Sok helyen ma is elképzelhetetlenek bizonyos ételek a jól megszokott, házi kovászos uborka nélkül. Remekül illik pörköltekhez, rántott húsokhoz, de a nagy hőségben sokan csak úgy magában is elropogtatják. És nagyon jól teszik, mert a kovászos uborka nemcsak finom, de az egészségre is jó hatással lehet: többek között gazdag probiotikumokban, antioxidánsokban, görcsoldó hatású, és nagyon alacsony a kalóriatartalma.
Otthon is nagyon egyszerű elkészíteni, de pár dologra érdemes odafigyelni, például a víz mindig lepje be az uborkákat – pótoljuk, ami elpárolog –, mert amit nem fed víz, az nem fog megpuhulni, és elkezdhet penészesedni. Ha nem szeretnénk, hogy nagyon puha legyen az uborka, akkor ne tegyük tűző napra, csak meleg, de árnyékos részére a terasznak, konyhának. A piacon érdemes válogatni: az a jó, ha nagyjából azonos méretű és keménységű uborkák kerülnek egymás mellé.
A legtöbb kovászos uborka elfogy pár hét alatt, de ha szeretnénk eltenni télire is, akkor mindenképpen csírátlanítsuk az üveget, és a lével együtt dunsztoljuk. Így a kamrában hónapokig is eláll, felbontás után azonban tartsuk hűtőszekrényben.
A kovászos uborka levét használjuk fel: hígíthatunk vele főzelékelet, de ásványvízzel felöntve frissítő nyári italt is készíthetünk!
A jó hír az, hogy annak sem kell lemondania a finom, roppanós kovászos uborkáról, aki gluténmentes diétát követ, mivel kenyér nélkül is elkészíthető! Az alábbi alaprecept ízlés szerint módosítható.
Hozzávalók egy 5 literes üveghez:
· kb. 2 kg kovászolni való uborka
· egy ek. egész feketebors
· 2 csokor kapor (virággal, szárral)
· 5-6 gerezd fokhagyma
· 3 ek. só
· kb. 2 liter víz
· néhány karika nyers krumpli
Elkészítés
A vizet forraljuk fel, keverjük bele a sót, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Az uborkákat alaposan mossuk meg, a tetejüket csípjük le, és ha vastagabbak, hosszában vágjuk be őket.
Az üveg aljára fektessünk pár szelet krumplit, arra helyezzük rá a kapor felét és 1-2 gerezd meghámozott fokhagymát. Az uborkákat elkezdjük belesorakoztatni tömören az üvegbe. Egy-egy sor fölé/közé tegyünk borsot és fokhagymát. Ha elkészült, halmozzuk a tejére a maradék kaprot, fokhagymát, és pár szelet krumplit.
Öntsük fel a visszahűtött sós vízzel, takarjuk le kendővel, és meleg, félárnyékos helyen érleljük. 1-2 nap múlva kettévágunk egy uborkát, és ha egyenletesen zöld, elkészült a kovászos uborka! Vegyük ki, ha szükséges, kicsit mossuk át őket, és a kovászos lében hűtőszekrényben tároljuk!