Egy jó kerti parti kialakulhat spontán, de persze megelőzhetik hosszabb előkészületek is. Egyik esetben sem kell túlbonyolítani a dolgokat, legyen elég enni- és innivaló, és ne felejtsünk el kitalálni valamit a gyerekeknek, hogy nekik is minél élvezetesebb legyen a szabadtéri móka.
A tésztasaláták gyorsan elkészülnek, és nagy adag esetén sem túl bonyolult a művelet. Csak annyival kell előbb összedobni, hogy a tésztának legyen ideje kihűlni.
Persze az italokat is jó előre hűtsük be, mert bár mindenkinek más az ízlése, és általában a vendégek is készülnek frissítőkkel, de az biztos, hogy a legtöbb embernek ilyenkor a hideg italok esnek jól. Ha van időnk, készítsünk bólét, ami nemcsak látványos, de nagyon finom is! A legjobban nagy üvegtálban mutat, de persze szervírozható kancsóban is, és készíthetünk alkoholos és alkoholmentes verziót. A bólé esetében különösen fontos, hogy több órával a buli előtt készítsük el, és tegyük hűtőbe!
A mai világban sok szülőnek jelent problémát, hogy a gyerekek túl sok időt töltenek (vagy töltenének) a kütyüikkel. Egy ilyen kerti partin könnyebb őket kizökkenteni, főleg, ha kitalálunk egy-két jópofa játékot. Készíthetünk nagy kartonokból memóriakártyát, amit a fűben játszhatnak, de ha van elég gyerek, lehet kötélhúzóversenyt, célbadobást rendezni, „elküldhetjük” őket kincskereső expedícióra (ebben az esetben előre rejtsük el a kincseket!), és persze ha van rá lehetőség, a medencézés, vízipisztolyozás is kitűnő elfoglaltság kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Hoztunk két receptet, a tésztasaláta és a bólé is nagy sikert fog aratni!
Gyors és finom tésztasaláta csirkemellel
Hozzávalók:
50 dkg Ecco la Pasta orsótészta
50 dkg csirkemell
10 dkg fetasajt
50 dkg koktélparadicsom
20 dkg bébispenót
egy marék rukkola
só, bors, olívaolaj
A tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A csirkemellet kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, egy kevés olajon megsütjük. A fetasajtot szintén kockákra, a koktélparadicsomot félbevágjuk, összekeverjük, majd hozzáadjuk a spenótot és a rukkolát. Végül összekeverjük a kihűlt tésztával és a csirkemellel, és meglocsoljuk olívaolajjal.
Nyári bólé 6-8 főre
Hozzávalók:
500 g friss, magozott meggy
2 érett körte
1 narancs + 1 narancs leve
4 cl meggylikőr
1 ek. cukor
fél rúd fahéj
2 üveg rosé
1 üveg pezsgő
A gyümölcsöket feldaraboljuk, és egy bóléstálba, vagy ha nincs, akkor egy nagy kancsóba tesszük. Hozzáadjuk a likőrt, a narancslevet és annyi bort, hogy elfedje a gyümölcsöket. Belekeverjük a cukrot, beletesszük a fahéjat, majd a hűtőben hagyjuk állni 3-4 órát. Ezután a fahéjat kivesszük, beleöntjük a maradék bort és a pezsgőt, és bóléspoharakban szervírozzuk.
Alkoholmentes bóléhoz a bort szűrt szőlőlével, a pezsgőt kölyökpezsgővel vagy szénsavas gyömbéres üdítővel helyettesíthetjük. A likőrt pótolhatjuk aromával.