A rizs egy gabonaféle, amely a Földön az egyik legszélesebb körben termesztett és az egyik legfontosabb étrendi szénhidrátforrás. Főleg Ázsiában számít alapvető élelmiszernek, így a világ népességének nagy része számára a táplálkozás alapját képezi. Sokan szerint rizsfőző nélkül nem lehet tökéletes rizst készíteni, pedig ha nincs ilyen konyhai eszközöd, akkor is csodás rizst főzhetsz, méghozzá egyszerűen és gyorsan. Meg is mutatjuk, hogyan csináld!
A rizs (Oryza sativa) egy magas keményítő-tartalmú gabona, amely a történelem során és napjainkban is számos kultúra legfontosabb alapélelmiszere. A rizsnövény az ültetésekor nedves környezetet igényel a növekedéshez, ezért a rizstermesztők gyakran a folyók mentén fekvő elárasztott rizsültetvényeket használják a termesztéshez.
A rizstermesztéshez sok víz, napsütés és meleg szükséges, ráadásul a talajnak is megfelelően kötöttnek kell lennie, hogy alkalmas legyen ennek a vízigényes növénynek a termeléséhez. Bár a legnagyobb rizsföldeket Délkelet-Ázsiában kell keresni, Európában is található rizs, méghozzá leginkább a mediterrán országokban, de rizstermesztés Magyarországon is zajlik kisebb volumenben, leginkább a Nagykunság, illetve Békés vármegye területén.
A rizsnek két fontosabb alfaját ismerjük: a hosszú szemű, pergősebb indicát, amely a rizskereskedelem 75%-át adja, illetve a rövid szemű, ragacsosabb japonicát. A kínai és a délkelet-ázsiai fajták többnyire e két pólus között helyezkednek el. A különböző rizsfajták tulajdonságaik miatt különböző ételekhez alkalmasak. Például az arborio, a vialone vagy a carnaroli rizottóhoz, a basmati rizs indiai ételekhez, illetve a jázmin rizs keleti jellegű ételekhez.
Bármilyen rizsfajta beszerezhető barna vagy hántolatlan rizsként. A barna rizs teljes kiőrlésű gabona, amelyről a korpát és csírát nem távolítják el. A barna rizs főzése hosszabb ideig tart, rágósabb állagú és diós ízvilágú. Kevésbé tárolható, mint a finomított rizs, mivel a korpa megromolhat. A fehér rizs, azaz a hántolt rizs korpáját és csíráját eltávolítják, ezért gyorsabban fő, és kevesebb a tápértéke a barna rizshez képest.
A rizs elkészítése sokakon kifog, pedig azt gondolhatnánk, nincs is ennél egyszerűbb dolog a világon, hiszen csak víz, rizs és só kell hozzá, az eredmény azonban sokszor ragacsos, puha kulimász. A rizsfőzés valójában tényleg nem ördöngősség, viszont fontos tisztában lenni azzal, hogy minden rizsféleség másfajta főzési módot igényel.
Biztos veled is előfordult már, hogy a rizs megfőzése után nem a kívánt állagot érted el: egyszerűen kemény maradt, ha pedig túl sok vizet adtál hozzá, akkor pépes lett. Mi kell a tökéletes rizshez, meddig kell főzni a rizst, és mi a helyes rizs-víz arány? Máris mutatjuk!
A legjobb rizsrecepthez szükséged lesz
Hosszú szemű fehér rizs esetén egy csésze rizshez másfél csésze vízre van szükség. Kerek szemű rizsnél számolj egy és negyed csésze vízzel egy csésze rizshez. Barna rizs esetében pedig egy és háromnegyed csésze víz egy csésze rizshez.
A rizs főzési ideje attól függően változik, hogy melyik fajtát használod.
Közben ne vedd le a fedőt, mert akkor csökken a gőz mennyisége, ami valójában a munkát végzi. Amíg látod, hogy van a rizsen víz, addig hagyd békén a lábast és maradj a legalacsonyabb hőfokozatnál. Fontos, hogy ne kevergesd az ételt, mert az felszabadítja a keményítőt, és a rizs túl puha lesz.
Szeretnél változatos étrendet követni, és ehhez kiváló minőségű hozzávalókat keresel? Az ecofamily rizsválasztékában biztos megtalálod a kedvenc termékeidet, legyen az akár egy Riceland Selection Italian Risotto vagy egy Lagris gyors rizs. Rendelj otthonod kényelméből webshopunkban könnyen és gyorsan, vagy látogass el üzleteink egyikébe!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.