Bár az édes íznek nehéz ellenállni, a túl sok hozzáadott cukor fogyasztása ártalmas lehet az egészségre. Ha csökkenteni szeretnéd a finomított édesítőszerek, például a fehér cukor bevitelét, számos alternatíva közül választhatsz, amelyek közül néhány nulla vagy nagyon kevés kalóriát tartalmaz. Melyik a legjobb édesítőszer, és hogyan válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt?
Az édesítőszerek a cukrot helyettesítő anyagok, amelyeknek olyakor édesebb az íze, mint a cukornak, így nagyon kevés kell belőlük az ételek és italok édesítéséhez. Más cukorhelyettesítők, az úgynevezett cukoralkoholok viszont kevésbé édesek a cukorhoz képest.
A "cukormentes" vagy "diétás" címkével ellátott élelmiszerek többnyire tartalmaznak valamilyen cukorhelyettesítőt, amelyek 3 kategóriába sorolhatók: mesterséges édesítőszerek, cukoralkoholok és természetes édesítőszerek. A mesterséges édesítőszereket gyakran intenzív édesítőszereknek is nevezik, mivel az asztali cukorhoz hasonló, de akár jóval édesebb ízt biztosítanak, előállításuk pedig laboratóriumban, vegyi anyagok felhasználásával történik.
A természetes édesítőszereket növényi eredetű, kalóriamentes cukorhelyettesítők, amelyek nem vezetnek súlygyarapodáshoz vagy vércukorszint-emelkedéshez. Emellett jellemzően kevésbé feldolgozottak, és a mesterséges édesítőszerekhez képest jobban hasonlítanak a természetes cukorforrásokhoz. Ide tartozik például az allulóz, a stevia vagy a tagatóz.
Ezek az EU-ban engedélyezett (2023-as adat)adalékok megtalálhatók többek között italokban, desszertekben, készételekben, süteményekben, rágógumikban és fogkrémekben.
Nagy mennyiségű cukoralkohol bevitele gázképződéssel, görcsökkel, puffadással és hasmenéssel járhat, ezért fogyasztásuknál a mértékre mindig ügyelj! Bár a természetes édesítő, a stevia számos előnyös tulajdonsággal bír, és segíthet a súlygyarapodás megelőzésében és a vércukorszint csökkentésében is, hátrányai közé tartozik, hogy ritka esetekben fogyasztóinál hányinger és gyomorpanaszok is előfordulhatnak.
Melyik tehát a legjobb cukorhelyettesítő, amely mértékkel fogyasztva jó eséllyel nem okoz galibát a bélrendszer számára?
A cukorbetegeknek cukor helyett még ki lehet próbálni egészséges édesítőszer gyanánt a stevia mellett a tagatózt is, ami egy monoszacharid, és korlátozott mennyiségben megtalálható gyümölcsökben, valamint a tejben, bizonyos gabonafélékben, sőt még a kakaóban is. Ha ezt az édesítőszert választod, akkor viszont mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, mert az előállítása, így az ára is igen borsos.
Fontos azonban megjegyezni, hogy számos cukoralternatívaként emlegetett termék nem alkalmas diabétesz esetén. A nádcukor a cukorbetegeknek például ugyanolyan káros, mint az asztali cukor, de az agave szirup sem jelent megoldást, mivel ugyan a glikémiás indexe alacsony, a szénhidráttartalma igencsak jelentős.
Szeretnél odafigyelni a cukorfogyasztásodra, és biztonságos édesítőket keresel? Az ecofamily választékában biztos megtalálod a kedvenc termékeidet, legyen az akár egy Süssina édesítőszer vagy egy Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő.
Rendelj otthonod kényelméből webshopunkban könnyen és gyorsan, vagy látogass el üzleteink egyikébe!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.