Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, finom vendégváró falatok. A feltét tetszőlegesen variálható. Elronthatatlan recept!

Sós tart vajas leveles tésztából

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, finom vendégváró falatok. A feltét tetszőlegesen variálható. Elronthatatlan recept!

Hozzávalók 8 db-hoz:

  • 280 g vajas leveles tészta (előhűtött)
  • 200 ml tejszín
  • 150 g reszelt cheddar 
  • 2 db tojás
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • szerecsendió
  • bors
  • vaj (a formák kikenéséhez)
  • 8 db fürjtojás

 

Ízlés szerint elkészíthetjük spenótos vegetáriánus, vagy sonkás töltelékkel. 

 

A vegetáriánus spenótos töltelékhez:

  • olívaolaj
  • 300 g spenótlevél
  • 1 gerzd fokhagyma
  • bors

 

A sonkás töltelékhez:

  • lilahagyma
  • sonka

 

Elkészítés:

A tejszínt, a reszelt cheddar sajtot, a tojásokat, a zúzott fokhagymát és a fűszereket alaposan összekeverjük. 

A vegetáriánus töltelékhez a spenótleveleket megvágjuk, serpenyőben olívaolajon sütni kezdjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, együtt készre sütjük, sózzuk, borsozzuk. 

A sonkás töltelékhez a sonkát és a lilahagymát felkockázzuk, összekeverjük. 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra légkeverésen. 

A leveles tésztát nyolc egyenlő részre vágjuk, vajazott szufléformákba tesszük őket. A spenótos vagy a sonkás keveréket, majd a tejszínes öntetet is egyenlően eloszlatjuk a tésztakosarakban, szinte készre sütjük őket. A sütőből kivéve egy-egy fürjtojást ütünk mindegyik tetejére, néhány perc alatt készre sütjük őket.