• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
figyeljünk a méhekre

Méhek világnapja

Miért nélkülözhetetlenek az élővilág számára?

 

Az ENSZ döntése alapján 2018 óta május 20-án ünnepeljük a méhek világnapját. A méhek tevékenysége nélkülözhetetlen az élővilág számára, hiszen beporzó képességük nélkül a növények nem tudnának szaporodni. Ehhez képest ez a faj óriási veszélyben van, éppen ezért felkerült a veszélyeztetett fajok listájára.

De a méhekre nem csak a beporzás miatt van szükségünk: az általuk termelt méz gyógyító és egészségmegőrző hatása vitathatatlan! A méz rendszeres fogyasztása azért is ajánlott, mert rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Baktériumölő hatása is ismert – már a háborúkban is használták fertőtlenítőként! –, és a köhögést is rövid időn belül képes csillapítani.

A méz a szépségápolásban is bevethető: akár otthon is készíthetünk arcpakolást, a benne lévő hatóanyagok bársonyossá, puhává varázsolják a bőrünket.

És akkor még nem ejtettünk szót arról, a konyhában mennyi módon felhasználhatjuk: finomabbnál finomabb mézes süteményeket készíthetünk belőle, ízesíthetjük mézzel a salátánkat vagy a sült húsokat is.

 

A méhek védelméért mi magunk is sokat tehetünk. Ha van kertünk, akkor lehetőség szerint virágzáskor ne permetezzük a gyümölcsfákat! Ne ragaszkodjunk a „tökéletes” gyephez: hagyjunk a kertünkben virágozni különböző fajokat, és ültessünk olyan virágokat, amiket a méhek előnyben részesítenek (pl. levendula, szellőrózsa, akác, tátika).

 

Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár