Sokunk számára a kávézás a mindennapi rutin részét képezi, de vajon egészséges? Ebben a cikkben bemutatjuk a hosszú távú kávéfogyasztás hatásait.
Sokunk számára a kávézás a mindennapi rutin részét képezi, de vajon egészséges? Mennyi koffeint fogyaszthatunk egy nap? Kiknek érdemes kerülni a kávézást? Milyen tanácsokat érdemes betartani a lehetséges mellékhatások elkerüléséhez? Ebben a cikkben bemutatjuk a hosszú távú kávéfogyasztás hatásait.
Évente 11,8 millió tonna kávét fogyasztanak világszerte. Ez 178,5 millió 60 kilogrammos kávészsáknak felel meg. Mind a kávétermelés, mind a kávéfogyasztás folyamatos növekedést mutat. De vajon hogy jutottunk ide? Következzen a kávé története röviden.
A kávé eredetét illetően több legenda és tudományos feltételezés létezik. A legvalószínűbb, hogy Kafában, amely tartomány volt Etiópia délnyugati részén, kezdték el először fogyasztani az italt. Az egyik történet szerint az időszámításunk előtt 850 évvel élt Kaldié, egy arab kecskepásztor észrevette, hogy a nyáj zavartan és a szokásosnál aktívabban viselkedett. A kecskepásztor kíváncsivá vált, megkóstolta az örökzöld növény termését és megtapasztalta a koffein pezsdítő hatását.
A kávé Európában a 16. és 17. század környékén jelent meg. Kezdeti fogadtatása nem volt zökkenőmentes, hiszen politikai- és vallási okokból sok helyen tilos volt fogyasztása. Azonban a 17. század végére az ital fogyasztása elterjedt lett és megjelentek a kávéházak szerte a kontinensen és a gyarmatokon. Ekkor a kávé kínálat többségében Jemenből érkezett. A 20. századra a kávétermelés többsége Brazíliában történt. 1950-ben pedig megjelentek a piacon a gyorsan elkészíthető instant kávék.
A szubtrópusi kávé növény elérheti akár a 15 métert is. Az ültetvényeken általában bokrokban termesztik őket, a könnyebb kezelhetőség és nagyobb hozam érdekében. Az időjárásra érzékeny és magas vízigényű növény érési ideje akár 10 hónap is lehet. Gyümölcse vörös színű és két maggal rendelkezik. A kávéfajták esetén megkülönböztetünk arabika és robusta típusokat. Mindkét kávéfajta elérhető őrölt és szemes verzióban. Mutatjuk, melyek a fontos különbségek!
A kávébabból készült italokat számos módon fogyaszthatjuk. A következőkben bemutatjuk a legnépszerűbb elkészítési módokat.
A kávézás iránt érdeklődő hobbi baristák számos egyéb különleges receptet találhatnak. Ilyen lehet a könnyed és habos latte macchiato, vagy a habkönnyű flat white.
A kávézás kapcsán sok téves elképzelés kering. Míg egyesek szerint a koffein teljes kizárása szükséges, mások úgy gondolják, hogy a moderált kávéfogyasztás akár egészségügyi előnyökkel is járhat. Lássuk, mi a helyes megközelítés.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása a koffein fogyasztás kapcsán a következő:
“A 200 mg-ig terjedő (...) bármely forrásból származó koffein egyszeri adagja nem vet fel biztonsági aggályokat az egészséges felnőtt lakosság számára. (...) A napi 400 mg (...) a nap folyamán elfogyasztott fogyasztás nem vet fel biztonsági aggályokat az egészséges felnőttek számára az általános populációban, kivéve a terhes nőket.”
Összefoglalva, a tudományos szervezet szerint egy átlagos, nem terhes felnőtt számára akár napi 400 mg koffein is fogyasztható egészségügyi kockázatok nélkül. Ez körülbelül 4 csésze kávénak felel meg. Azonban, nem érdemes a koffein mennyiséget egyszerre elfogyasztani.
Frank Hu, a Harvard T.H. Táplálkozástudományi Tanszékének elnöke szerint a moderált kávé fogyasztás összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, a máj- és méhnyálkahártya rák, a Parkinson-kór és a depresszió alacsonyabb kockázatával.
Sok kismamában felmerül, hogy vajon biztonságos a kávézás terhesség alatt. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság állásfoglalása szerint:
“A napi 200 mg-ig terjedő, minden forrásból származó koffeinbevitel a nap folyamán elfogyasztva nem vet fel biztonsági aggályokat a magzat számára.”
A kávézás világnapja egy olyan globális ünnepség, amikor a kávéfogyasztást ünneplik. Szeptember 29-én tartják.
A kávézás káros hatásai egészséges felnőtt személyeknél akkor jelentkeznek, ha túl nagy mennyiségű koffeint fogyasztanak. A koffein túladagolás megemelheti a vérnyomást és fokozhatja a szorongást.
Nem javasolt az esti kávézás. A koffein félideje (az idő, amíg a bevitt mennyiség 50%-át lebontja a szervezet) 4-6 óra. Ez azt jelenti, hogy a 19:00-kor elfogyasztott presszó kávéban található 100 mg koffein, identikus hatású azzal, mintha 01:00-kor fogyasztanál 50 milligramm koffeint. Ez megnehezíti az elalvást és csökkentheti az alvásminőséget.
A koffeinmentes kávé olyan személyeknek javasolt, akik szeretik a kávé ízét, de csökkenteni szeretnék koffein bevitelüket. A koffeinmentes kávé akár este is fogyasztható.
A cikória kávé egy kávéhelyettesítő termék, amely az 1800-as években terjedt el. A kávéhoz hasonló íz, koffeinmentesség és alacsonyabb ár miatt népszerű.
A maci kávé gyerekeknek készült, koffeinmentes ital. Általában magas cukortartalmú és édes ízű, így a gyerekek ízlésének megfelel.
Igen, létezik koffeinmentes szemes kávé. A termék azonos módon használható, mint a konvencionális kávébab, azonban 0% koffeint tartalmaz.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.