„Ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek” – főként a hideg idő beköszöntével egyre többször halljuk, olvassuk ezeket a szavakat, mivel a szervezetet fel kell készíteni a téli időszakra annak érdekében, hogy egészségesen vészeljük át a hideg hónapokat.
Tavasszal és nyáron nemcsak a friss gyümölcsök és zöldségek segítik az egészségünk megőrzését, hanem a szabadban töltött idő is. Télen azonban hajlamosabbak vagyunk bekuckózni, és csak a szükséges köreinket megtenni, pedig hideg időben is érdemes sokat kirándulni, sétálni a friss levegőn. Ha ilyenkor is aktívak maradunk, sportolunk, azzal a szervezetünknek is segítünk ellenállóbbnak maradni az esetleges fertőzésekkel szemben.
A vitaminokat két csoportba soroljuk: vannak a zsírban (A, D, K, E), valamint a vízben oldódó (B-, C-vitamin, folsav, biotin) vitaminok. Előbbieket a szervezetünk nem képes raktározni, ezért minden nap szükség van arra, hogy hozzájussunk. A zsírban oldódó vitaminok pedig nem szívódnak fel, csak ha a megfelelő mennyiségű zsiradékot is tartalmazza az ételünk.
A vitaminok és ásványi anyagok szükségesek ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön, de ebben is érdemes a harmóniára törekedni, és odafigyelni a testünk igényeire, jelzéseire. Kiegyensúlyozott étkezéssel a legtöbb tápanyaghoz hozzájut a szervezetünk, de bizonyos esetekben – például várandósság, szoptatás idején, nehéz fizikai munkát végzőknek, betegség utáni lábadozáskor stb. – szükség van vitaminpótlásra.
Mi most összegyűjtöttünk pár tippet, amik ebben a hideg időszakban segíthetnek!
- Sütés-főzés közben az ételek vitamintartalma csökken, ezért fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt, ha lehet, akkor minél színesebb összeállításban!
- A savanyú káposzta 2-3-szor több C-vitamint tartalmaz, mint a sima káposzta. Fogyasszuk rendszeresen!
- A B5-vitamin segít megszüntetni a bőrpanaszokat. Hideg, szeles időben könnyebben kiszárad a kezünk is: krémek összetevőjeként segít megőrizni a bőr rugalmasságát.
- A D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor csontokba történő beépülését, és támogatja az immunrendszerünket. Mivel télen kevesebb lehetőség van a napozásra, ezért érdemes étrend-kiegészítővel pótolni!
- A vas, szelén és cink a vitaminok mellett nagyon fontos nyomelemek, célszerű őket táplálék-kiegészítőkkel is a bevinni a szervezetbe, főleg abban az esetben, ha valaki kizárólag növényi eredetű élelmiszereket fogyaszt.
- Az A-vitamin részt vesz az immunrendszer erősítésében és a jó látás fenntartásában. Megtalálható többek között zsíros halakban, tojássárgájában, sárgarépában, paradicsomban.
- Fogyasszunk dióféléket, gabonaféléket, olajokat, mert a bennük található E-vitamin antioxidáns, és segít a bőr feszességének megőrzésében is.