• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
nemzetközi ételek

Nemzetközi ízek

A lengyelek hagyományos levese, a żurek igazi különlegesség.

 

Húsvétkor a legtöbb családnak megvannak a tradicionális ételei, de időnként érdemes kikacsintani, és más nemzetek ételeit elkészíteni. A żurek tartalmas és nagyon ízletes, de azt semmiképp nem mondhatjuk, hogy pillanatok alatt kész van, hiszen már a tálalás előtt napokkal elő kell készíteni. Ez azonban ne tántorítson el bennünket: a végeredmény megéri a befektetett időt!

 

A kovász (kwas) hozzávalói:

  • 30 dkg rozsliszt
  • 5 dl felforralt, majd visszahűtött, szobahőmérsékletű víz

 

A kovász elkészítése:

A rozslisztet keverjük össze a vízzel egy nagy tálban, takarjuk le konyharuhával, majd 4-5 napra tegyük meleg helye.

 

A żurek hozzávalói:

25 dkg leveszöldség (sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma)

1,5 liter víz

25 dkg fehér kolbász

fél kg kockákra vágott burgonya

fél kg kovász (kwas)

1 púpozott evőkanál liszt, vízzel kikeverve

1 gerezd zúzott fokhagyma, fél teáskanál sóval összekeverve

3 keményre főzött tojás

 

A żurek elkészítése:

A leveszöldséget kezdjük el főzni a vízben. Forrás után közepes lángon főzzük 30 percig. Adjuk hozzá a kolbászt, nagy lángon forraljuk fel, majd közepes lángon ismét főzzük 30 percen keresztül. Ezt követően vegyük ki a kolbászt, hűtsük le, és karikázzuk fel.

A levest szűrjük le, a zöldségeket tegyük egy külön tálba.

A krumplit és a kovászt adjuk hozzá az alapléhez, forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük addig, míg a krumpli félkeményre fő. Szükség esetén sózzuk.

Folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a vízzel elkevert lisztet, a kolbászt és a zúzott fokhagymát. Közepes lángon főzzük, míg a krumpli megpuhul.

Tálaláskor tegyünk a levesbe fél főtt tojást, kínáljuk mellé a zöldségeket és a kolbászt, ízlés szerint rozskenyeret.

Termékek
Üzletkereső
Kosár