Mikrozöldek vagy másnéven mikrosaláták
Friss, roppanós és kicsattanóan zöld levelecskék. Remekül mutatnak az ételeken, de mit tudnak még? Tulajdonképpen a zöldségfélék vagy fűszernövények ehető növényi hajtásait nevezik mikrozöldeknek. Méretük megtévesztő lehet, hiszen fajtától függően 8-10 cm-re nőnek meg, azonban tápanyagtartalmuk akár 40- szer magasabb lehet a kifejlett zöldségekénél. Az ízükről nem is beszélve, mely sokkal intenzívebb. Több kutatás is alátámasztotta már, hogy nem hiányozhatnak az egészséges étrendből. Remek kiegészítői a salátánknak, szendvicseinknek, de akár turmixokhoz is keverhetjük őket. A legnépszerűbbek a zöldborsó, brokkoli, a káposztafélék, és a retek hajtásai. A fűszernövények közül a koriander, póréhagyma, petrezselyem a legismertebb. A magokat sok helyről be lehet szerezni, de próbáljunk meg a bio minősítésűeket előnyben részesíteni. Ezenkívül, amire még szükségünk lesz, az a kókuszrost, ebbe fogjuk ugyanis elültetni a magokat. És innentől kezdve csak arra kell figyelnünk, hogy folyamatosan nedves közeget biztosítsunk számukra. A saját mikrozöld neveléséhez elegendő egy ablakpárkány is: a lényeg, hogy minél több fényt kaphassanak a hajtások. Kb. 10-12 nappal az ültetés után már fel is használhatjuk a hajtásokat. A növények a vágás után nem hajtanak újra (ez alól kivétel a zöldborsó) a kókuszrostot viszont remekül lehet komposztálni.
Jó móka a gyerekekkel együtt várni és figyelni a növények fejlődését.