Eperrel az egészségért!

Végre itt az eperszezon, ami nemcsak azért jó hír, mert már pont meguntuk a téli felhozatalt, hanem azért is, mert – bár kevesen tudnak róla – az egyik legegészségesebb gyümölcsünkről van szó.

Nagy kár, hogy az eper viszonylag rövid ideig érik, mert nagyon finom, rendkívül sokoldalú, ráadásul tele van C-vitaminnal. De nem csak ezt a vitamint tartalmazza nagy arányban: található benne folsav, kálium, B-vitamin, magas a rosttartalma, és gazdag antioxidánsban.

Az eperért sokan rajonganak az íze miatt, de a felhasználása is nagyon sokrétű: nem lehet megunni nyersen fogyasztva sem, és remekül illik joghurtokba, müzlihez, süteményekbe, turmixokba. Az alábbi recept hozzávalóiból egy egészséges, látványos smoothie-t készíthetsz, ami energiaforrásnak sem utolsó!

Hozzávalók:

  • 20 dkg eper
  • 1 banán
  • 2 ek. zabpehely
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 3 dl mandulatej
  • 1 ek. agavészirup
  • fél marék mandula
  • tejszínhab a tetejére

A hozzávalókat turmixoljuk le, majd töltsük poharakba. Díszítsük tejszínhabbal, friss eperrel.