1-48/55 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe

1-48/55 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe

Több, mint 6000 éves múltra tekint vissza a borkészítés tudománya. A legrégebben készített italok egyike, amely magas cukortartalmú gyümölcsök, leginkább szőlő, erjesztésével készül. A boritalokban víz, alkohol, savak, maradékcukor, csersav (tannin) és aromák találhatóak. Hazánk borai nemzetközileg ismertek és népszerűek. Nem véletlen, hiszen a magyar szőlőtermesztés és bortermelés sok évszázad alatt kumulálódó tudás és tapasztalat eredménye. Egy parfümös cserszegi fűszerest vagy inkább egy testes, karakteres vörösbort választanál ebédhez? Oldalunkon kitűnő minőségű borok széles választékát találod!

Borok típusai: gyorstalpaló a borok megkülönböztetéséhez

Ahhoz, hogy alkalomhoz illő bort tudj választani, fontos megismerni a borok típusait. Bár a borok rengeteg szempont szerint csoportosíthatóak, általában a cukortartalom, szín és készítési mód szerint szokták kategorizálni az italokat. A borok szín szerint az alábbi csoportokba oszthatóak:

  • Vörösbor: Kékszőlőből készül, a halvány tégla színtől egészen a mély bíborig terjed.
  • Siller bor: A vörösborhoz hasonlóan kékszőlőből készül, azonban világosabb árnyalatú. Alacsony savtartalmú, parfümös ital.
  • Rosé (rozé) bor: Vörös szőlőből készül és a mustot kevés ideig hagyják szőlőpépen állni. Színe a lazac-pirostól a lilás-rózsaszínig terjedhet.
  • Fehér bor: A fehér szőlőből készült ital színe a halvány sárgától egészen a borostyán sárgáig terjedhet.

A borok cukortartalmuk alapján is kategorizálhatóak:

  • Száraz bor: A száraz bor cukortartalma alacsonyabb, mint 4 gramm / liter.
  • Félszáraz bor: A félszáraz borok cukortartalma 4-12 gramm / liter közötti.
  • Félédes bor: A félédes borok 12-45 gramm cukortartalmúak.
  • Édes bor: A legédesebb zamatú borok literenként több, mint 48 gramm cukortartalommal rendelkeznek.

Az ital cukortartalma és színe mellett, fontos csoportosítási szempont a készítési mód:

  • Jégbor: Fagyott szőlőfürtökből készült borkülönlegesség.
  • Fajbor: Egy nemes szőlő típusból, tradicionális eljárással készült bor.
  • Cuvée: A cuvée vagy másnéven vegyes bor több szőlő felhasználásával készül.
  • Barrikolt bor: A barrikolt bort (barrique) tölgyfahordóban érlelik.
  • Aszúbor: Aszúszőlő felhasználásával készült bor. Az aszúsodás során nemes rothadáson megy keresztül a gyümölcs.

Borok az EcoFamily kínálatában

Bor kínálatunkban a hazai és nemzetközi rosé-, vörös- és fehérborok egyaránt megtalálhatóak. Üzleteinkben és webshopunkon kiváló minőségű és ár-érték arányú borok között találhatod meg az ízlésednek leginkább megfelelőt!