
- EcoFamily
A kávé szerelmeseire egyre újabb és újabb ízélmények várnak manapság. Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen kávéfajták között válogathatsz, ha újdonságra vágysz.
Kávéfogyasztóként manapság jócskán el van kényeztetve az ember, hiszen a választható kávéfajták száma szinte végtelen. A kávé szerelmeseire egyre újabb és újabb ízélmények várnak, méghozzá kiváló minőségű termékekkel. Az alábbi útmutatóban megtudhatod, hogy milyen kávétípusokat érdemes kipróbálni, ha újdonságra vágysz.
A presszókávé hány ml vízzel készül? Mi az a flat white? Szemes vagy őrölt kávét válasszak, és bűnt követek el, ha instant kávét iszom? Kínzó kérdések, amelyeket közül néhányat talán már Te is feltettél magadnak. Nézzük, mit érdemes tudni az egyes kávéfajtákról, illetve elkészítésük módjáról.
A kávéfajta kifejezést gyakran tág értelemben használjuk, és a különböző kávénövényekre, valamint a kávébabokra utalunk vele. A kávé (Coffea) nemzetségben mintegy 124 faj található, amelyek közül az Arabica és a Robusta a két legjelentősebb. A kávéknak csak egy töredékét állítják elő más kávéfajtákból, mint amilyen például a Liberica, az Excelsa vagy a Maragogype.
Az arabica a legnépszerűbb a kávéfajták közül, és többnyire Közép- és Dél-Amerikában, valamint Délkelet-Afrikában termesztik. Az Arabica növény nagyon érzékeny, és csak 18 és 22 fok közötti hűvös éghajlaton, 1000 méteres magasságtól kezdődően virágzik. Ebben az éghajlatban a kávécserje nagyon lassan fejlődik, és így változatos aromákat fejleszt ki. Íze kiegyensúlyozott, enyhe, finom savakkal. Az arabica kávé nagyon jól tolerálható, 1,1-1,7%-os koffeintartalma pedig lényegesen alacsonyabb a robustához képest.
Ahogy a neve is sugallja, a Robusta növény sokkal robusztusabb és ellenállóbb, mint az Arabica növény. Emellett sík vidéken, 1000 méter alatti magasságban és magasabb hőmérsékleten (22-26 fok) is megél. A robusta íze erős, csokoládés, földes és kissé kesernyés, emiatt gyakran használják a hagyományos eszpresszó-keverékekben.
Az utóbbi években számos olasz kifejezés kúszott be a köznyelvbe, de vajon tisztában vagy például a latte macchiato jelentésével? Összegyűjtöttük a legismertebb kávétípusokat, hogy biztosan megtaláld közülük a kedvencedet.
Espresso
Erős, kb. 25 ml-es kávé tej nélkül, Olaszországban gyakran csak Caffè-ként szerepel az étlapon. Minél délebbre megyünk, annál valószínűbb, hogy cukrot adnak hozzá.
Ristretto
A ristretto jelentése rövid eszpresszó, azaz erősebb kávé, kevesebb vízzel (15-20 ml 25 ml helyett).
Caffè doppio
Doppio kávé, azaz dupla eszpresszó.
Espresso lungo
Eszpresszó további 25 ml forró vízzel felöntve.
Cappuccino
Eszpresszó kb. 100ml forró tejjel és tejhabbal, gyakran kakaóporral megszórva.
Caffè macchiato vagy Espresso macchiato
Eszpresszó egy kis tejhabbal.
Latte macchiato
Habosított meleg tej, amelyhez eszpresszót adnak (általában több tejet, mint a cappuccinónál). Lefordítva azt jelenti: "foltos tej".
Caffè latte
Forró tej és eszpresszó 50/50 arányban.
Cappuccino con panna
Cappuccino tejszínnel/tejszínhabbal a felhabosított tej helyett.
Caffè americano
Forró vízzel hígított eszpresszó (általában több a víz, mint kávé, azaz könnyebb, mint az espresso lungo).
Az ismert kávénevek és -márkák világában nem könnyű kiigazodni, de ha az olasz kávéknál kezdjük az utazást, biztos nem lövünk mellé. Olaszországban több mint 700 pörkölőüzem biztosítja a friss kávé élvezetét minden nap. A kis "torrefazioné"-k mellett – ahogy a kávépörkölő cégeket Olaszországban nevezik – számos nagy kávémárka is létezik, amelyek közül a legnépszerűbbek a Lavazza kávék és a Segafredo kávék, de emellett már ott is egyre kedveltebbek a különböző kávékapszula-fajták, annak ellenére, hogy a hagyománytisztelők soha nem mondanának le a klasszikus eszpresszóról.
Különleges kávék a legismertebb kávémárkák kínálatából, kávékapszulák és minden, ami a profi kávéfőzés élményéhez elengedhetetlen? Rendelj az EcoFamily hatalmas választékából webshopunkban könnyen és gyorsan, vagy látogass el üzleteink egyikébe!