• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
Mosás után büdösek a ruhák? Így vedd fel a harcot a szagok ellen!

Mosás után büdösek a ruhák? Így vedd fel a harcot a szagok ellen!

Bár a foltoktól és a kosztól sikeresen megszabadultál, a ruháid mégsem illatoznak úgy mosás után, mint egy frissen kaszált mező? Mégis hogyan fordulhat elő ilyen malőr? Összeszedtük a leggyakoribb okokat, és segítünk a megoldást is megtalálni a problémára, ha a mosás után büdösek maradnak a ruháid.

 

Miért büdösek a ruhák mosás után? 

A kellemetlen szagoknak többféle oka lehet: 

 • Rossz minőségű mosószerek használata esetén a mosási hatékonyság nem lesz tökéletes, ami szintén hozzájárul a szagok kialakulásához. 
 • Ha a ruhákat nem megfelelő programmal vagy hőmérsékleten mosod, a baktériumok és a penészgombák nem tűnnek el teljes mértékben, ami kellemetlen szagokhoz vezethet. 
 • Ha a ruhák órákig a mosógépben maradnak, a nedves környezet is kedvez a baktériumok szaporodásának. 
 • Ha túl sok ruhát teszel a mosógépbe, az megakadályozhatja a megfelelő forgatási hatékonyságot, így nem lesznek makulátlanul tiszták a textíliák. 
 • Ha a ruhadarabokat nem teregeted ki megfelelően, vagy nem szárítod meg eléggé a szárítógépben, akkor könnyen megmaradnak a kellemetlen szagok. 
 • Ha a mosógép belsejében penészesedés alakul ki, az könnyen átkerülhet a ruhákra, ami szintén büdös textíliákat eredményezhet. 
 • Bizonyos anyagokban, például a műszálas darabokban könnyebben megülnek a szagok.. 

 

Új mosógép büdös ruha? Mi állhat a jelenség hátterében? 

Miért maradnak büdösek a ruhák mosás után a vadonatúj mosógépben? Az új háztartási gépeknek többnyire van egy erőteljes gyári szaga, ami részben a csomagolásnak és a szellőzés hiányának köszönhető. A legtöbb gyártó azt ajánlja, hogy új készülék esetében legalább egy teljes programot futtass le magas hőfokon, mielőtt ruhák mosására használnád, hogy eltávolítsd a gyártási folyamatból származó szennyeződéseket.

A kellemetlen szag idővel eltűnik, de segítheted is ezt a folyamatot, ha hagyod a dobot szellőzni két mosás között. 

 

Mosás után büdösek a ruhák: mi a teendő? 

Ha a mosás után büdösek a ruháid, érdemes néhány tippet megszívlelni a probléma megoldása érdekében: 

 • Mindig válaszd a megfelelő mosóprogramot és hőmérsékletet. Például, ha a ruhák erősen szennyezettek vagy kellemetlen szagúak, futtass le egy hosszabb és intenzívebb mosási programot. 
 • Ne használj se túl sok, se túl kevés mosószert: mindig ellenőrizd a mosószer csomagolásán található útmutatót a megfelelő adagolás érdekében. 
 • Ne tömd meg csordultig a ruhásszekrényt, ugyanis ha nincs elég hely az egyes daraboknak, nem tudja átjárni őket a levegő, ami szintén büdösödéshez vezethet. A szekrényben is megőrizhetik ruháid a frissességüket, ha Coccolino illatpárnát helyezel a polcokra, így heteken át élvezheted a kellemes illatokat. 
 • Minél előbb szellőztesd ki a ruhákat a mosás után. Ha van lehetőséged a szabadban teregetni, válaszd a friss levegőt a lakás helyett, de jobb híján egy jól szellőző helyiség is megteszi. 
 • Ha az ágyneműt, a ruhákat vagy a törölközőket akár csak kissé is nyirkosan pakolod be a szekrénybe, bebüdösödnek, mire használni akarod őket, ezért várd meg türelmesen, hogy minden maradéktalanul megszáradjon. 
 • A frissen mosott ruháknak néhány órán belül meg kell száradniuk ahhoz, hogy kellemes illatuk legyen. Ha például nincs elég meleg a szobában, hosszabb ideig tarthat a folyamat, ennek pedig dohos szag lesz az eredménye. Ilyenkor érdemes lehet például beruháznod egy páramentesítőbe, hogy felgyorsítsd a procedúrát, ami abban is segít, hogy a ruhákból kipárolgó nedvesség ne a lakás levegőjébe áramoljon. 
 • Idővel a mosó- és öblítőszerek felhalmozódhatnak a mosógépben, különösen, ha túl sokat használsz belőlük, ami elősegítheti a baktériumok és a penészgombák elszaporodását, így a ruhák nem lesznek friss illatúak. 

Tipp: Szeretnél több trükköt megismerni a mosógép megfelelő karbantartásához? Olvasd el a Mosógép tisztítása házilag című cikkünket hasznos praktikákért és tanácsokért. Ha pedig öko mosási tanácsainkra vagy kíváncsi, lapozd át a környezetbarát mosásról írt blogposztunkat. 

 

Mosógép: büdös ruha megelőzése és okai.

 

Ruha szagtalanítása az ecofamily segítségével 

Mosás után büdös ruhák? Az ecofamily segít, hogy kedvenc darabjaid ismét kellemes illatot árasszanak! Ha a legprofibb eszközöket, tisztítószereket szeretnéd beszerezni otthonod tisztaságért és karbantartásáért, háztartási eszközeink között biztos megtalálod a kedvenc termékeidet!

Ha pedig az EcoFriend termékek híve vagy, nálunk számtalan környezetbarát tisztítószer közül válogathatsz. Rendelj otthonod kényelméből webshopunkban könnyen és gyorsan, vagy látogass el üzleteink egyikébe! 


Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár