• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
Fűszeres gin-tonik a hűvös napokra

Fűszeres gin-tonik a hűvös napokra

Sokan a koktélra klasszikus nyári italként gondolnak, főként, ha a kesernyés gin-tonik kerül szóba. Pedig a ginből nagyon finom őszi/téli koktélokat készíthetünk, amikkel minden vendéget levehetünk a lábáról.

A gin egy nagy múltú, borókaízesítésű, gabona alapú szeszes ital. Annak ellenére, hogy az alap ízt a boróka adja, többféle gint készítenek, különböző gyógy- és fűszernövények hozzáadásával. Más gyógynövényes likőrökkel ellentétben a gint nem szokás magában, röviditalként fogyasztani, mivel a boróka és a többi növény jellegzetes ízvilága, valamint a hozzáadott fűszerek – például koriander, fahéj – más italokkal keverve érvényesülnek igazán.

A borókabogyót már az ókorban is alkalmazták gyógyszerek összetevőjeként, nem csoda, ha a gin XVII. századi ősét is egy holland orvos nevéhez kötik – de a gyógynövényes párlat receptje már egy XVI. századi holland gyűjteményben is megjelent mint betegségek elleni csodaszer.

A gin a holland gyökerek ellenére Angliában indult diadalútra, bár eleinte az igencsak rossz minőségű párlatok jöttek divatba, amikbe boróka helyett sokszor mérgező terpentint kevertek. A szigetországban a XIX. századra alakult ki a mai gin dry stílusa, ami kevésbé aromás desztillált gin, édesítetlen, és nem tartalmaz hozzáadott ízanyagokat (London Dry). A holland típusú gin, a jenever vagy genever testesebb és fűszeresebb, míg a Plymouth ginre a kettő közti átmenetként lehet tekinteni.

És hogy honnan ered a gin-tonik? A válasz sokkal prózaibb, mint gondolnánk, ugyanis a trópusi brit gyarmatokon a malária elleni egyetlen ellenszer a kinin volt, aminek keserűségét ginnel tompították. A kinint szénsavas vízben oldották fel, ezt az italt ma tonikként ismerjük, bár a mai változat sokkal kevesebb kinint tartalmaz, ezért az eredetinél kevésbé keserű. A gin ma már nemcsak a gin-tonik alapja: rengeteg finom koktélt készíthetünk belőle. Télen egy kis fűszerezéssel igazán jóleső tud lenni, ezért ne féljünk az őszi, téli koktélozástól!

 

Téli gin-tonik naranccsal, fahéjjal és csillagánizzsal

 

Hozzávalók 1 adaghoz:

50 ml gin

150 ml tonik

1 egész darab fahéj

1 db csillagánizs

1 gerezd narancs

jégkocka

 

Elkészítés:

 

A csillagánizst és a fahéjat pirítsuk meg száraz serpenyőben. A pohárba halmozzunk jeget, öntsük rá a gint, majd töltsük fel tonikkal. Adjuk hozzá a csillagánizst, a fahéjat és a narancsgerezdet (esetleg frissen facsart narancslevet), majd keverjük össze.

Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár