Bonyolultnak tűnik, pedig egyáltalán nem az: készíts te magad pesztót, méghozzá rukkolából, és fűszerezd az egészet koktélparadicsommal, amit a sütőben konfitálsz!
A konfitált paradicsom elkészítéséhez a sütőt melegítsük elő 140 °C-ra. A paradicsomokat vágjuk félbe, és belsejükkel felfelé tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Minden darabot külön szórjunk meg sóval, kevés cukorral, szárított oregánóval, kevés borssal és egy pici olívaolajjal, majd tegyük be a 140 fokos sütőbe körülbelül 50 percre.
Helyezzünk sütőpapírt egy másik tepsire, majd a reszelt parmezán felét terítsük szét négy részben egyenletesen, körülbelül egyforma magasságban. Ezt a tepsit is tegyük a sütőbe annyi időre, amíg a parmezán világosbarnára pirul.
Alacsony lángon pirítsuk meg egy serpenyőben a kesudiót, majd tegyük félre.
Rakjuk egy edénybe a rukkolát, a félbevágott fokhagymát és 0,5 dl olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele a kis kocka jeget és a bazsalikomot. Az edényben a hozzávalókat fokozatosan turmixoljuk össze. Ezután turmixoljunk hozzá kb. 20 gramm parmezán sajtot. A végén adjuk hozzá a pirított kesudiót, és turmixoljuk össze a többi hozzávalóval.
A spagettit tegyük forrásban lévő sós vízbe, és főzzük 6 percig. Tegyünk félre egy kicsit a főzővízből, majd szűrjük le a tésztát.
Hevítsünk kevés olívaolajat egy serpenyőben és tegyük rá a leszűrt tésztát. Öntsünk rá a félretett főzőléből kb. egy decit, ezután adjuk a tésztához a pesztót, a konfitált paradicsom felét, keverjük jól össze (legalább két percig!), majd vegyük le a serpenyőt a tűzről. Tálaláskor a pesztós tésztára helyezzünk néhány darab konfitált paradicsomot és törjünk rá parmezáncsipszet. Jó étvágyat!