Szívünk őre: A szőlőmag

Ismerd meg az apró magokban rejlő értékes hatóanyagokat!

A szőlőmagok a szőlőszem belsejében találhatóak – általában párosával. Míg a szőlőmag régebben jelentéktelen élelmiszeripari hulladéknak számított, mára már kutatásokkal igazolták, hogy nagyon értékes bioaktív anyagokban gazdag alapanyag. A belőle készült őrlemény, olaj és kivonat rendszeres fogyasztása jelentősen növelheti a vérben fellelhető antioxidánsok mennyiségét.

Az antioxidánsok hatástalanítják a szervezetben felgyülemlő káros szabadgyököket – megakadályozva, hogy azok roncsolják a sejteket – és lassítják az öregedési folyamatokat. A szőlőmagból készült kivonat jótékony hatásait Dr. Szentgyörgyi Albert is megerősítette.

A szőlőmag tartalmaz rostokat, fehérjét, olajokat, tanninokat, nagy mennyiségben antioxidánsokat, mint például E-vitamint, flavonoidokat, linolénsavat, polifenolokat.

Szőlőmagolaj

A szőlőmagokból hideg sajtolással szőlőmagolajat készítenek. Ennek során a magokat megtörik, rostálják, megszárítják, portalanítják, majd nagy nyomáson kipréselik belőlük az olajat. Az így, szinte cseppenként kinyert olaj minősége lényegesen jobb az olcsóbb, nagyüzemi módszerekkel – hőkezeléssel vagy oldószeres eljárással – létrehozott olajénál, mert nem károsodik a tápanyag- és bioaktívantioxidáns-tartalom.

A szőlőmagolaj többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. Színe zöldessárga, illata a dióéhoz hasonló, íze kellemes. Bírja az akár 200°C-os hőkezelést is, így sütéshez is bátran használhatjuk. Emellett saláták, páclevek készítésénél is kiváló. Telítetlen zsírsav-összetételének köszönhetően kedvezően hat az idegrendszerre és az érrendszerre. Szabályozza a sejtek vérellátását – segítve ezzel a bőr és a kollagénrostok rugalmasságának megőrzését. Véd az érelmeszesedéstől azáltal, hogy növeli a „jó”, azaz a HDL-koleszterin szintjét, és csökkenti a „rossz”, azaz az LDL-koleszterin szintjét. Csökkentheti a trombózis kialakulásának veszélyét, lassíthatja az öregedést, segíthet megvédeni a sejteket a káros hatásoktól, enyhítheti a változókor tüneteit, javíthatja az emlékezőtehetséget.

Válogasson kínálatunkban:

Szőlőmag hatóanyagú termékeink