Szoba hűtése nyáron

Szoba hűtése nyáron: házi praktikák a kánikula ellen

Nehezen viseled a tikkasztó meleget? A szoba hűtése nyáron nem egyszerű feladat. Cikkünkben hasznos tippeket adunk a kánikula elleni védekezéshez!

Nehezen viseled a tikkasztó meleget? Hazaérve hűs oázis helyett, forró szauna fogad? A szoba hűtése nyáron nem egyszerű feladat. A költséges légkondicionáló mellett, egyéb házi praktikákkal is kellemesebbé teheted az otthoni klímát. Cikkünkben hasznos tippeket adunk a kánikula elleni védekezéshez!

Valóban melegebbek a nyarak?

Sokan tapasztalják, hogy a nyári forróság évről-évre fokozódik. Az egyre gyakrabban bejelentett hőségriadók és hőségrekordok is arra utalnak, hogy a nyarak melegebbé váltak. Vajon mit mond a tudomány a kérdésről? Tényleg emelkedett a nyári átlaghőmérséklet az évek során?

A globális felmelegedés, vagyis bolygónk átlaghőmérsékletének tartós emelkedése, a nyári időjárásra is hatást gyakorol. A Klíma Központ (Climate Center), egy független tudományos szervezet, 246 az Egyesült Amerikai Államokban található helyszín átlagos nyári hőmérsékletét vizsgálta 1970 és 2022 között. A kutatás eredménye szerint 235 helyszínen jelentősen növekedett az átlag nyári hőmérséklet a vizsgált időszakban. Mi a helyzet Magyarországgal? Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Simon Gergely szerint az elkövetkező 5-10 évben tovább fog emelkedni a nyári átlaghőmérséklet hazánkban.

A szoba hűtése nyáron segíthet abba, hogy az izzasztó időjárás elviselhető legyen otthonunkban.

Szoba hűtése nyáron: 6 hatékony módszer

A hőmérőre pillantva hármassal kezdődő számot látsz a nappaliban? Ideje a lenti listánkon található praktikákat bevetni!

1. Meleg ellen védekezés árnyékolással

A légkondi használata nem csupán anyagi, de egészségügyi szempontból is megfontolandó, ugyanis sokan érzékenyek rá, és hamar megbetegszenek tőle. Szerencsére számos egyéb módszer áll rendelkezésünkre a meleg ellen védekezéshez és a hőérzet csökkentéséhez. Kezdő lépésként javasoljuk, hogy gondoskodj a megfelelő árnyékolásról! Hasznos tippek a hatékony árnyékoláshoz:

 • Az épületek nyugati, déli és keleti oldalait sok órán keresztül érik a napsugarak, ez pedig jelentősen felmelegíti a lakóteret. Húzz be vastag sötétítő függönyöket és húzd le a redőnyöket reggel, amikor távozol a lakásból!
 • Otthon töltöd a napot? Azokban a helyiségekben, amelyekben nem tartózkodtok, érdemes lehet a fenti ponthoz hasonlóan gondoskodni az árnyékolásról!
 • Törekedj azokon az ablakokon fényt beereszteni, amelyeket nem ér direkt napsütést!
 • Nem elegendő a redőny és sötétítő függöny? Használj hővisszaverő függönyöket, amelyek speciális anyaguknak köszönhetően nagyobb hatékonysággal képesek megóvni a lakás klímáját!

2. Szellőztetés meleg ellen

A legforróbb nyári napokon is érdemes a reggeli, még hűvösebb órákban szellőztetni. Az árnyékolás és szellőztetés módszerét kombinálva hatékonyan és költségmentesen tudjuk biztosítani a lakás kellemes hőmérsékletét.

Szellőztetés meleg ellen:

 • Válaszd a nap leghidegebb időszakát! Ez a nyári kánikula idején reggel öt és hat óra közé esik általában.
 • Nyisd ki a lakás összes ablakát és bejárati ajtaját! A kereszt szellőztetés lényege, hogy a lakásban található melegebb levegőt, a friss hideg levegőre cseréld.
 • Tapasztald ki, hogy mennyi idő szükséges az átszellőztetéshez, majd csukd be az ajtókat és az ablakokat!

3. Fólia ablakra meleg ellen (hővédő ablakfólia)

A hővédő ablakfólia öntapadó réteggel rendelkező, szakember segítsége nélkül felhelyezhető átlátszó anyag. Nem csupán a hő-, hanem az UV-sugarak visszaverésében is segítséget jelent. A fólia ablakra meleg ellen valódi csodafegyver, amelyet kevesen alkalmaznak, mégis számos előnnyel szolgál. Fontosabb tudnivalók a hővédő fóliákról:

 • Egyes termékek képesek az ablakot érő hő akár 50%-át is visszaverni.
 • A fólia a legtöbb esetben az ibolyántúli sugárzással szemben is védelmet nyújt.
 • Felrakása egyszerű és a gyártók általában írásos és videós instrukciókkal segítik a felhelyezést, de természetesen szakembert is hívhatsz segítségül.

4. Védekezés a hőség ellen ventilátorral

Bár a ventilátorok nem hűtik a levegőt, csupán keringetik, mégis kellemes, szellős érzetet keltenek. Az igazán forró nyári napokon a fent bemutatott módszerek ellenére is elviselhetetlen meleg lehet otthonunkban. Ilyenkor enyhítheti a meleg miatti szenvedést a lakás 1-2 pontján stratégikusan elhelyezett ventilátor. Tippek a megfelelő ventilátor kiválasztásához:

 • Kisebb helyiségben szeretnéd biztosítani a légkeverést? Válassz asztali ventilátort, amely kis helyigényű és kedvező árú!
 • Nagyobb alapterületű lakás légkeveréséhez válassz nagy teljesítményű álló- vagy oszlopventilátort!
 • Zavar a túlzott huzat? Akkor válaszd a mennyezeti ventilátort, amely minimális huzat mellett gondoskodik a kellemes légkeverésről!

Meleg ellen védekezés ventilátorral

5. Jeges borogatás

A szoba hűtése nyáron olykor nem elegendő ahhoz, hogy elviselhetővé tegye a kánikulát. Ilyenkor a jeges borogatás és a hideg fürdő nagy segítséget jelenthet. A hideg vizes vagy jeges borogatás gyors hőelvezetést eredményez. A borogatáshoz használható hideg vízbe áztatott szövetanyag vagy akár jégzselé párna is. Fontos, hogy a túlzott hideg, vagy helytelenül használt borogatás fagyási sérüléseket okozhat.

6. Légkondi kánikula ellen 

Az összes házi praktikát kipróbáltad, mégis a Szahara sivatag hőségét idézi lakásod? A légkondi kánikula ellen a leghatékonyabb megoldás! A berendezés segítségével igényeidnek megfelelő hőmérsékletet teremthetsz az ingatlan egészében. A bevezetőben említett költségek csökkenthetőek, amennyiben a klímatisztítást házilag végzed el.

7. Jeges vödör módszer

A jeges vödör módszert sokan urbánus legendának, míg mások valóban hatékony hőség ellen bevethető módszernek tartják. A meleg elleni trükkhöz az alábbi, minden háztartásban megtalálható dolgokra van szükség:

 • vödör vagy lavór
 • 10-15 liter jéghideg víz
 • 1 kilogramm jégkocka

Jeges vödör módszer lépései:

 • Töltsd fel a vödröt vagy lavórt jéghideg vízzel és jégkockákkal!
 • Helyezd a ventilátor elé a jeges vízzel töltött tárolót!
 • Ügyelj arra, hogy kisállat vagy fiatal gyermek ne tudja felrúgni a tárolót!
 • A ventilátor által generált szellő egyesek szerint hűsebb az olvadó jég és hideg víz miatt.

8. Hűsítő finomságok a forróságban

Nehezen viseled a nyári forróságot? A lakótér hűtése mellett, érdemes saját testi- és lelki jólétedről is gondoskodni. Ehhez kapóra jöhetnek a hűs jégkrémek, italok, gyümölcsök és egyéb finomságok. Webshopunkban és üzleteinkben számos hűsítő nyalánkság közül választhatsz.

9. Csodafegyver a meleg ellen: hideg zuhany 

Kedvenc fagylaltod sem segített a lehűlésben? A jeges tea és egy szelet hűs görögdinnye sem tette elviselhetővé a forróságot? Ideje bevetni a hideg zuhanyt! A hideg vízzel történő gyors fürdés a pozitív fiziológiai hatásokon túl, a kedélyállapotot is képes javítani. Amennyiben nehezedre esik rávenni magad a hideg zuhanyra, próbálkozhatsz a kontraszt zuhany (váltott hőfokú fürdő) technikával is. Ilyenkor a meleg-hideg hőmérsékletű vizet 20-30 másodperces időblokkokban lehet váltogatni.