Kávéfajták képekkel: az ínyencek a minőséget fogyasztják.

Kávéfajták kavalkádja: így találd meg a kedvencedet!

A kávé szerelmeseire egyre újabb és újabb ízélmények várnak manapság. Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen kávéfajták között válogathatsz, ha újdonságra vágysz.

Kávéfogyasztóként manapság jócskán el van kényeztetve az ember, hiszen a választható kávéfajták száma szinte végtelen. A kávé szerelmeseire egyre újabb és újabb ízélmények várnak, méghozzá kiváló minőségű termékekkel. Az alábbi útmutatóban megtudhatod, hogy milyen kávétípusokat érdemes kipróbálni, ha újdonságra vágysz.

Kávé nevek és típusok: miből készülhet kedvenc italod?

A presszókávé hány ml vízzel készül? Mi az a flat white? Szemes vagy őrölt kávét válasszak, és bűnt követek el, ha instant kávét iszom? Kínzó kérdések, amelyeket közül néhányat talán már Te is feltettél magadnak. Nézzük, mit érdemes tudni az egyes kávéfajtákról, illetve elkészítésük módjáról.

A kávéfajta kifejezést gyakran tág értelemben használjuk, és a különböző kávénövényekre, valamint a kávébabokra utalunk vele. A kávé (Coffea) nemzetségben mintegy 124 faj található, amelyek közül az Arabica és a Robusta a két legjelentősebb. A kávéknak csak egy töredékét állítják elő más kávéfajtákból, mint amilyen például a Liberica, az Excelsa vagy a Maragogype.

Az arabica a legnépszerűbb a kávéfajták közül, és többnyire Közép- és Dél-Amerikában, valamint Délkelet-Afrikában termesztik. Az Arabica növény nagyon érzékeny, és csak 18 és 22 fok közötti hűvös éghajlaton, 1000 méteres magasságtól kezdődően virágzik. Ebben az éghajlatban a kávécserje nagyon lassan fejlődik, és így változatos aromákat fejleszt ki. Íze kiegyensúlyozott, enyhe, finom savakkal. Az arabica kávé nagyon jól tolerálható, 1,1-1,7%-os koffeintartalma pedig lényegesen alacsonyabb a robustához képest.

Ahogy a neve is sugallja, a Robusta növény sokkal robusztusabb és ellenállóbb, mint az Arabica növény. Emellett sík vidéken, 1000 méter alatti magasságban és magasabb hőmérsékleten (22-26 fok) is megél. A robusta íze erős, csokoládés, földes és kissé kesernyés, emiatt gyakran használják a hagyományos eszpresszó-keverékekben.

A különböző kávé fajták ízvilágra is eltérőek.

Olasz kávéfajták, kávétípusok: több, mint egy forró ital!

Az utóbbi években számos olasz kifejezés kúszott be a köznyelvbe, de vajon tisztában vagy például a latte macchiato jelentésével? Összegyűjtöttük a legismertebb kávétípusokat, hogy biztosan megtaláld közülük a kedvencedet.

Espresso

Erős, kb. 25 ml-es kávé tej nélkül, Olaszországban gyakran csak Caffè-ként szerepel az étlapon. Minél délebbre megyünk, annál valószínűbb, hogy cukrot adnak hozzá.

Ristretto

A ristretto jelentése rövid eszpresszó, azaz erősebb kávé, kevesebb vízzel (15-20 ml 25 ml helyett).

Caffè doppio

Doppio kávé, azaz dupla eszpresszó.

Espresso lungo 

Eszpresszó további 25 ml forró vízzel felöntve.

Cappuccino

Eszpresszó kb. 100ml forró tejjel és tejhabbal, gyakran kakaóporral megszórva.

Caffè macchiato vagy Espresso macchiato 

Eszpresszó egy kis tejhabbal.

Latte macchiato 

Habosított meleg tej, amelyhez eszpresszót adnak (általában több tejet, mint a cappuccinónál). Lefordítva azt jelenti: "foltos tej".

Caffè latte 

Forró tej és eszpresszó 50/50 arányban.

Cappuccino con panna

Cappuccino tejszínnel/tejszínhabbal a felhabosított tej helyett.

Caffè americano 

Forró vízzel hígított eszpresszó (általában több a víz, mint kávé, azaz könnyebb, mint az espresso lungo).

Milyen a barista kávé? Számos minőségi követelménynek meg kell felelnie.

Minden, amire az otthoni kávézáshoz szükséged lehet

Az ismert kávénevek és -márkák világában nem könnyű kiigazodni, de ha az olasz kávéknál kezdjük az utazást, biztos nem lövünk mellé. Olaszországban több mint 700 pörkölőüzem biztosítja a friss kávé élvezetét minden nap. A kis "torrefazioné"-k mellett – ahogy a kávépörkölő cégeket Olaszországban nevezik – számos nagy kávémárka is létezik, amelyek közül a legnépszerűbbek a Lavazza kávék és a Segafredo kávék, de emellett már ott is egyre kedveltebbek a különböző kávékapszula-fajták, annak ellenére, hogy a hagyománytisztelők soha nem mondanának le a klasszikus eszpresszóról.

  • A szemes kávék rajongói esküsznek arra az ízvilágra, amelyet az egész kávébabok biztosítanak, frissen őrölve a főzési folyamat előtt. Ráadásul szemes változatban az összetevők és az aromák is lassabban távoznak, és hosszabb ideig marad meg a kávé csodálatos és friss íze.
  • Az őrölt kávék egyértelmű előnye, hogy többnyire olcsóbbak, emellett ez a változat rendkívül praktikus is, mert nincs szükség kávédarálóra, sőt, még időt is spórolhatsz, hiszen nem kell plusz lépésként megőrölni a kávét főzés előtt.
  • Az instant kávék sem veszítenek népszerűségükből, hiszen sokan nem szeretnek vacakolni a főzéssel, őrléssel, csak egy megbízható minőségű kávét szeretnének rendkívül gyorsan. Ugyanígy az előre elkészített jegeskávék is mindig hozzák a kívánt ízvilágot, amelyet már megszokhattunk.
  • A kávékapszulák rendkívüli előnye, hogy ripsz-ropsz megbízható minőséget produkálnak, csakúgy, mint a kávépárnák. A kapszulák ráadásul Nespresso kompatibilis, Nescafé kompatibilis és Tchibo Cafissimo változatban is elérhetőek, így kedvedre variálhatod az ízeket attól függően, hogy milyen kávéfőződ van otthon.
  • Azok, akik koffein nélkül szeretnének meleg italt fogyasztani, számos kávéalternatíva közül választhatnak. Ezek közé tartoznak a koffeinmentes kávék, amelyekből a koffeint egy speciális eljárással eltávolították, illetve a gabonakávék, amelyek bármilyen napszakban fogyaszthatóak.

Milyen a barista kávé? Számos minőségi követelménynek meg kell felelnie.

A legfinomabb kávéfajták az EcoFamily kínálatában

Különleges kávék a legismertebb kávémárkák kínálatából, kávékapszulák és minden, ami a profi kávéfőzés élményéhez elengedhetetlen? Rendelj az EcoFamily hatalmas választékából webshopunkban könnyen és gyorsan, vagy látogass el üzleteink egyikébe!