• Delivery A december 14-e éjfélig beérkezett megrendeléseket karácsonyig kiszállítjuk!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
mákos bejgli recept

Miért szeretjük a mákot? Ne csak az ünnepekre tartogassuk!

A mák a magyar konyha egyik jellegzetes alapanyaga: sütemények töltelékeiben, palacsintában, péksütemények tetejére szórva, mákos tésztaként készítjük leginkább, de a sort hosszan lehetne folytatni. A karácsonyi asztalnál sok családban elengedhetetlen a mákos guba és a mákos bejgli, de a hétköznapokban is érdemes gyakran fogyasztani akár olaj formájában is, mert rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. 

 

A mák többek között kifejezetten jó kalciumforrás, rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a csontritkulást. Vastartalma miatt jó szolgálatot tehet a vérszegénység megelőzésében, emellett fokozhatja a szervezet védekező mechanizmusát, jó hatással lehet a koleszterinszintre, de idegerősítő, nyugtató hatása sem elhanyagolható. 

 

Az ünnepek közeledtével mutatunk egy mákos bejgli receptet – jó étvágyat hozzá! 

 

Hozzávalók: 

 

A tésztához: 

  • 25 dkg vaj 
  • 2 db tojás 
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 1,5 dl tej 
  • 1 csipet  

 

A mákos töltelékhez: 

  • 15 dkg cukor 
  • 3 dl tej 
  • 1 db citrom reszelt héja 

 

A kenéshez

  • 1 db tojássárgája 
  • 1 db tojásfehérje 

 

Elkészítés

Fél deci fejet meglangyosítunk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, belemorzsoljuk a vajat, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.

Hozzáadjuk a maradék tejet, a cukrot, a tojást, a sót, az élesztőt, és összegyúrjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen két órán keresztül kelesztjük. 

 

Közben a mákot összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a lekvárral, és leöntjük forró tejjel. Hagyjuk hűlni.  

 

A megkelt tésztából négy egyforma nagyságú gombócot gyúrunk, majd mindegyiket téglalap alakúra, kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, majd egy konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Tepsire tesszük őket, és megkenjük tojássárgájával. Hagyjuk megszáradni, majd megkenjük a tojásfehérjével is.

Hűvös helyen pihentetjük fél órán keresztül, majd megszurkáljuk a tetejét villával vagy fogpiszkálóval, és 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 30 percre. 

 

Ha szeretne elsőként értesülni akcióinkról, vagy szívesen olvasna hasonló cikkeket, iratkozzon fel hírlevelünkre! 

Termékek
Üzletkereső
Kosár