A böjtnek, méregtelenítésnek ma nagy divatja van, de már az ókorban is alkalmazták a testi-lelki megtisztulás vagy a gyógyulás érdekében. A vallási böjt mellett nagyon sok változattal találkozhatunk – ha bizonytalanok vagyunk, kérjük orvos, dietetikus tanácsát, hogy biztosan ne ártsunk, hanem segítsük a szervezet méregtelenítő folyamatait!
A böjt többek között segíti az anyagcserét, a sejtmegújulást, és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Az emésztőrendszer pihentetése következtében javulhat az emésztés, valamint a bélflóra állapota, és csökkenhet bizonyos betegségek – pl. szív- és érrendszeri betegségek – kockázata.
A testi hatások mellett lelki, spirituális hatásai is vannak a böjtölésnek. Segítheti a befelé figyelést, a tudatosabb jelenlétet, de felszínre kerülhetnek olyan elfojtott érzések is, amiket ebben az időszakban könnyebben fel tudunk dolgozni. A böjt során önfegyelemre van szükség, ami az élet sok területére kihat a böjtöt követően is.
Ha ebben az időszakban lemondanál a húsról, vagy olyan böjtöt választasz, amiben levesek, zöldségek fogyasztása javasolt, mutatunk egy szuper receptet, ami finom és tápláló is egyben.
Gazdag zöldségleves
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 2 db burgonya
- 3 db sárgarépa
- 1 db aprított vöröshagyma
- 20 dkg borsó
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- egy félbevágott zeller
- só, bors,
- 2 babérlevél
- késhegynyi kurkuma
- olaj
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk, a karfiolt rózsákra szedjük. A vöröshagymát olajon megpirítjuk, majd a borsó kivételével hozzáadjuk a zöldségeket, kicsit együtt dinszteljük őket. Felöntjük vízzel, fűszerezzük, és beledobjuk a fokhagymagerezdeket. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. A végén hozzáadjuk a borsót és a petrezselymet.