• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
Kávézás

Kávézás: használ vagy inkább árt?

Sokunk számára a kávézás a mindennapi rutin részét képezi, de vajon egészséges? Ebben a cikkben bemutatjuk a hosszú távú kávéfogyasztás hatásait.

Sokunk számára a kávézás a mindennapi rutin részét képezi, de vajon egészséges? Mennyi koffeint fogyaszthatunk egy nap? Kiknek érdemes kerülni a kávézást? Milyen tanácsokat érdemes betartani a lehetséges mellékhatások elkerüléséhez? Ebben a cikkben bemutatjuk a hosszú távú kávéfogyasztás hatásait.

A kávé története röviden

Évente 11,8 millió tonna kávét fogyasztanak világszerte. Ez 178,5 millió 60 kilogrammos kávészsáknak felel meg. Mind a kávétermelés, mind a kávéfogyasztás folyamatos növekedést mutat. De vajon hogy jutottunk ide? Következzen a kávé története röviden.

A kávé eredetét illetően több legenda és tudományos feltételezés létezik. A legvalószínűbb, hogy Kafában, amely tartomány volt Etiópia délnyugati részén, kezdték el először fogyasztani az italt. Az egyik történet szerint az időszámításunk előtt 850 évvel élt Kaldié, egy arab kecskepásztor észrevette, hogy a nyáj zavartan és a szokásosnál aktívabban viselkedett. A kecskepásztor kíváncsivá vált, megkóstolta az örökzöld növény termését és megtapasztalta a koffein pezsdítő hatását.

A kávé Európában a 16. és 17. század környékén jelent meg. Kezdeti fogadtatása nem volt zökkenőmentes, hiszen politikai- és vallási okokból sok helyen tilos volt fogyasztása. Azonban a 17. század végére az ital fogyasztása elterjedt lett és megjelentek a kávéházak szerte a kontinensen és a gyarmatokon. Ekkor a kávé kínálat többségében Jemenből érkezett. A 20. századra a kávétermelés többsége Brazíliában történt. 1950-ben pedig megjelentek a piacon a gyorsan elkészíthető instant kávék.

A legnépszerűbb kávéfajták

A szubtrópusi kávé növény elérheti akár a 15 métert is. Az ültetvényeken általában bokrokban termesztik őket, a könnyebb kezelhetőség és nagyobb hozam érdekében. Az időjárásra érzékeny és magas vízigényű növény érési ideje akár 10 hónap is lehet. Gyümölcse vörös színű és két maggal rendelkezik. A kávéfajták esetén megkülönböztetünk arabika és robusta típusokat. Mindkét kávéfajta elérhető őrölt és szemes verzióban. Mutatjuk, melyek a fontos különbségek!

  • Arabika kávé: Az arabika kávé édesebb és lágyabb ízű. Sokak szerint a csokoládé és cukor ízjegyeivel rendelkezik. Az arabika kávékban gyakori a gyümölcsös és friss illat.
  • Robusta kávé: Ezzel szemben a robusta kávé durvább, keserűbb ízű. Karakteresebb, intenzívebb illata és íze miatt gyakran fogyasztják tejjel és cukorral.

Melyek a kávé típusai?

A kávébabból készült italokat számos módon fogyaszthatjuk. A következőkben bemutatjuk a legnépszerűbb elkészítési módokat.

  • Eszpresszó: Az egyik legkedveltebb kávétípus az eszpresszó vagy presszókávé, körülbelül 7-8 grammnyi kávéőrlemény szükséges elkészítéséhez. A végeredmény egy 30 milliméternyi, ínycsiklandó koffeindús ital.
  • Dupla eszpresszó: A dupla eszpresszó, más néven doppio, az előző italból két adag.
  • Hosszú kávé: A hosszú kávé sok eltérő megnevezéssel rendelkezik, ilyen például az americano vagy espresso lungo. 160-200 milliliter forró vízzel keverik az eszpresszót, így egy hígabb és vízsebb ital a végeredmény.
  • Espresso macchiato: Az espresso macchiato készítése gyors egyszerű, mindössze annyi szükséges, hogy a presszókávé tetejére egy kis tejhabot tegyünk.
  • Kapucsínó: A kapucsínó egy adag eszpresszó és körülbelül 200 milliliter tejhabból áll. Édes íze és lágy textúrája miatt az egyik legkedveltebb kávé ital.

A kávézás iránt érdeklődő hobbi baristák számos egyéb különleges receptet találhatnak. Ilyen lehet a könnyed és habos latte macchiato, vagy a habkönnyű flat white.

Egészséges a kávézás?

A kávézás kapcsán sok téves elképzelés kering. Míg egyesek szerint a koffein teljes kizárása szükséges, mások úgy gondolják, hogy a moderált kávéfogyasztás akár egészségügyi előnyökkel is járhat. Lássuk, mi a helyes megközelítés.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása a koffein fogyasztás kapcsán a következő:

“A 200 mg-ig terjedő (...) bármely forrásból származó koffein egyszeri adagja nem vet fel biztonsági aggályokat az egészséges felnőtt lakosság számára. (...) A napi 400 mg (...) a nap folyamán elfogyasztott fogyasztás nem vet fel biztonsági aggályokat az egészséges felnőttek számára az általános populációban, kivéve a terhes nőket.”

Összefoglalva, a tudományos szervezet szerint egy átlagos, nem terhes felnőtt számára akár napi 400 mg koffein is fogyasztható egészségügyi kockázatok nélkül. Ez körülbelül 4 csésze kávénak felel meg. Azonban, nem érdemes a koffein mennyiséget egyszerre elfogyasztani.

Frank Hu, a Harvard T.H. Táplálkozástudományi Tanszékének elnöke szerint a moderált kávé fogyasztás összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, a máj- és méhnyálkahártya rák, a Parkinson-kór és a depresszió alacsonyabb kockázatával.

Kávé

Gyakori kérdések és válaszok

Biztonságos a kávézás terhesség alatt?

Sok kismamában felmerül, hogy vajon biztonságos a kávézás terhesség alatt. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság állásfoglalása szerint:

“A napi 200 mg-ig terjedő, minden forrásból származó koffeinbevitel a nap folyamán elfogyasztva nem vet fel biztonsági aggályokat a magzat számára.”

Mikor van a kávézás világnapja?

A kávézás világnapja egy olyan globális ünnepség, amikor a kávéfogyasztást ünneplik. Szeptember 29-én tartják.

Melyek a kávézás káros hatásai?

A kávézás káros hatásai egészséges felnőtt személyeknél akkor jelentkeznek, ha túl nagy mennyiségű koffeint fogyasztanak. A koffein túladagolás megemelheti a vérnyomást és fokozhatja a szorongást.

Egészséges az esti kávézás?

Nem javasolt az esti kávézás. A koffein félideje (az idő, amíg a bevitt mennyiség 50%-át lebontja a szervezet) 4-6 óra. Ez azt jelenti, hogy a 19:00-kor elfogyasztott presszó kávéban található 100 mg koffein, identikus hatású azzal, mintha 01:00-kor fogyasztanál 50 milligramm koffeint. Ez megnehezíti az elalvást és csökkentheti az alvásminőséget.

Kinek ajánlott a koffeinmentes kávé?

A koffeinmentes kávé olyan személyeknek javasolt, akik szeretik a kávé ízét, de csökkenteni szeretnék koffein bevitelüket. A koffeinmentes kávé akár este is fogyasztható.

Mi az a cikória kávé?

A cikória kávé egy kávéhelyettesítő termék, amely az 1800-as években terjedt el. A kávéhoz hasonló íz, koffeinmentesség és alacsonyabb ár miatt népszerű.

Mi az a maci kávé?

A maci kávé gyerekeknek készült, koffeinmentes ital. Általában magas cukortartalmú és édes ízű, így a gyerekek ízlésének megfelel.

Elérhető koffeinmentes szemes kávé?

Igen, létezik koffeinmentes szemes kávé. A termék azonos módon használható, mint a konvencionális kávébab, azonban 0% koffeint tartalmaz.

Tekintsd meg kávé kínálatunkat!

Termékek
Üzletkereső
Belépés
Kosár