A böjt során sem kell lemondanod a finom és tápláló ételekről. Egy egyszerű, tejszínes-gombás-spenótos tésztában rengeteg vitamin és ásványi anyag található, így kiadós és jóízű húsmentes étel kerülhet az asztalra.
Tejszínes-gombás-spenótos tészta
Hozzávalók:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 kis fej hagyma apróra vágva
- 150 g bébigomba
- 150 g tagliatelle
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 100 g tejföl
- 100 ml tejszín
- 15 g reszelt parmezán
- 120 g bébispenót
- ½ tk. chilipehely (elhagyható)
- só, bors
Serpenyőben olajat hevítünk, és a hagymát a félbevágott gombákkal 10 percig pirítjuk. Eközben kifőzzük a tésztát. Hozzáadjuk a fokhagymát, és további 2 percig pirítjuk. Ezután belekeverjük a tejszínt, a tejfölt, a parmezánt, végül a bébispenótot, sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről.
A tésztát leszűrjük (a főzővízből tegyünk félre 25 ml-t), és beleforgatjuk a tejszínes szószba. Visszatesszük a tűzre, és kis lángon addig főzzük, míg a spenót megpuhul (kb. 5 perc). Ha szükséges, öntsünk hozzá a főzővízből, hogy krémes legyen a végeredmény.
A tésztát levesszük a tűzről, lecsepegtetjük, 25 ml vizet félreteszünk. A tésztát beleforgatjuk a tejszínes gombás szószba, visszatesszük a tűzre, és kis lángon addig főzzük, amíg a spenót megpuhul, kb. 5 percig. Öntsünk hozzá annyi vizet főzővízből, hogy kissé meglazuljon. Ízlés szerint meghinthetjük chilipehellyel.