Cikkünkben megismerheted a sütő tisztításának legpraktikusabb módjait, amik segítségével hatékonyan eltüntetheted a legmakacsabb szennyeződéseket is!
A konyhai vagy kerti sütő eszközök tisztítása nagy energiabefektetést igényel. A kicsapódó ételmaradékokat és szennyeződéseket közel sem könnyű eltávolítani, és az embernek azonnal el is megy a kedve, amikor egy több órán át tartó sikálásra gondol. Nem véletlenül, hiszen egyébként is nehéz minőségi időt szakítani a takarításra, és a motivációt kétségkívül, nem pont egy hosszú folyamat növeli.
Szerencsére egy-két praktikus házi megoldással meg lehet spórolni egy keveset a befektetett energián és időn, és mindezt úgy, hogy közben anyagi és biztonsági szempontból sincs kockázat. Tudj meg mindent a hatékony sütő tisztításról, hogy a lehető legkomfortosabbá tudd varázsolni az így eltöltött perceket is!
Az elektromos sütő, a mikrohullámú sütő, de még a grillsütő takarítása is külön kihívás tud lenni. Ilyenkor bizony nem elég a klasszikus gumikesztyű, mosogatószivacs és víz kombinációja, ennél erőteljesebb fortélyokra van szükség.
Természetesen ehhez rendelkezésre állnak a hagyományos, kifejezetten erre a célra kifejlesztett termékek, zsíroldók, de a kemikáliák használatával a bőrünk egészségét, illetve a sütőben elkészített ételek minőségét is megkockáztatjuk. Ezzel szemben, ha szívesen csempésznél egy vegyszermentes és költséghatékony tudatosságot a sütő takarításának folyamatába, akkor már mutatjuk is, hogy erre hogyan van lehetőséged!
Nem túlzás kijelenteni, hogy a házi munkák során az egyik leghatékonyabb tisztító–, vízkőmentesítő–, fehérítő– és egyben szagtalanító súrolószernek a szódabikarbóna és az ecet számít. Így nem meglepő, hogy mindkettő hamar elnyeri az egyik legjobb sütőtisztító címét, főleg, hogyha egymást kombinálva egy “paszta” állagú anyagként alkalmazzuk. Azt fontos tudni, hogy azért ezzel a technikával még nem váltod meg a világot – és csupán a kisebb szennyeződések eltüntetésében lesz a segítségedre –, de legalább addig sem vegyi anyagokkal dolgozol!
A természetes tisztítóanyag elkészítése nem rabol sokat az idődből, mert nincs is másra szükséged, mint a kettő anyag összekeverésére, és voilá, már indulhat is a rácsnak, az ajtónak és az eszköz oldalainak a tisztítása. Ha mindeközben még mással is szívesen haladnál, és a hatékonysági fokot is növelnéd, akkor egy fél órára vagy órára hagyd az ecetes-szódabikarbónás masszát a sütő különböző felületein, és az érintett felszíneket csak ezután töröld át vizes, majd száraz ronggyal! Mikro tisztításához egy fél csésze vízre és egy kiskanálnyi ecetre, majd 5 perces forralásra lesz szükséged.
Ha már egy fokkal nagyobb intenzitású súrolószerre van szükséged, és az odaégett makacs szennyeződéseket is szeretnéd könnyen felpuhítani, akkor vegyítsd az almaecetet és a cukrot! Tudjuk, elsőre furcsán hangzik, de a végeredményen Te magad is meglepődsz majd!
Ezzel az egyszerű trükkel az odaszáradt ételmaradékoknak és zsírfoltoknak azonnal búcsút inthetsz, pláne, ha a két anyagot kombinálva törölgeted át a sütő felületeit. A folyamatot két módon érdemes elvégezni a hatékonyság kimaxolásához: 1) amikor már nem forró, de még meleg a konyhai eszköz; 2) vagy amikor a keverékkel még a hideg sütőt törölgeted át, és csak utána forrósítod fel a készüléket. Hogy melyiket választod, az csak rajtad áll, lényegi különbséget nem fogsz tapasztalni a kettő között.
A korábbiakhoz hasonlóan létezik még két olyan praktikum, amik a funkciójukat tekintve ugyanolyan eredményesek, de használatuk hosszabb időt vesz igénybe. (Ne ijedj meg, nem azért, mert neked kell órákon át sikálni a sütő különféle részeit, sokkal inkább azért, mert ezek “önmagukban” végzik el a munkát!)
Az egyik ilyen szuper olcsó lehetőségnek a pohárnyi sütőpor alkalmazása számít, amit csak bele kell szórni a sütőbe, habzó állapotig fel kell önteni vízzel, majd hagyni kell állni körülbelül 8-10 órán keresztül. Végül már csak az áttörölgető mozdulatok hiányoznak, amikhez viszont nem lesz szükség túl nagy energiabefektetésre.
A sütőpor mellett citrommal tudsz még hasonló eredményt elérni. Vegyél két darab citromot, és facsard ki a levét egy kisebb tepsibe vagy edénybe! Ezt töltsd fel egyharmadnyi vízzel, majd a felhasznált citromokat is tedd bele a kiválasztott konyhai eszközbe! Ezek után már csak a sütő hőfokára kell odafigyelned, aminek a fél órás művelet alatt 200 °C felett kell lennie. Az utolsó simításnak megintcsak a szivacsos-vizes törölgetés számít. (Ez a technika a mikrohullámú sütő tisztításakor az ecetes megoldással megegyező: 5 percen keresztül kell forralni a citromos-citromleves edényt a készülékben.)
A jó idő megérkeztével nyakunkon van a kinti sütögetős szezon is, úgyhogy ha már nagyon benne vagy a különféle eszközök takarításában, a grillről se feledkezz el! Itt még annyit sem kell bajlódnod, mint a korábban felsorakoztatott esetekben, mert egy faszenes vagy egy brikettes grillsütő takarítása kimerülhet a kiégetésben, ami után egy szappanos víz is elég lesz a hamu, ételmaradék vagy zsír eltávolításához.
Ha a rácsot szeretnéd minél körültekintőbben megszabadítani a szennyeződésektől, szintén jó megoldás a szódabikarbónás és az almaecetes massza, de a vízzel összekevert kávézacc és hamu is! Bármelyiket is választod, csak át kell dörzsölnöd vele a felületet, hagynod kell kicsit állni, majd jöhet a törölgetés vagy a hideg vizes öblítés!
Sütő és öntisztítás? Ilyen létezik? Ha csak egy rövid válaszra vársz, akkor azt kell mondjuk, hogy igen. De még mielőtt örömödben félredobnád az összes házimunkát, jó, hogyha tudod, hogy ilyesmiről csak az erre kialakított típusok, általában az elektromos, beépíthető sütők esetében beszélünk. A kategórián belül három eltérő fajtát lehet megvásárolni:
Ahogyan az látszik, a különböző sütők típusának különbségeit az eltérő programok határozzák meg, amiket a használati utasítás pontos betartása mellett lehet használni. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, tehát kizárólag csak a saját prioritások, illetve az anyagi helyzet befolyásolja, hogy az ember végül melyik mellett teszi le a voksát.
Elsősorban a tudatos, biztonságos és pénctárcabarát megoldásokra sarkallunk, de ezzel még egyáltalán nem azt mondjuk, hogy más lehetőségektől el kell zárkózni! A mai világban nagyon sokan csak futunk önmagunk után, így közel sem biztos, hogy van időnk megvárni, hogy például a sütőrács egy napig vagy akárcsak egy óráig is valamelyik otthon kreált tisztítószerben álljon.
Ilyenkor sokat köszönhetünk az előre elkészített, magas hatékonysággal teljesítő zsíroldóknak, amik pillanatok leforgása alatt képesek újra ragyogóvá és újszerűvé varázsolni a sütő belsejét – mindenképp jó, hogyha minimum egy tubus akad a háztartásodban! A teljes felkészültséghez azt javasoljuk, szerezz be mindent egy helyen, online és könnyedén, például az EcoFamily webshopjában!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.