A friss, vitaminban bővelkedő zöldségeket, gyümölcsöket kínáló nyár után az ősz is tartogat tápanyagban gazdag finomságokat. Építsük be a szezonális, hazai zöldségeket és gyümölcsöket az étrendünkbe, mert ezek segítenek erősíteni immunrendszerünket, hogy ellenállóbak legyünk az őszi, téli betegségekkel szemben! Mutatunk pár példát, mit miért érdemes fogyasztani ebben az időszakban!
Alma
C-vitamin-tartalma miatt immunerősítő hatású, magas víz-, gyümölcscukor- és szőlőcukor-tartalma pedig könnyen emészthetővé teszi. Az alma több mint 30-féle nyomelemet és vitamint tartalmaz!
Körte
Magas vas-, kálium- és foszfortartalmú gyümölcs, ami leszedése után is érik, ezért ha kemény körtét vásároltunk, várjunk pár napot a fogyasztásával. Jó hatással van az idegrendszerre, ezenkívül ajánlott a vérszegény, illetve savproblémával küzdőknek.
Szőlő
Ebben a szezonban a szőlő kihagyhatatlan, és nem csak finom íze miatt. Amellett, hogy a szőlőcukor energiával látja el a szervezetet, a szőlő tartalmaz B3-, B6-, E- és C-vitamint, vasat, káliumot, valamint értékes foszfor- és magnéziumforrás. Megfázás esetén felgyorsíthatja a gyógyulást.
Sütőtök
Ez a csodaszép színű zöldség egész ősszel és télen fogyasztható, ráadásul számtalan módon készíthetjük a sütőtökös finomságokat. Rendkívül magas a C-vitamin-tartalma, a benne lévő káliumnak köszönhetően pedig segíti a szervezet méregtelenítését és tisztítja a vért. Kitűnő antioxidáns.
Édesburgonya
A hazánkban is termő édesburgonyát is érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel magas a fehérjetartalma, és gazdag többek között B1-, B2-, B6- és E-vitaminban.
Vörös káposzta
A szegények gyógyszereként is emlegetett zöldség nem véletlenül érdemelte ki ezt a címet. Rendkívül magas a vitamintartalma, főleg az A-, B- és C-vitaminokban bővelkedik.
Cékla
Antioxidáns, rendszeres fogyasztása védelmet nyújthat a különböző fertőzésekkel szemben. A zöldség mellett ebben az időszakban érdemes minél több céklalevet fogyasztani!
Dió
Bővelkedik ásványi anyagokban, de élelmi rostokban is gazdag. Nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat, és tökéletes kálium-, foszfor-, cink- és rézforrás a szervezet számára. A dióból sajtolással kinyert dióolajat is építsük be a táplálkozásunkba, mivel magas linolsav- és E-vitamin-tartalma segítiheti az immunrendszer működését.