A kollagén hatása a bőrre a feszesítésben mutatkozik meg leginkább.

A kollagén hatása a bőrre a feszes kontúrokért

Miben nyilvánul meg a kollagén hatása a bőrre, és milyen készítményeket érdemes kipróbálni? Ruganyosság, feszesség és sima arcbőr kollagénnel az EcoFamily-től.

A kollagént sokan ismerik már a feszesebb bőrt ígérő arckrémek összetevőjeként. De mi történik az kollagéntermékek használata során? Miben nyilvánul meg a kollagén hatása a bőrre, és milyen készítményeket érdemes kipróbálni? Cikkünkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

Mi a kollagén?

A kollagén egy strukturális fehérje, azaz egy olyan protein, amely sejtjeink és szöveteink vázát képezi, egész testünknek struktúrát, erőt és támaszt biztosítva. Kicsit olyan, mint a ragasztó, amely mindent összetart, így nem is véletlen, hogy a kollagén jelentése a görög kólla, vagyis ragasztó szóból ered. Biokémiai szempontból 28 különböző kollagéntípust különböztetünk meg: az emberi bőr főként I-es típusú kollagénből áll, míg a porcok II-es típusú kollagént tartalmaznak. Az adott szöveti sejtek maguk állítják elő a megfelelő kollagént.

Természetes kollagénforrások

Szervezetünk természetes módon állít elő kollagént fehérjékben vagy kollagénben gazdag élelmiszerekből, például csontlevesből, húsból és halból származó aminosavak felhasználásával. Az öregedés, a túlzott napfény, a dohányzás és az alkoholfogyasztás azonban csökkenti a kollagéntermelést. Bár a növényi alapú élelmiszerekben nincs nagy mennyiségű kollagén, a C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek, például a citrusfélék, a paprika és a brokkoli, hozzájárulhatnak a kollagén termeléshez, mivel a C-vitamin fontos a kollagén szintéziséhez.

A kollagén hatása az ízületekre: gyógyír lehet a fájós térdekre.

Kollagén és bőr: mi a kollagén feladata?

Bőrünk 80%-át kollagén alkotja, amely az elasztinnal együtt biztosítja bőrünk feszességét, emellett létfontosságú a rugalmasság fenntartásához is.

A kollagén legfontosabb feladatai a következők:

  • Segíti a fibroblasztok kialakulását a dermiszben (a bőr középső rétegében), ami segíti az új sejtek növekedését.
  • Szerepet játszik az elhalt hámsejtek pótlásában.
  • Védőburkolatot biztosít a szervek számára.
  • Biztosítja a bőr szerkezetének szilárdságát és rugalmasságát.
  • Segíti a vér alvadását.

A kollagén hatása a bőrre és a kollagénpótlás

A kollagén fontos szerepet játszik abban, hogy az arcbőr fiatalnak tűnjön, feszes, sima és ragyogó maradjon. Kollagénszintünk fiatal korunkban a legmagasabb, a korral azonban a kollagéntermelés természetes módon lelassul, és már a 20-as éveinkben évente körülbelül 1%-kal csökken a kollagénszintünk. Ettől kezdve a szervezetünk egyszerűen nem képes olyan gyorsan pótolni a kollagént, amilyen gyorsan lebomlik. A kollagénrostok is vékonyabbá és gyengébbé válnak.

Az olyan étrend-kiegészítőkben, mint a kollagénpor, vagy a kollagén italok a kollagént általában vízben oldódó hidrolizátumként használják, amelyet többek közt sertések és szarvasmarhák bőréből vagy csontjából nyernek. A hidrolízis során a kollagéneket kisebb darabokra, úgynevezett kollagénpeptidekre bontják az emészthetőség miatt.

Különböző kozmetikai készítményekben, kollagénes arcmaszkokban a kollagén arcra kenve is képes kiváltani regeneráló, feszesítő hatását, így kifejezetten alkalmas az érett bőr táplálására. A kollagén a megereszkedett bőrre is gyógyírt jelenthet: a Gal marhakollagén vagy a Gal halkollagén peptidek javíthatják a bőr mikrocirkulációját és csökkenthetik a ráncok mélységét. Mivel az arcbőr faggyútermelését is képes szabályozni, így a kollagén a pattanásos bőrön is segíthet. A kollagénkapszulák, így például a Dr Chen kollagéntabletta emellett az ízületekre is jótékony hatással lehet, így egy kollagénkúra akkor is jó ötlet, ha porc- és ízületi problémákkal küzdesz.

Mikor vegyük be a kollagént? A kollagén napszaktól függetlenül fogyasztható.

Mennyi idő alatt hat a kollagén?

A kollagén hatását leggyorsabban a bőrödön tapasztalhatod: a vásárlói visszajelzések szerint már egy-két hónap múlva is láthatod az eredményeket. Ha az ízületek védelmére I. és II. típusú kollagént szedsz, szintén gyors hatást tapasztalhatsz: a gyaloglás vagy sportolás közbeni fájdalom néhány hónap után szintén csökkenhet.

Kollagéntermékek a feszes bőrért az EcoFamily-től

Mivel a kollagén a bőrre és az ízületekre is jótékony hatással lehet, érdemes kipróbálnod ezeket a termékeket, ha szeretnéd magad egy kicsit formába hozni. Rendelj az EcoFamily hatalmas választékából webshopunkban könnyen és gyorsan, vagy látogass el üzleteink egyikébe, és találd meg az igényeidnek megfelelő készítményeket.