Torta della Nonna, azaz nagymama tortája. Ez a krémmel töltött pite Észak-Olaszországban nagyon népszerű. Most megmutatjuk hogyan is kell elkészíteni!
Hozzávalók
A tésztához:
- 45 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 citrom héja
- csipetnyi só
- 20 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 tojássárga
A krémhez:
A tetejére:
- 1 ek tej
- 5 dkg fenyőmag
- 1 ek vaníliás porcukor
Elkészítése
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy órára hűtőbe tesszük pihenni.
A citrom héját zöldséghámozóval lehámozzuk, a vaníliarúd belsejét kikaparjuk. A tejet a citromhéjjal és a vanília hüvelyével felforraljuk.
A tejet leszűrjük. A tojássárgájákat fehéredésig kavarjuk a cukorral. Hozzáadjuk a keményítőt, a vaníliát, majd fokozatosan a tejet.
A krémet közepes tűzre tesszük és habverővel addig kavargatjuk, amíg besűrűsödik. A tűzről levéve hozzáadjuk a citromlevet. Hagyjuk kihűlni, de gyakran átkeverjük.
A tésztát kétfele osztjuk 2/3-1/3 arányban. Egy nagyobb piteformát kivajazunk, a nagyobbik tésztát kör alakúra nyújtjuk, majd a piteformába helyezzük úgy, hogy legyen pereme. Beleöntjük a vaníliakrémet, kinyújtjuk a kisebbik tésztát és befedjük vele a pitét, tetejét megkenjük tejjel, megszórjuk fenyőmaggal, 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, hagyjuk kihűlni, porcukorral hintve tálaljuk.