Fehér cipő tisztítása házilag

Fehér cipő tisztítása: 4+1 módszer a ragyogóan fehér cipőkért

A fehér lábbelik valódi koszmágnesek. Szerencsére a fehér cipő tisztítása nem egy lehetetlen küldetés. Mutatjuk a legjobb praktikákat!

A fehér cipő igazi alapdarab, amely egyszerre lehet a hétköznapi, sportos de akár az elegáns megjelenéshez szükséges, tökéletes kiegészítő. Ha azonban sáros, foltos vagy elsárgul, már kevésbé mutatós. A fehér lábbelik valódi koszmágnesek. Szerencsére azonban a fehér cipő tisztítása nem egy lehetetlen küldetés. Mutatjuk a legjobb praktikákat, amelyekkel újra ragyogóvá varázsolhatod kedvenceidet!

Cipőtisztítás alapszabályok

Bosszantó érzés, amikor a nemrég vásárolt lábbelin megjelennek az első foltok. Ilyenkor felmerülhet a kérdés: hogyan lehet ismét makulátlanná tenni? Bár több hasznos praktika áll rendelkezésre, nem mindegy, hogy az egyes anyagtípusok esetén a cipőtisztítás mely módszerét alkalmazod. Talán a fehér cipő tisztítása jelenti a legnagyobb kihívást, mielőtt azonban bemutatnánk az ehhez szükséges módszereket, összegyűjtöttük a cipőtisztítás néhány univerzális alapszabályát:

 • A különböző anyagból készült lábbelik eltérő ápolási módszereket igényelnek. A cipő épségének érdekében mindig tartsd be a tisztításra vonatkozó gyártói előírásokat.
 • Válaszd ki a megfelelő eszközt! Ez anyagtípustól függően lehet kefe, törlőkendő vagy vattapamacs.
 • A cipőtisztítás idejére vedd ki a talpbetétet és a fűzőket. Utóbbit akár mosógépben is kimoshatod.
 • Kerüld az erős savas és lúgos tisztítószereket, ezek maradandó kárt okozhatnak az anyagban.
 • Az érzékeny, sérülékeny cipőket semmiképp ne tisztítsd mosógépben.

Fehér cipő tisztítása: 4+1 módszer

A fehér cipő tisztítása kapcsán először a mosógépben történő mosás jut eszedbe? Bizonyos típusok esetén, mint például az egyes edzőcipők, valóban alkalmazható a gépi mosás, ez azonban kizárólag alacsony hőfokon, mosózacskóban javasolt. A legtöbb anyagtípusra igaz, hogy a mosógépben való tisztítás kockázatos, hiszen a ragasztás feloldásához, a bélés elengedéséhez, az anyag tartósságának csökkenéséhez vagy akár a cipő deformálódásához vezethet.

Biztonságosabb és kíméletesebb módszert keresel? Az alábbiakban megismerhetsz néhány házi praktikát a különböző anyagból készült, fehér lábbelik tisztántartásához.

1. Fehér bőr cipő tisztítása szódabikarbónával

A bőrcipők tisztítása esetén fontos, hogy kevésbé agresszív módszert alkalmazzunk. Bár kényes anyag, azonban egy egyszerű, a legtöbb konyhában megtalálható hozzávalóval, a szódabikarbónával olyan lehet, mint újkorában.

Fehér bőr cipő tisztítása szódabikarbónával:

 • 1. lépés: Keverj el 10-15 g teáskanál szódabikarbónát egy pohár vízben. 
 • 2. lépés: Áztass egy puha rongyot a keverékbe, majd tisztítsd meg vele a cipőt a szennyeződött területeken.
 • 3. lépés: Ismételd meg a második lépést, ahányszor szükséges, majd töröld szárazra a lábbelit.

2. Besárgult fehér bőr cipő tisztítása citromlével

Nincs is kellemetlenebb érzés annál, amikor a kedvenc fehér cipőd besárgul. A makacs foltok könnyedén eltávolíthatóak, ehhez pedig csak vízre és egy kis citromlére van szükséged. További előny, hogy a keverékkel nem csupán a szennyeződésektől szabadulhatsz meg, hanem a nem kívánatos szagoktól is.

Besárgult fehér bőr cipő tisztítása citromlével:

 • 1. lépés: Keverj el 20-30 ml citromlevet egy pohár vízben.
 • 2. lépés: Áztass egy puha rongyot a keverékbe, majd dörzsöld meg vele a sárga területeket.
 • 3. lépés: Ismételd meg a második lépést, amíg szükséges, majd töröld szárazra a cipőt.

3. Fehér talpú cipő tisztítása ecet segítségével

Egy másik rendkívül hatékony háztartási eszköz az ecet. A népszerű, természetes tisztítószerrel nem csak a hűtőszekrényt vagy a fürdőszobát tarthatjuk ragyogóan tisztán, hanem a cipőinket is.

 Fehér talpú cipő tisztítása ecet segítségével:

 • 1. lépés: Keverj össze egyforma mennyiségben ecetet langyos vízzel.
 • 2. lépés: A keverékbe áztatott rongy vagy kefe segitségével, körkörös mozdulattal súrold meg a cipő talpának oldalsó részén található szennyeződött részeket.
 • 3. lépés: Amennyiben a cipő talpa recés vagy egyéb különleges mintázatú, a nehezebben tisztítható részeknél használj fültisztító pálcikát.
 • 4. lépés: Ismételd meg a második lépést, ahányszor szükséges, majd az ecetszag eltávolításához töröld át sima vizes ronggyal a lábbelit.

4. Fehér gyöngyvászon cipő tisztítása fogkrémmel

Akármilyen szokatlanul hangzik, a fogkrémmel nem csupán fogainkat fehéríthetjük, hanem piszkos cipőinket is.

Fehér gyöngyvászon cipő tisztítása fogkrémmel:

 • 1. lépés: Nyomj egy kevés fogkrémet egy puha sörtéjű, már használaton kívüli fogkefére.
 • 2. lépés: Súrold át a cipőt a koszos területeken, amíg szükséges.
 • 3. lépés: Töröld le a felesleges fogkrémet egy nedves rongy segítségével, majd hagyd megszáradni a lábbelit.

5. Fehér szövet cipő tisztítása mosogatószerrel

Igazán makacs szennyeződés került kedvenc fehér szövet cipődre? Mielőtt a mosógépbe dobnád, fontold meg egy kíméletesebb módszer alkalmazását. Tudtad, hogy a mosogatószer az edények mellett, a cipőket is megszabadíthatja a foltoktól?

Fehér szövet cipő tisztítása mosogatószerrel:

 • 1. lépés: Keverj össze 30 ml mosogatószert 200 ml langyos vízzel.
 • 2. lépés: Áztass bele egy rongyot a keverékbe és ügyelve a szövet épségére, töröld át a szennyeződött területeket.
 • 3. lépés: Töröld le a fennmaradó mosogatószert a cipőről, majd hagyd megszáradni.

Fehér cipő tisztítása házilag

Fehér cipő tisztítása házilag vs. professzionális cipőtisztítás

A fenti példákból megismerhettél néhány, a fehér cipő tisztítása során alkalmazható kíméletes házi praktikát. Ezekkel a módszerekkel kedvenc lábbelidet olyanná varázsolhatod, mint újkorában. Bár a legtöbb esetben hatékonyan bevetheted az olyan, háztartásban is megtalálható eszközöket, mint az ecet vagy a szódabikarbóna, egyes érzékenyebb lábbelik esetén érdemes lehet professzionális készítményre bízni a cipőtisztítás folyamatát.

Nem mered kipróbálni az otthoni módszerek sérülékeny bőrcipődön? Nem vagy biztos benne, hogy alkalmazhatod a citromleves vízzel történő tisztítást világos velúr lábbeliden? Vagy egyszerűen olyan makacs sárfolttal van dolgod, hogy a fent említett trükkök egyike sem vált be? Ez esetben érdemes lehet megfontolni a professzionális cipőtisztító készítmények használatát, amelyek üzleteinkben és webshopunkban is megtalálhatóak.