A legfontosabb, hogy mindig vegyük figyelembe a gyerekek életkorát a recept kiválasztásánál: a kevés hozzávalót igénylő és egyszerűen összedobható sütiket kis segítséggel már a kicsik is el tudják készíteni, a nagyobbaknak pedig talán a robotgép használata sem fog problémát okozni. Fontos, hogy szánjunk a megszokottnál egy kicsit több időt az előkészítésre és magára a sütésre is. A gyerekek szeretnek kísérletezni, és nem biztos, hogy a kiválasztott édesség végül szabványos, megszokott formájában fog elkészülni: a pogácsák halacska alakot öltenek vagy kókuszgolyó helyett építőkockákat formáznak. Kezdjünk bele, nagy élmény lesz!
Kókuszgolyó - a nagy klasszikus, amit még sütni sem kell
Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
10 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 evőkanál holland kakaópor
meggyszörp
1 zacskónyi kókuszreszelék
csipet só
Elkészítés: Egy nagy keverőtálba öntsük bele a darált kekszet, a porcukrot, a kakaóport, és egy csipet sót. Adjuk hozzá a megolvasztott vajat és annyi szörpöt, hogy jól dolgozható tésztát kapjunk, és alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Ha a sok fogdosástól nagyon ragacsossá válik a tészta, tegyük be a hűtőbe fél órára, ezután könnyebb lesz golyókat formázni belőle. A kész golyókat forgassuk golyókókuszreszelékbe, és ha ezen a ponton még nem fogyott el mind, tegyük vissza a hűbe még néhány órára.
Bögrés kókuszos süti – nincs méricskélés, csak egy bögre
Hozzávalók:
2 db tojás
1 bögre porcukor
1/2 bögre vaj (+ a tepsihez)
1 bögre tej
1 csomag sütőpor
2 bögre rétesliszt
A tetejére:
1/2 bögre porcukor
1/2 bögre kókuszreszelék
Elkészítés: Verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a porcukrot és az olvasztott vajat, végül a tejet és a sütőporral elkevert réteslisztet. A masszát terítsük el egy kivajazott tepsiben, szórjuk meg a kókuszreszelékkel és a porcukorral. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt elkészül.
Diós-vaníliás csiga – gyurmázásban gyakorlott versenyzők előnyben
Hozzávalók:
10 dkg liszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
12 dkg vaj
5 dkg dió
6 dkg kristálycukor
1 tasakvaníliás cukor
1 db tojás
Elkészítés: A kétféle lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, puha vajjal, majd beleszórjuk a darált diót. Hozzáadjuk a kétféle cukorral kikevert tojásokat, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk az egészet. A tésztát hűtőbe tesszük 30 percre. Ezután a tésztát tizenkét egyforma méretű darabra osztjuk, és lisztezett felületen vékony rudat sodrunk belőlük – pontosan úgy, ahogy gyurmázáskor szoktuk. Csiga alakban tekerjük fel a tésztarudakat, és rendezzük el őket egy sütőpapírral leterített sütőlemezen. 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt elkészülnek. Fokozhatjuk a hatást, ha még melegen mindegyikbe beleszúrunk egy-egy hurkapálcikát – ettől olyanok lesznek, mint a nyalókák.
Csupa csoki brownie – a küldetés lényege, hogy a sütibe is kerüljön csoki
Hozzávalók:
25 dekagramm csokoládé (ét vagy tej)
20 dekagramm vaj
15 dekagramm cukor
10 dekagramm barna cukor
4 darab tojás
1 csipet só
1 teáskanál vaníliaaroma
8 dekagramm liszt
3 dekagramm kakaó
Elkészítés: A csokoládét a vajjal együtt vízgőz felett olvasszuk fel, és ha elolvadt, tegyük félre hűlni. A kétféle cukrot öntsük egy tálba, adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliaaromát és a csipet sót. Kézi robotgéppel erős fokozaton fehéredésig keverjük – kisebb gyerekeknél ezt inkább felnőtt végezze. Ezután forgassuk bele a csokis keveréket, majd a liszt és a kakaópor következik. Az alaposan elkevert tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, szépen eloszlatjuk, és 180 fokos légkeveréses sütőben 45 perc alatt készre sütjük.