• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
A hűtő optimális használata az energiatakarékosság szempontjából is fontos.

A hűtő okos használata: így maradnak sokáig frissek az ételek

Hogyan lehet optimálisan használni a hűtőt, ha a lehető legtovább szeretnéd frissen tartani benne az élelmiszereket? Hogyan ügyelj az energiafogyasztásra?

 

Alaposan körbejártuk már a hűtőszekrény kapcsán felmerülő kérdéseket, hiszen írtunk már a tisztításáról, a leolvasztásáról és a szagtalanításáról is. Adósod vagyunk viszont még néhány hasznos tippel a hatékonysággal kapcsolatban. Hogyan lehet optimálisan használni a hűtőt, ha a lehető legtovább szeretnéd frissen tartani benne az élelmiszereket? Hogyan ügyelj az energiafogyasztásra? Blogposztunkban összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, hogy minden kérdésedre választ kapj. 

 

A hűtő optimális használata 

Megfelelő tárolás esetén az élelmiszerek hosszabb ideig megőrzik minőségüket, tápanyagaikat és ízüket. Ügyelj arra, hogy az élelmiszereket a méretüknek és a tárolóhelynek megfelelő ételtároló dobozokban, a megfelelő hőmérsékleten és a megfelelő ideig tárold, mivel így csökkentheted az ételmérgezés kockázatát, és az élelmiszerek sem romlanak meg olyan gyorsan. 

 

A húsoktól kezdve a sajtokon át a maradékokig használd ezeket a tippeket, hogy az élelmiszereket biztonságosan tárold a hűtőben. 

  • Tartsd a hűtőszekrényt 5°C környékén, mivel ezen a hőmérsékleten az élelmiszerek megromlását okozó baktériumok lassan szaporodnak. Ehhez érdemes hűtőhőmérőt vásárolni, hogy ne hűtsd túl a fridzsidert. Egy optimálisan beállított hűtőszekrény nemcsak a villanyszámládnak tesz jót, hanem a környezetnek is, mivel így kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe a felesleges energiafelhasználás miatt. 
  • Ha felbontottad valamelyik étel eredeti csomagolását, tedd a maradékot egy jól zárható dobozba, hogy megakadályozd a nedvességvesztést és a szagok felszívódását. 
  • Minél előbb pakold be az élelmiszereket a hűtőbe: ne tarts romlandó élelmiszereket két óránál tovább szobahőmérsékleten. 
  • Kerüld a hűtőszekrény túlpakolását, mert a hideg levegőnek hely kell a keringéshez. 
  • Hetente egyszer takarítsd ki a hűtőszekrényt. Inkább dobj ki minden megkérdőjelezhető holmit, ne kockáztasd a gyomorrontást. 
  • Ha az élelmiszer penészes, dobd ki azonnal, hogy a penészspórák ne terjedjenek el. Tisztítsd meg a penészes élelmiszer tárolóedényét és a hűtőszekrényt, közben ellenőrizz mindent, amihez a romlott étel hozzáérhetett, mert a penész gyorsan terjed a gyümölcsökön és zöldségeken. 

Tipp: Hogyan érdemes takarítani a hűtőszekrényt? Olvasd el a Hűtő tisztítása alaposan és gyorsan című cikkünket hasznos tanácsokért! Arra is kíváncsi vagy, milyen gyakran és hogyan érdemes megszabadulni a felgyülemlett jégtől a hűtődön? Kattints A fagyasztó és a hűtő leolvasztása gyorsan és biztonságosan című cikkünkre! Ha pedig a kellemetlen szagok zavarnak, íme a Hűtő szagtalanítása házilag: 3+1 valóban hatásos praktika blogposztunk, tele bevált tippekkel. 

 

A különböző élelmiszerfajták tárolási tudnivalói 

  • A nyers húst és halat tárold külön műanyag zacskóban vagy edényben a hűtőszekrény legalsó polcán. Ez megakadályozza, hogy az esetlegesen belőle szivárgó folyadék más élelmiszerekre csöppenjen. Emellett többnyire a legalsó polc a leghidegebb, ami azért fontos, mivel a friss húsfélék gyorsan romlandóak. A friss húst és halat néhány napon belül használd fel, és azonnal dobd ki, ha kellemetlen szagot áraszt, nyálkás lesz a felülete, vagy elszíneződik. 
  • A tojás tovább marad friss, ha a dobozában tartod, nem pedig tojástálcán vagy az ajtópolcon. A friss tojásokat három-öt héten belül használd fel. 
  • A tejtermékeket, sajtot, túrót, illetve a növényi joghurtokat a hűtőszekrény középső részében érdemes tárolni. Az 5-7 fokos hőmérsékletével ez a rekesz különösen ideális a sajtok számára, amelyek négy fok alatt elveszíthetik ízüket. A tej nyolc foknál hűvösebb hőmérsékleten tartható el a leghosszabb ideig, így szintén a középső zónában érdemes tárolni. 
  • A sok cukrot, zsírt tartalmazó termékek nem különösebben érzékenyek. Ezért a lekvárokat, szószokat és a margarint nyugodtan a hűtőszekrény felső polcaira teheted. A tojások és a bontatlan termékek is biztonságban vannak itt. 
  • A salátáknak és a zöldségeknek a zöldséges fiókban a helyük. A műanyagba csomagolt salátát vedd ki a csomagolásból, és csavard nedves konyharuhába, vagy mosd meg alaposan, szárítsd meg, és így tedd be egy dobozba a tároláshoz. Fontos, hogy a zöldségeket elkülönítsd a többi ételtől: a rajtuk megmaradt föld ugyanis fertőzött lehet baktériumokkal. 
  • A növényi tejeknek és gyümölcsleveknek nem kell nagy hideg, és már mérsékelt hőmérsékleten is jól érzik magukat a hűtőszekrény ajtajában. A vaj szépen kenhető marad az ajtó fiókjaiban, de itt a helye a ketchupnak, a mustárnak és a majonéznek is. 
  • Néhány élelmiszer egyáltalán nem szereti a hűtőszekrényt: a paradicsomnak és az uborkának nem tesz jót a hűtés, és a kenyér is gyorsabban megkeményedik, ha a hűtőben tárolják. A burgonyát, a vöröshagymát és a sárgarépát is inkább a kamrában, szárazon és sötétben tárold. 

 

Mehet meleg étel a hűtőbe?  

Ha egy meleg fogásból megmaradt egy étkezésre való mennyiség, annak természetesen a hűtőben a helye. Fontos viszont, hogy az edényt és az ételt  előbb hagyd kihűlni, mielőtt beteszed a hűtőbe. 

1. Ha a termékeket melegen teszed be a hűtőbe, a készüléknek keményebben kell dolgoznia, hogy elvégezze a feladatát. A megnövekedett hűtési teljesítmény - szükségtelenül - nagyobb áramfogyasztást jelent. 

2. A meleg ételek a hűtőszekrény páratartalmát is növelhetik, a meleg levegő ugyanis nedvességet juttat a hűtőszekrény vagy a fagyasztó belsejébe. A páralecsapódás miatt a hűtőszekrény hátsó fala is gyorsabban jegesedik, ami azt jelenti, hogy a készülék több áramot fog fogyasztani. 

3. Amikor a forró étel a hűtőszekrénybe kerül, meleg levegőt bocsát ki a környezetébe, így a mellette tárolt élelmiszerek kissé felmelegednek, ami lerövidítheti az érzékeny termékek eltarthatósági idejét. 

A hűtőszekrény megfelelő bepakolása segíti az ételek minőségének megőrzését.

 

Minden, amire szükséged van a háztartásban az ecofamily-től 

A legprofibb eszközöket, tisztítószereket szeretnéd beszerezni hűtőd és otthonod makulátlan tisztaságáért, de a környezetvédelem is fontos számodra? Az ecofamily takarító és tisztító eszközei, illetve környezetbarát tisztítószerei, például a Frosch termékei között biztos megtalálod a kedvenceidet!

Ha pedig a főzéshez, tároláshoz szeretnél egy kis segítséget, válogass edényeink, lábasaink és ételtárolóink között, amelyek között megtalálhatod a Tupperware kiváló minőségű termékeit is. Rendelj otthonod kényelméből webshopunkban könnyen és gyorsan, vagy látogass el üzleteink egyikébe! 

Termékek
Üzletkereső
Belépés
Kosár