Takarítás lépésről lépésre

Takarítás lépésről lépésre: mi az optimális sorrend?

Hogyan érdemes nekivágni otthonunk takarításának? Mi a helyes sorrend a hatékonyság szempontjából? Melyik a legjobb módszer? Takarítás lépésről lépésre.

Egyesek számára a takarítás a legpihentetőbb dolog a világon, míg másoknak hihetetlenül stresszes és kimerítő lehet, különösen akkor, ha ezer millió más dolgot kéne még elintézniük. Mutatunk két módszert, amellyel hatékonyabbá teheted a munkafolyamokat, ha szeretnéd célirányosan letudni a feladatot. Reméljük, megtalálod köztük azt a rutint, ami a legjobban beválik neked!

A takarítás sorrendje: hogyan haladjunk gyorsan?

Vannak olyan szakértők, akik szerint a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, az az, ha szobánként takarítunk. Sokan ilyenkor ugyanis lecövekelnek egy-egy részfeladatnál, mivel egy területre koncentrálnak - mondjuk, szuper munkát végeznek a pultok tisztításával, de így soha nem jutnak el a tűzhelyhez, nemhogy a következő helyiséghez. Elméletük szerint jobban jársz, ha csak gyorsan letörlöd, amit kell, aztán már lépsz is tovább a következő pontra.

A nulladik lépés a megfelelő takarító és tisztító eszközök és a tisztítószerek beszerzése. Mire lesz pontosan szükséged?

1. lépés: Portörlés

Porolj le minden helyiséget, beleértve az összes bútor tetejét, a polcok alját és az összes korlátot, valamint a képkereteket, a TV képernyőket és a dísztárgyakat.

2. lépés: A bútorszövetek tisztítása

Menjen végig a házon, és húzd újra az ágyakat; tegyél rendbe minden párnát vagy bútor- illetve ágytakarót. Szükség szerint keféld át a bútorfelületeket a porszívó megfelelő fejével.

3. lépés: Tükrök és üvegek tisztítása

Töröld át a tükröket és az ablakokat az egész házban. Profi tipp: Ha egy nedves, majd egy száraz mikroszálas kendőt használsz, nem maradnak hátra csíkok.

4. lépés: Felületek tisztítása

Mosd át az összes felületet és pultot a házban, szükség szerint fertőtlenítőszerrel is. Profi tipp: Ügyelj arra, hogy minden olyan helyet áttörölj, amelyeket jól összetapogatunk, például az ajtókilincseket, a villanykapcsolókat és a távirányítókat.

5. lépés: Takarítsd ki a konyhát és a fürdőszobát!

Fújj tisztítószert a kádra, a mosdókagylóra, a zuhanyfülkére és a WC-kre. Térj vissza, és suvickold le ezeket a felületeket. Ezután a konyhában töröld át a mikrohullámú sütő, illetve a tűzhely belsejét, valamint a szekrények és a készülékek ajtaját.

6. lépés: Porszívózd ki a házat!

Nem létfontosságú, hogy minden egyes centimétert kiporszívózz. Csak haladj tovább, majd a jövő héten a kihagyott helyek is sorra kerülnek.

7. lépés: Padlótisztítás

Mosd fel a fürdőszoba és a konyha padlóját, valamint minden más padlófelületet, ahol szükséges.

A FlyLady-rutin: takarítási zónák

Az előző módszer szöges ellentéte a FlyLady metódus, azaz a zónázás. A megközelítés mögött az a gondolkodásmód áll, hogy a helyiségek tisztítása nem lehet kapkodós és stresszes folyamat. Ha kisebb feladatokra bontjuk, könnyebben kezelhetővé válik, ami nyugalmat biztosít. Kezdheted például azzal, hogy az első nap mondjuk 15 percen át takarítod a mosogatót.

Takarítási rend minta

A FlyLady weboldalán számos mintarutint találhatsz, amelyek segítenek az első lépésekben. Például ilyet is:

 • Miután felébredtél, ágyazz meg, zuhanyozz le, és takarítsd ki magad után a fürdőszobát, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az idődből.
 • Ezután megcsinálhatod a hajad, sminkelhetsz, és gyorsan kipucolhatod a vécét.
 • Ha végeztél a fürdőszobában, rakj be egy adag szennyest.
 • Ha a konyhát nem kell elpakolni, ürítsd ki a mosogatógépet, készítsd el a reggelit, és etesd meg a háziállataidat.
 • Ezen a ponton elkezdhetsz gondolkodni a napod hátralévő részéről. Nézd át a naptáradat, készíts egy tennivalólistát, és tervezd meg a vacsorádat.
 • Ezután szánhatsz néhány percet a számlák áttekintésére, és beteheted a ruhákat a szárítóba.
 • Fejezd be a reggeli rutint némi öngondoskodással. Például vedd be a vitaminjaidat, és töltsön el egy kis időt lazítással, amikor csak élvezed a reggelidet.
 • Ha meditálsz, itt az idő!
 • Fejezd be a reggelt azzal, hogy megnézed az e-mailjeidet.

Mi az a zónázás?

A FlyLady-módszer másik kulcsfontosságú eleme a zónák koncepciója, amely a lakást öt különböző zónára osztja fel.

 • 1. zóna: előszoba/étkező
 • 2. zóna: konyha
 • 3. zóna: fürdőszoba és egy másik, általad választott szoba (p. dolgozószoba, gyerekszoba)
 • 4. zóna: hálószoba és gardrób
 • 5. zóna: nappali

Ezután a hónapot oszd 4-5 napos szegmensekre. Minden szegmensben egy zónát fogsz kitakarítani. Minden nap állíts be egy időzítőt, és csak 10-15 percet tölts a személyre szabott listádból az adott heti zónában lévő tételek tisztításával Lehet, hogy nem fogsz mindent kipipálni a feladatok közül, de ez nem gond! A következő hónapban elvégezheted azt, ami az előző hónapban nem készült el.

A legjobb áron szeretnél válogatni a takarító és tisztító eszközök és a tisztítószerek között? Szerezd be az EcoFamily hatalmas választékából a nagytakarítás minden kellékét!