• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
A pirított jázmin rizs sokak számára ízletesebb a natúr változatnál.

A tökéletes rizs titka: így főzd pergősre!

A rizs egy gabonaféle, amely a Földön az egyik legszélesebb körben termesztett és az egyik legfontosabb étrendi szénhidrátforrás. Főleg Ázsiában számít alapvető élelmiszernek, így a világ népességének nagy része számára a táplálkozás alapját képezi. Sokan szerint rizsfőző nélkül nem lehet tökéletes rizst készíteni, pedig ha nincs ilyen konyhai eszközöd, akkor is csodás rizst főzhetsz, méghozzá egyszerűen és gyorsan. Meg is mutatjuk, hogyan csináld!

 

A rizstermesztés alapjai 

A rizs (Oryza sativa) egy magas keményítő-tartalmú gabona, amely a történelem során és napjainkban is számos kultúra legfontosabb alapélelmiszere. A rizsnövény az ültetésekor nedves környezetet igényel a növekedéshez, ezért a rizstermesztők gyakran a folyók mentén fekvő elárasztott rizsültetvényeket használják a termesztéshez. 

A rizstermesztéshez sok víz, napsütés és meleg szükséges, ráadásul a talajnak is megfelelően kötöttnek kell lennie, hogy alkalmas legyen ennek a vízigényes növénynek a termeléséhez. Bár a legnagyobb rizsföldeket Délkelet-Ázsiában kell keresni, Európában is található rizs, méghozzá leginkább a mediterrán országokban, de rizstermesztés Magyarországon is zajlik kisebb volumenben, leginkább a Nagykunság, illetve Békés vármegye területén. 

A rizsnek két fontosabb alfaját ismerjük: a hosszú szemű, pergősebb indicát, amely a rizskereskedelem 75%-át adja, illetve a rövid szemű, ragacsosabb japonicát. A kínai és a délkelet-ázsiai fajták többnyire e két pólus között helyezkednek el. A különböző rizsfajták tulajdonságaik miatt különböző ételekhez alkalmasak. Például az arborio, a vialone vagy a carnaroli rizottóhoz, a basmati rizs indiai ételekhez, illetve a jázmin rizs keleti jellegű ételekhez. 

 

Tökéletes rizs sütőben is készíthető a megfelelő alapanyagból.

 

A legfontosabb tudnivalók a rizs készítése kapcsán 

Bármilyen rizsfajta beszerezhető barna vagy hántolatlan rizsként. A barna rizs teljes kiőrlésű gabona, amelyről a korpát és csírát nem távolítják el. A barna rizs főzése hosszabb ideig tart, rágósabb állagú és diós ízvilágú. Kevésbé tárolható, mint a finomított rizs, mivel a korpa megromolhat. A fehér rizs, azaz a hántolt rizs korpáját és csíráját eltávolítják, ezért gyorsabban fő, és kevesebb a tápértéke a barna rizshez képest. 

A rizs elkészítése sokakon kifog, pedig azt gondolhatnánk, nincs is ennél egyszerűbb dolog a világon, hiszen csak víz, rizs és só kell hozzá, az eredmény azonban sokszor ragacsos, puha kulimász. A rizsfőzés valójában tényleg nem ördöngősség, viszont fontos tisztában lenni azzal, hogy minden rizsféleség másfajta főzési módot igényel. 

 

Rizsfajták: rizskészítés különböző ételekhez 

  • A hosszúszemű fehér rizs a legnépszerűbb fajta Magyarországon, amely kellemesen szárazra, pergősre készíthető, és  jól illik salátákhoz, a hazai konyha ételeihez, levesekhez, illetve húsok és zöldségek mellé köretként. 
  • A kerekszemű rizs puhábbra fő, viszont hajlamosabb az összetapadásra, magas keményítő-tartalma miatt pedig ragadósabbá válik. Kiváló rizses süteményekhez, tejberizshez, de a spanyol paellánál is remekül helytáll. 
  • A jázmin rizs aromás, hosszú szemű rizs, amely magas koncentrációban tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek a rizs főzésekor erős illatot árasztanak. Tökéletes köret mindenféle thai ételhez, beleértve a grillezett vagy darált húsokat és a fűszeres curryket. A jázminrizs ragacsossága és édessége miatt nagyszerű kiegészítője a sült zöldségeknek, és jól működik különböző raguk köreteként is. 
  • A basmati egy aromás, hosszú szemű rizs, amely rendkívül sokoldalúan használható curryk mellé, illetve párolt húsok kísérőjeként. Egészségesebb, mint a fehér rizs, mivel kevesebb benne a keményítő. 
  • A vadrizs technikailag nem rizs, hanem egy teljes kiőrlésű gabona: egy Észak-Amerikában őshonos mocsári fű termése, amelyet az amerikai őslakosok már régóta termesztenek. A vadrizs több fehérjét és rostot, de kevesebb vasat és kalciumot tartalmaz a barna rizshez képest. 
  • A főként Észak-Olaszországban termesztett rizottó rizs krémes ízvilágot és sűrű mártást hoz létre alaplevekkel és vajjal elkeverve, amely a rizsszemeket éppen csak lágyan összetartja. 

 

A gyors rizs elkészítése időtakarékos megoldást jelent a háziasszonyok számára.

 

A rizsfőzés egyszerűen lépésről lépésre 

Biztos veled is előfordult már, hogy a rizs megfőzése után nem a kívánt állagot érted el: egyszerűen kemény maradt, ha pedig túl sok vizet adtál hozzá, akkor pépes lett. Mi kell a tökéletes rizshez, meddig kell főzni a rizst, és mi a helyes rizs-víz arány? Máris mutatjuk! 

A legjobb rizsrecepthez szükséged lesz  

  • egy vastag aljú edényre, hogy a hő egyenletesen el tudjon oszlani; 
  • egy csészére a megfelelő mennyiségű víz és rizs kiméréséhez; 
  • kanálra és villára; 
  • sóra és borsra (vagy tetszés szerinti fűszerekre); és 
  • persze rizsre. 

 

Főtt rizs recept 

Hosszú szemű fehér rizs esetén egy csésze rizshez másfél csésze vízre van szükség. Kerek szemű rizsnél számolj  egy és negyed csésze vízzel egy csésze rizshez. Barna rizs esetében pedig egy és háromnegyed csésze víz egy csésze rizshez. 

  1. Hogyan kell rizst főzni? Először is mosd meg a rizst hideg vízzel, hogy eltávolítsd a felesleges keményítőt. Használhatsz szitát, vagy ha nincs, egyszerűen csak tedd a vizet és a rizst egy edénybe, és óvatosan öntsd le róla a vizet. Ezt ismételd egészen addig, amíg a víz tiszta nem lesz. 
  2. Adj a rizshez csipetnyi sót és borsot, vagy fűszerezd ízlés szerint mással. Például a vizet helyettesítheted csirke-, hús- vagy zöldséglevessel némi extra zamatért, de ha olajon enyhén megpirítod a rizst a lábosban, mielőtt vizet vagy húslevest adnál hozzá, azzal egy enyhe diós ízt biztosíthatsz az ételednek. A rizs pirításához használhatsz vajat is, ettől finom, krémes bevonatot kap a köret. 
  3. A csésze segítségével határozd meg a rizsfajtának megfelelő vízmennyiséget. Add a vizet a fűszerezett rizshez, és forrald fel. Amint a víz forr, egy kanállal óvatosan keverd meg, majd állítsd a hőfokot a legalacsonyabb fokozatra a főzéshez, és tedd rá a fedőt. 

 

A rizs főzési ideje attól függően változik, hogy melyik fajtát használod. 

  • A hosszú szemű fehér rizsnek körülbelül 18 percre van szüksége. 
  • A kerek szemű rizsnek csak 15 perc kell. 
  • A barna rizsnek sokkal tovább, nagyjából 45 percig kell párolódnia. 

 

Közben ne vedd le a fedőt, mert akkor csökken a gőz mennyisége, ami valójában a munkát végzi. Amíg látod, hogy van a rizsen víz, addig hagyd békén a lábast és maradj a legalacsonyabb hőfokozatnál. Fontos, hogy ne kevergesd az ételt, mert az felszabadítja a keményítőt, és a rizs túl puha lesz. 

  1. Vedd le a rizst a tűzről, amint letelt az idő. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy rögtön utána tálalják az ételt, ám ahhoz, hogy a rizs biztosan jól sikerüljön, hagyd egy kicsit pihenni. Adj neki még 5-10 percet, hogy egyenletesen megpárolódjon. 
  2. Tálalás előtt villával keverd meg, hogy az összetapadt szemek szétváljanak, és minden szépen összeálljon. Ez segít eloszlatni a maradék nedvességet is, és biztosítja, hogy a felső réteg ne legyen túl száraz, az alsó pedig ne maradjon túl nedves. Szervírozásnál a fogás jellegétől függően adhatsz hozzá mogyorót, metélőhagymát, petrezselymet - vagy amit csak szeretnél. 

 

Tökéletes jázmin rizs sokak szerint csak rizsfőzőben készül.

 

Rizskülönlegességek az ecofamily kínálatából 

Szeretnél változatos étrendet követni, és ehhez kiváló minőségű hozzávalókat keresel? Az ecofamily rizsválasztékában biztos megtalálod a kedvenc termékeidet, legyen az akár egy Riceland Selection Italian Risotto vagy egy Lagris gyors rizs. Rendelj otthonod kényelméből webshopunkban könnyen és gyorsan, vagy látogass el üzleteink egyikébe! 

Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár