lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, puha vajjal, majd beleszórjuk a darált diót. Hozzáadjuk a kétféle cukorral kikevert tojásokat, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk az egészet. A tésztát hűtőbe tesszük 30 percre. Ezután a tésztát tizenkét egyforma méretű darabra osztjuk, és lisztezett felületen vékony rudat sodrunk belőlük – pontosan úgy, ahogy gyurmázáskor szoktuk. Csiga alakban tekerjük fel a tésztarudakat, és rendezzük el őket egy sütőpapírral leterített sütőlemezen. 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt elkészülnek. Fokozhatjuk a hatást, ha még melegen mindegyikbe beleszúrunk egy-egy hurkapálcikát – ettől olyanok lesznek, mint a nyalókák.
Csupa csoki brownie – a küldetés lényege, hogy a sütibe is kerüljön csoki
Hozzávalók:
25 dekagramm csokoládé (ét vagy tej)
20 dekagramm vaj
15 dekagramm cukor
10 dekagramm barna cukor
4 darab tojás
1 csipet só
1 teáskanál vaníliaaroma
8 dekagramm liszt
3 dekagramm kakaó
Elkészítés: A csokoládét a vajjal együtt vízgőz felett olvasszuk fel, és ha elolvadt, tegyük félre hűlni. A kétféle cukrot öntsük egy tálba, adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliaaromát és a csipet sót. Kézi robotgéppel erős fokozaton fehéredésig keverjük – kisebb gyerekeknél ezt inkább felnőtt végezze. Ezután forgassuk bele a csokis keveréket, majd a liszt és a kakaópor következik. Az alaposan elkevert tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, szépen eloszlatjuk, és 180 fokos légkeveréses sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.