A Márton-napot november 11-én ünnepeljük. Szent Márton életét csodák kísérték, ám mikor püspökké akarták választani, a legenda szerint elbújt a ludak közé, akik viszont gágogásukkal elárulták hollétét. Innen ered az a hagyomány, hogy november 11-én libát eszünk, ami időjóslásra is alkalmas: a hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából megjósolható az időjárás – ha a liba mellcsontja fehér, akkor hosszú és havas tél van kilátásban, viszont ha piros, akkor fekete karácsonyra számíthatunk.
S hogy mi köze ennek az újborhoz? A válasz egyszerű: a népi megfigyelés szerint Márton napjára erjedtek ki az új borok: a vörös-, a fehérborok és a rosé is. Ezeket a friss borokat érdemes behűtve fogyasztani, és hozzáértők szerint húsvétig őrzik meg leginkább friss, gyümölcsös aromájukat.
Ha már így alakult, érdemes összekötni a két dolgot: Márton napját ünnepeljünk libasülttel, párolt lilakáposztával, és bontsunk fel egy friss, idei vörösbort!