• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
Eldugult WC házilag: milyen szerek segíthetnek?

Eldugult WC? Így szüntesd meg az elzáródást!

Egy gyors látogatás a mosdóba, öblítés, és bumm, máris megvan a baj: eldugult a lefolyó. Mit tehetsz, ha nincs pumpád, vagy ha már megpróbáltad megszüntetni az elzáródást a pumpával, de nem sikerült? Szerencsére létezik pár hasznos, bevált módszer, amelyet érdemes kipróbálni, mielőtt szakembert hívnál. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan javíthatod meg az eldugult WC-t néhány, a háztartásban fellelhető eszköz segítségével, gyorsan és egyszerűen.

 

Miért jön létre dugulás? 

A vécék dugulásának elsőszámú bűnöse a WC-papír, de sajnos sokszor kerülnek bele a kagylóba olyan tárgyak is, amelyeknek nem ott lenne a helyük. A kozmetikai vattapamacsok, zsebkendők, egészségügyi betétek, pelenkák és a fogselyem megakadhatnak a csövekben, körbetekeredhetnek, és hatalmas dugulást okozhatnak, de az ételmaradékot sem szabad a lefolyóba önteni. Emellett az is problémát okozhat, ha - rendszeresen - túl kevés öblítővízzel próbálod lehúzni a WC-t. 

 

WC duguláselhárítás házilag forró vízzel 

Dugulás esetén az egyik legjobb megoldás, ha forró vizet öntesz a lefolyóba. Állítsd a fürdőszobai mosdó vagy kád csapját a legmelegebb fokozatra, vagy a tűzhelyen melegíts fel némi vizet, de ne hagyd, hogy forrjon, mert az megrepesztheti a fajanszot. Öntsd bele a forró vizet a lefolyóba, és hagyd állni néhány percig. Ha erőfeszítéseid sikeresek voltak, a víz lassan elkezd lecsordogálni. Ezután húzd le a WC-t egy-két alkalommal. 

Tipp: Fontos, hogy egy csészényi forró víz nem fogja megoldani a problémát, de egy nagyobb mennyiség már segíthet. Tölts meg egy kancsót vagy egy vödröt forró vízzel, és ha a WC-ben a vízszint még nincs túl magasan, felülről zúdítsd bele a vizet a kagylóba, hogy minél nagyobb legyen a sodrása. 

 

Eldugult WC: szódabikarbóna és ecet az elzáródás ellen 

Eldugult a WC és nincs pumpa? Sebaj, a tudomány és a házi szerek segítenek! Ahogy már az általános iskolában is tanultad, a savas és a lúgos kémhatású anyagok reakcióba lépnek egymással, ami kapóra jön a lefolyó duguláselhárításánál. Ne próbáld ki ezt a trükköt olyan vécécsészében, amely már csordultig tele van, ehhez először ki kell merned a víz egy részét, vagy meg kell várnod, amíg a vízszint kicsit lecsökken. 

  • Önts 1 csésze Naturmind szódabikarbónát és 1 csésze Burg ecetet a WC lefolyójába.  
  • Amikor az ecet és a szódabikarbóna egyesül, a természetes kémiai reakció buborékokat képez és fellazítja a dugulást.  
  • Körülbelül 30 perc múlva zúdítsd le egy kis forró vizet a kagylón, és nézd meg, hogy lefolyik-e a víz. Ha igen, akkor készen is vagy, ha nem, ismételd meg a folyamatot még egyszer. 

 

WC dugulás ellen: lefolyó tisztítása házilag 

Érdemes megelőzni a bajt, és a vízkövet, valamint az egyéb zsíros szennyeződéseket rendszeresen megdolgozni, hogy ne alakuljon ki nagyobb elzáródás a csövekben. A Wc bűzelzáró tisztítása például történhet citromsav segítségével, amihez csak annyit kell tenned, hogy a WC nyakában álló vízbe egy kilónyi citromsavat öntesz, majd lehetőleg 24 órán át hagyod dolgozni az anyagot. 

Az eldugult WC tisztítása nem egyszerű (és gusztusos) feladat, ezért igyekezz rendszeresen karban tartani a kagylót, amihez használhatsz például Domestos Zéró Pink WC vízkőoldó gélt, de az Unikén háztartási sósav is jó szolgálatot tehet. 

Tipp: Szeretnél néhány tuti tippet a dugulás elhárítása mellett a profi fertőtlenítéshez is? Olvasd el a WC tisztítása lépésről lépésre című cikkünket is hasznos tanácsokért és tudnivalókért. 

 

Az eldugult WC tisztítása természetes szerekkel is történhet.

 

WC dugulás elleni szer, WC-lefolyótisztító az ecofamily-től 

A legprofibb eszközöket, tisztítószereket szeretnéd beszerezni mosdód tisztaságért és karbantartásáért? Nálunk a legjobb lefolyótisztítók között válogathatsz, amelyeket a fürdőszobai mosdókagyló és a konyhai mosogató lefolyóinak duguláselhárításához, illetve a dugulás megelőzéséhez használhatsz.

Az ecofamily WC-tisztítószerei, WC-tisztítói között biztos megtalálod a kedvenc háztartási szereidet. Ha pedig az EcoFriend termékek híve vagy, nálunk számtalan környezetbarát tisztítószer közül válogathatsz. Rendelj otthonod kényelméből webshopunkban könnyen és gyorsan, vagy látogass el üzleteink egyikébe! 


Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár