A modern konyha egyik nagy előnye, hogy bátran nyúl vissza régi alapanyagokhoz, és eredeti formájukban vagy új elkészítési módokkal vezeti be ezeket a mindennapokba. Gondoljunk csak bele: a köles az egyik legrégebbi gabonaféle, mégis sokáig feledésbe merült. Kísérletezzünk mi is az ízekkel, találjunk régi-új kedvenceket!
Bulgur
A bulgur pár perc alatt elkészíthető, elég csak leforrázni és ízesíteni, és már tálalhatjuk is. Ennek oka a feldolgozás és az előkészítés módja: a hántolt búzaszemeket előfőzés, hűtés és szárítás után összetörik, így nyeri el végső, rizshez hasonló alakját. A durumbúzából előállított bulgurt érdemes rendszeresen fogyasztani, magas rozstartalommal rendelkezik, de kiemelkedő a vitamin- és ásványianyag-tartalma is.
Köles
A köles olyan szuperélelmiszer, aminek fogyasztása számtalan előnnyel jár, ráadásul igazi jolly joker, mert sósan és édesen is fogyaszthatjuk – édesen akár reggelire kása formájában gyümölcsökkel, joghurttal, magvakkal, sósan köretként, főételek kiegészítőjeként. Könnyen emészthető, magas rozstartalmú, és az egyik leggazdagabb magnéziumforrás. Gazdag egyebek mellett B-vitaminban, ami nemcsak a hangulatunkra van pozitív hatással, de rendszeres fogyasztása szebbé varázsolja a bőrt, a hajat és a körmöket! Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek étrendjébe is beilleszthető.
Rizs
A rizst senkinek nem kell bemutatni, hiszen az egyik legnépszerűbb köretről van szó, ám azt kevesebben tudják, hogy milyen jó hatással van az egészségünkre. A rizsnek nagyon alacsony a szénhidráttartalma, növényi rostjai segítik a bélműködést, ezenkívül sok olyan vitamin található benne, amik a bőr szépségéért felelnek.
Quinoa
Ez a Dél-Amerikából származó növény egy "álgabonaféle", gluténmentes, és kifejezetten alacsony kalóriatartalmú, lassan felszívódó szénhidrát. Különösen ajánlott vegán étrendet követőknek, mivel teljes fehérje, azaz tartalmazza az összes szükséges aminosavat; magas a vas- és kalciumtartalma, található benne magnézium és foszfor, és rostokban is nagyon gazdag.
Kuszkusz
A kuszkusz rengeteg értékes antioxidánst tartalmaz, ezáltal segíti többek között az egészséges szívműködést. Kiváló szelénforrás, és a növényi fehérjéket tekintve is élen jár. Könnyen elkészíthető köret, rendszeresen fogyasztva az egészséges táplálkozás egyik alappillére lehet.