Lakásba való kutyák

Kistestű kutyák lakásba? 10 lakásbarát kutyafajta

Kistestű kutyák lakásba? Cikkünkben 10 lakásbarát kutyafajtát mutatunk be, amelyek optimális választást jelentenek kerttel nem rendelkező családok számára is.

Kistestű kutyák lakásba? Az alacsony mozgásigénnyel rendelkező fajták számára nem feltétlen zavaró a kisebb alapterület. Ha egy négylábú befogadásán gondolkozol, de bizonytalan vagy a döntésben, segítünk! Cikkünkben 10 lakásbarát kutyafajtát mutatunk be, amelyek ideális választást jelentenek kerttel nem rendelkező családok számára is.

Kutyatartás lakásban: kérdések, amik segíthet a döntésben

Akár kertes házban, akár lakásban élsz, nem kell lemondanod az állattartás örömeiről. Kiskedvenced kiválasztásánál azonban légy körültekintő és vedd figyelembe a legfontosabb tényezőket. Egyes kistestű kutyák nem igényelnek annyi mozgást, így akár egy társasházban is jól érezhetik magukat, de a teljes bezártságot egyik élőlény sem szereti. Mielőtt elhatározod magad, saját életkörülményeidet is vedd számításba és válaszold meg az alábbi kérdéseket a könnyebb döntéshozásért.

  • Tudom biztosítani a napi többszöri sétáltatást a kutya számára?
  • Van elegendő hely a lakásban a kutyának?
  • Az ingatlanban élő személyek mindegyike támogatja a döntést?
  • Él a lakásban egyéb kisállat?
  • Van olyan lakásban élő személy, aki allergiás a kutyaszőrre?
  • Rendelkezel elegendő idővel a kutya gondozásához?
  • Amennyiben társasházban élsz, a lakóközösség engedélyezi a kutyatartást?
  • Ha albérletben élsz, a tulajdonos jováhagyja a kutyatartást?
  • Rendelkezel anyagi forrással ahhoz, hogy a kutya számára biztosítani tudd a szükséges feltételeket?

Kistestű kutyák lakásba: 10 lakásban tartható kutyafajta

Ha a fenti kérdések megválaszolása után arra jutottál, hogy felelős gazdája tudnál lenni egy ebnek, nincs más hátra, mint kiválasztani a megfelelő fajtát. Ismerj meg 10 lakásban is tartható, kistestű kutyafajtát!

Bichon Havanese

Bichon Havanese

A havannai pincs néven is ismert négylábú testsúlya maximum 6 kg, így nem kell tartani attól, hogy kicsinek találná lakóterét. Igazi gondtalan társ lehet a mindennapokban, hiszen rendkívül nyugodt, tanulékony, gyermekekkel és más állatokkal egyaránt barátságos.

Cavalier King Charles Spániel

A különböző színekben előforduló, bájos kinézetű Cavalier King Charles Spániel hamar beilleszkedő, hűséges fajta. Jámbor személyiségéből adódóan nem nevezhető házőrzőnek, sokkal inkább lakásba illő. Könnyen nevelhető, ezért kezdő kutyatartóknak is tökéletes választás.

Csivava (Chihuahua)

Csivava

A világ egyik legkisebb kutyafajtája hosszú élettartamának köszönhetően akár két évtizedre is a társunk lehet. Bár sokaknak az öleb kifejezés juthat eszébe, a Csivava kifejezetten magabiztos és bátor jellemű eb. Emellett ragaszkodó és játékos, szeret a figyelem középpontjában lenni, melyet sokszor ugatással ér el.

Francia bulldog

A tömör, izmos, mókás denevérfülekkel rendelkező eb hamar leveszi a lábáról az embereket. Igazi városi fajta, keveset ugat, emberekkel és állatokkal egyaránt barátságos. Testsúlya 10-14 kg közötti, mozgásigénye közepes. Mivel hajlamos a légszomjra, ezért nem érdemes nagyon kímeritő túrákra vinni.

Mopsz

Mopsz

Ha egy mókás, szeretetteljes energiabombát keresel, aki feldobja mindennapjaidat, megtaláltad. A Mopsz kiegyensúlyozott, azonban érdeklődő, nyitott és játékos fajta. Jámbor, ragaszkodó, szeret futni, de a hosszú, horkolással teli alvás is a kedvencei közé tartozik.

Pomeraniai törpespicc

A maximum 3-4 kg-os szőrgombóc bár öntudatos, de nem agresszív. Ragaszkodó személyisége miatt igazi családi kiskedvenc. Eleven, területét pedig sokszor bátor ugatással védi. Mivel rendkívül emberközpontú, ezért hosszú időre nem érdemes egyedül hagyni. Akkor ideális ezt a fajtát választani, ha kutyabarát irodában vagy otthonról dolgozol.

Skót terrier

Skót terrier

A karakteres Skót terrier népszerű városi kutyafajta. Önfejű jelleme miatt leginkább következetes gazdik mellé ajánlott. Nem kifejezetten hízelgő típus, általában inkább egy személyhez ragaszkodik.

Tacskó

A kistestű kutyák között az egyik legnépszerűbb az öntudatos és mókás Tacskó. Makacs személyisége miatt konzekvens nevelést és sok törődést igényel. Különleges, szerethető egyénisége azonban biztosan kárpótol. Lifttel ellátott, vagy lépcső nélküli lakásban érdemes tartani a fajtára jellemző izületi problémák és porckorongsérv elkerülése miatt.

Yorkshire terrier

Yorkshire terrier

Sokunknak a városi kutya kifejezésről azonnal a Yorkshire terrier jut eszébe. Nem véletlen, hiszen a népszerű fajta kiválóan alkalmazkodik gazdája mindennapjaihoz. Tanulékony, játékos és bátor. Kis termete ellenére viszonylag nagy a mozgásigénye.

Tibeti spániel

A Tibeti spániel egy vidám és problémamentes fajta, aki idősebb gazdi mellé és gyermekes családba egyaránt alkalmas. Intelligens és könnyedén tanul, lojális és ragaszkodó társ. Más háziállatokkal is barátságos.

Lakásba való kutyák: gyakori kérdések és válaszok

Tartható nagytestű kutya lakásban?

Bár egy kert nagyobb teret nyújt az eb számára, azonban a szükséges mozgás biztosítása mellett egy nagytestű kutya lakásban is jól érezheti magát. Ha úgy döntesz, hogy egy méretes négylábút fogadsz be otthonodba, gondoskodj a napi többszöri sétáról, a fajtának megfelelő, kielégítő aktivitásról és a lakásban kialakított saját térről. Ennek ellenére, fajtaválasztáskor ajánott figyelembe venni, hogy egyes vastag bundájú, hosszúszőrű kutyák nem alkalmasak kizárólag lakásban tartásra.

Gond van a lakásban tartott kutya szobatisztaságával, mit tegyek?

A lakásban tartott kutya szobatisztaságra nevelése néha nehézségekbe ütközhet. Érdemes már a befogadás pillanatától elkezdeni a szoktatást. Erre több módszer is létezik. Kölyök kutyák esetén a gyakori ürítés miatt praktikus kutyapelenkával kezdeni. A kötelező oltások után kiskedvencedet kiviheted minél többször a szabadba is. Fontos a napirend kialakítása, így tudni fogja, mikor jön el a séta ideje.

Ahhoz, hogy csökkentsd a lakásban történt balesetek kockázatát, figyeld a jeleket! Ha a kölyök kutyusod evett, aludt vagy játszott, valószínűleg rövid időn belül le kell vinned. A szobatisztaságra nevelés során kiemelten fontos a következetesség. Légy kitartó és ne felejtsd el megdicsérni ebedet, ha a parkban végezte el a dolgát.

A szobatisztaságra nevelés egyik legfőbb eszköze a kutya WC lakásban tartása. További segítség lehet, ha a munka miatt kutyusod az egész napot egyedül tölti. A pelenka vagy alom praktikus és higiénikus megoldást jelentenek ebben az esetben.

Miért jelölget a kutya a lakásban? Hogyan szoktathatom le?

Ha jelölget a kutya a lakásban, az azt jelenti, hogy védi területét vagy rivalizál egy másik társával. A megjelölt helyeken többnyire felmosás után is ott maradnak a vizeletből származó illatanyagok, amit az állat megszokhat. Érdemes speciális szagtalanítóval alaposan kitakarítani a területet, vagy mosógépben kimosni kedvenced fekhelyét.

Miért kapar a kutya a lakásban?

Nem tudod eldönteni, miért kapar a kutya a lakásban? Ez legtöbbször az unalom vagy az idegesség jele. Lehet nem fáradt el kellően a legutóbbi séta során és további mozgásra vágyik.

Hány kutya tartható egy lakásban?

Ha már van egy kiskedvenced, de egy újabb négylábú befogadásán gondolkozol, felmerülhet benned a kérdés: Hány kutya tartható egy lakásban? Bár a társasházak szabályzata nem korlátozza a lakásban tartott kutyák számát, azonban az egy négylábú számára biztosítandó minimum négyzetméter betartására kötelezhetnek. Az előírásoknak való megfelelés mellett érdemes arról is gondoskodnod, hogy háziállataid rendelkezzenek a kellő szabad térrel, valamint ne zavarják a többi lakó nyugalmát.

Kutya, macska egy lakásban: hogyan kerülhető el a konfliktus?

Sokszor eltérő véleményekbe ütközhetsz annak kapcsán, hogy tartható kutya és macska egy lakásban. Ezt a legkönnyebben kiskedvenced személyiségének alapos ismerete által határozhatod meg. A macskád inkább magának való és néha még azt sem szereti, ha te megsimogatod? Akkor valószínűleg egy kutyával sem lenne túl barátságos. Egyes kutyafajták, például a Golden retriever vagy a Cocker spániel kifejezetten türelmesek és szeretik a többi állatot, így a macskákkal is jól kijönnek. Az is nagymértékben segíti a kutya és macska békés együttélését, ha kölyök koruk óta egy légtérben tartózkodnak.

Teremts tökéletes körülményeket a kiskedvencnek!

A megfelelően kiválasztott kutya probléma nélkül tartható lakásban. Ahhoz, hogy megteremtsd a tökéletes körülményeket kedvencednek, az állatápolás és az egészséges táplálás is fontos. Üzleteinkben és webshopunkon számos kutya étel közül választhatsz:

Lepd meg kutyusod új állateledellel!