Ahogy állandó gasztroszakértőnk, Roberto Favaro fogalmaz: az olasz konyha művészet. Míg bizonyos országokban az ételeknek, a főzésnek és az evésnek nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget, addig Olaszországban a beszélgetések egyik fő témája biztosan a főzés és a konyha.
Az olasz konyha azért különleges, mert rengetegféle alapanyag van: csak paradicsomból például 4-500 félét találunk! A sokszínűség földrajzi adottságokból is fakad, hiszen más-más ízeket fedezhetünk fel a hegyekben és a tengerparton. Épp ezért Olaszországban, ahogy Roberto is fogalmaz, nem a recept, hanem az alapanyag a legfontosabb.
Olaszországban 20 különböző régió van, de régión belül is találunk különbségeket. A régiók nemcsak a konyhájukat tekintve mutatnak eltéréseket, de dialektusban, akcentusban is, ami nem is csoda, hiszen a távolságok mellett az is befolyásoló tényező, milyen hatások érték a területet az évszázadok során: délen erősebb például az arab hatás, ott ezért karakteresebb fűszerezés jellemző, míg északon az osztrák-magyar vagy épp a francia befolyás érvényesül jobban.
Új Youtube-sorozatunkban 5 régióba utazunk el egy-egy ételen keresztül: Abruzzóból a klasszikus birkasaslik, az arrosticini, Lazióból a pollo alla Romana, azaz a római csirke, Szicíliából a pesto trapanese, a piros pesztó őse, Piemontéból a tonhalas borjú, míg Campania tartományból a fokhagymás olajos spagetti receptjét hozza el nekünk Roberto.