A növényi olajok fontos tápanyagforrások

Növényi olajok a konyhában és a szépségápolásban

A növényi olajok fontos szerepet játszanak táplálkozásunkban, de a bőrápolásban is nagy hasznukat vehetjük. Mire ügyeljünk a termékek kiválasztásánál?

Az egészséges növényi olajok a táplálkozás fontos részét képezik. Sokféle olaj közül választhatunk, de melyek a legjobbak a főzés, a táplálkozás és az egészség szempontjából, illetve miben számíthatunk rájuk az arcápolás terén?

A növényi olajok szerepe a táplálkozásban

A növényi olajok magvakból vagy a növények más részeiből nyert olajok, amelyeket használhatunk főzéshez és sütéshez is, emellett a feldolgozott élelmiszerekben is megtalálhatók, beleértve a salátaönteteket, a margarint, a majonézt és a süteményeket.

A legelterjedtebb növényi olajok közé tartozik

  • a napraforgóolaj,
  • az olívaolaj
  • a kókuszolaj és
  • a szójaolaj.

Egészségre gyakorolt hatásuk attól függően változik, hogy milyen zsírsavakat tartalmaznak, milyen növényekből nyerik ki, és hogyan dolgozzák fel őket. Még a legegészségesebb növényi olajak is mértékkel használandók, mivel magas a kalória- és zsírtartalmuk.

Bizonyos olajok pozitívan járulhatnak hozzá az egészségedhez. Az olívaolaj csökkentheti az LDL- koleszterinszintet, amelyet rossz koleszterinnek is neveznek, miközben a HDL, azaz a jó koleszterinszintet is növelheti. Az olívaolaj más nagyszerű tápanyagokat is tartalmaz, például béta-karotint és A-, E-, D- és K-vitamint.

A zsírok típusai

Ha növényi olajokat használnál sütéshez, főzéshez, érdemes megismerni a különböző zsírtípusokat.

  • Telített zsírok. A telített zsírok általában állati eredetűek, mint a sertészsír és a vaj. Ezek magasabb koleszterinszintet eredményeznek a vérben, ami megnöveli a szív- és szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Olyan olajat keress, ami alacsony telített zsírtartalmú.
  • Transzzsírok. A telített zsírokhoz hasonlóan a transzzsírok is hozzájárulnak a szív- és szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához. Ezek a zsírok olyan élelmiszerekből származnak, amelyek magas hidrogénezett vagy részben hidrogénezett olajokat tartalmaznak, például ilyenek a feldolgozott élelmiszerek is. Ezeket lehetőség szerint jobb kerülni.
  • Egyszeresen telítetlen zsírok. Ezeket omega-9 zsírsavnak is nevezik. Az egyszeresen telítetlen zsírok hozzájárulnak a jó koleszterinszinthez, és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az olívaolaj, a repceolaj, a napraforgóolaj, a mogyoróolaj és a mandulaolaj mind arról ismertek, hogy magas az egyszeresen telítetlen zsírtartalmuk.
  • Többszörösen telítetlen zsírok. Ezeket omega-3 és omega-6 zsírsavaknak is nevezik. Ez a zsírtípus segít fenntartani a sejtmembránokat, amelyek szabályozzák a szervezeted folyamatait, például a koleszterin anyagcseréjének irányítását a véráramban. A többszörösen telítetlen zsírok segítenek a szervezetednek a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminok felszívódásában is.

Milyen olajban süssünk?

  • A táplálkozási szakértők egyetértenek abban, hogy az egyik legsokoldalúbb és legegészségesebb olaj, amellyel főzni is lehet, az olívaolaj, feltéve, hogy extra szűz, vagyis nincs finomítva és túlságosan feldolgozva. Az extra szűz olívaolaj nagy mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírokat és valamennyi többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Az olívaolajnak más olajokhoz képest viszonylag alacsonyabb a forráspontja, ezért leginkább alacsony és közepes hőfokon történő főzéshez ajánlott.
  • Magyarországon az egyik legnépszerűbb olajfajta a napraforgó étolaj, amely gazdag omega-6 esszenciális zsírsavakban, valamint E-vitaminban és polifenolokban is, amelyek megkötik a szabadgyököket, így járulva hozzá a sejtek védelméhez. A napraforgóolaj forráspontja magas, ami alkalmassá teszi a sütéshez, főzéshez.
  • Ha magas hőfokon történő főzésről van szó, sokak számára a kókuszolaj a legjobb választás. A benne lévő zsírsavak több mint 90%-a telített, ami nagyon ellenállóvá teszi a hővel szemben, ráadásul hónapokig is eltartható anélkül, hogy megromlana.

Szőlőmagolaj főzéshez, sütéshez

A szőlőmagolaj egyszerű, tiszta íze nem üt át az ételeken, ráadásul viszonylag magas a forráspontja, így minden szép ropogósra sül benne anélkül, hogy aggódnod kellene, hogy az olaj megég és fanyar íze lesz az ennivalónak. A főzés során akár az olívaolaj helyettesítésére is használható.

Növényi olaj a szép bőrért

A természetes olajokat, például a kókuszolajat, a sheavajolajat és az olívaolajat évszázadok óta használják bőr- és hajápolásra, az elmúlt évtizedben pedig újra előtérbe kerültek, mivel sokan igyekeznek adalékanyag-mentes, megfizethető és hatékony termékeket találni a tudatos bőrápoláshoz.

Sokunknak sorakozik a polcán otthon finomított olívaolaj, kókuszolaj vagy napraforgómagolaj a konyhaszekrényben, de vajon ezeket alkalmazhatod kozmetikai célokra is? Természetesen nem. A bőrápoláshoz használjunk inkább extra szűz, hidegen sajtolt, finomítatlan olajokat.

Csipkebogyó olaj

A csipkebogyó magjából kinyert olaj hidratáló, öregedésgátló hatású, gyulladásos bőrbetegségek, például ekcéma enyhítésére is használják. A száraz, hámló bőrt táplálja esszenciális zsírsavaival, és megvédi a környezeti ártalmaktól.

Mandulaolaj

A préselt nyers mandulából készült mandulaolaj az érzékeny bőrt megnyugtatja, és feltölti élettel, hiszen tele van E-vitaminnal, cinkkel és káliummal. Könnyebb textúrájú, mint az olívaolaj és a shea vaj, amit sokan vonzónak találnak az arcápolásnál.

Gránátalmaolaj

A gránátalmamag-olaj kiemelkedő C-vitamin-tartalmával táplálja bőrünket. Regeneráló, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és helyreállítja a bőr rugalmasságát.

Argánolaj

Az argánolaj segít helyrehozni a nap okozta károsodások és az öregedés jeleit. Ez a szuper puhító olaj igazi szépségápolási jolly joker, hiszen még érzékeny bőrön is használható. Kenhetjük arcra, kézre, körmökre, nyakra, sőt a hajra is éjszakai maszkként vagy nappali frissítésként.

Természetes összetevőkkel szeretnéd ápolni arcbőrödet? Az EcoFamily kínálatában számtalan arcápoló terméket találhatsz, köztük, arckrémeket és szérumokat, amelyek növényi hatóanyagokkal táplálják és fiatalítják meg arcbőrödet.