-
Barilla Penne Rigate gluténmentes apró száraztészta 400 g1 790 Ft1 karton kosárba helyezése
1 karton = 14 darab
-
Barilla Spaghetti gluténmentes szálas száraztészta 400 g1 790 Ft1 karton kosárba helyezése
1 karton = 12 darab
-
Risolino Stelline természetesen gluténmentes rizstészta 300 g1 040 Ft1 karton kosárba helyezése
1 karton = 18 darab
-
Risolino Fusilli természetesen gluténmentes rizstészta 300 g1 040 Ft1 karton kosárba helyezése
1 karton = 18 darab
-
Risolino Penne természetesen gluténmentes rizstészta 300 g1 040 Ft1 karton kosárba helyezése
1 karton = 18 darab
-
Risolino Macaroni természetesen gluténmentes rizstészta 300 g1 040 Ft1 karton kosárba helyezése
1 karton = 18 darab
-
Cornito tarhonya gluténmentes száraztészta 200 g460 Ft1 karton kosárba helyezése
1 karton = 24 darab
Miért jók a gluténmentes tészták?
A glutén a gabonaszemek belsejében található anyagnak az a része, amit hivatalosan sikérnek hívnak. Két fehérje keveréke, a búza összes fehérjetartalmának kb 80 százalékát adja. Minden búzafajban megtalálható valamilyen mértékben, legyen az árpa, rozs, vagy tiritikálé.
Alapvetően a glutén adja a tésztaféléknek azt a különleges rugalmasságát, amitől olyan kezelhetők és rághatók.
Sajnos a glutén sokak számára kóros tüneteket produkál. A két legismertebb ilyen probléma a cöliákia, ami egy autoimmun betegség és a glutén egyik alkotóeleme (a glutein) váltja ki, illetve a lisztérzékenység. A búzafélék egyeseknél allergiás reakciót okozhatnak, illetve egyéb neurológiai rendellenességek léphetnek fel.
De nem csak azoknak ajánlható a gluténmentes diéta, akik erre érzékenység vagy betegség miatt rákényszerülnek! A gabonafélék, a kenyér természetesen az emberiség alapélelmiszere, de az “alap” nem azt jelenti, hogy mindig és mindenkor jó. A gluténmennyiség bevitelének csökkentése energikusabb, könnyedebb hétköznapokat és a túlsúlytól való könnyebb megszabadulást eredményezhet!
Mivel a glutén miatt olyan jól kezelhetők a tésztafélék, a gluténmentes tésztákat kicsit máshogy kell készíteni. De nem kell lemondani a gluténmentes spagetti vagy a gluténmentes tarhonya élményéről, mert az Ecofamily kínálatában is megtalálható sok izgalmas alternatíva.
Az elkészítés során 100 g tésztához kb. 1 liter vizet számolhatunk, bátrabban ízesíthetjük. Könnyen túlfőzhetjük, érdemes kóstolgatni, illetve kavargatni is kell, mert könnyebben összetapad. Ezért vagy keverjük össze a szósszal rögtön főzés után, vagy hideg vízzel öblítsük át. Ezután a leszűrt tésztát öntsük vissza az edénybe, amiben főztük és öntsük fel hideg vízzel, hogy a tészta teljesen lehűljön. Végül szűrjük le újra. Ezzel a technikával kevésbé lesz gubancos.