• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
Bizonyos édesítőszerek sütéshez és főzéshez is biztonsággal használhatóak.

Édesítőszerek: mértékkel használva megédesítik napjaidat

Bár az édes íznek nehéz ellenállni, a túl sok hozzáadott cukor fogyasztása ártalmas lehet az egészségre. Ha csökkenteni szeretnéd a finomított édesítőszerek, például a fehér cukor bevitelét, számos alternatíva közül választhatsz, amelyek közül néhány nulla vagy nagyon kevés kalóriát tartalmaz. Melyik a legjobb édesítőszer, és hogyan válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt?

 

Mik azok az édesítőszerek? 

Az édesítőszerek a cukrot helyettesítő anyagok, amelyeknek olyakor édesebb az íze, mint a cukornak, így nagyon kevés kell belőlük az ételek és italok édesítéséhez. Más cukorhelyettesítők, az úgynevezett cukoralkoholok viszont kevésbé édesek a cukorhoz képest. 

 

Az édesítőszerek fajtái: cukoralkoholok, természetes és mesterséges édesítőszerek 

A "cukormentes" vagy "diétás" címkével ellátott élelmiszerek többnyire tartalmaznak valamilyen cukorhelyettesítőt, amelyek 3 kategóriába sorolhatók: mesterséges édesítőszerek, cukoralkoholok és természetes édesítőszerek. A mesterséges édesítőszereket gyakran intenzív édesítőszereknek is nevezik, mivel az asztali cukorhoz hasonló, de akár jóval édesebb ízt biztosítanak, előállításuk pedig laboratóriumban, vegyi anyagok felhasználásával történik. 

A természetes édesítőszereket növényi eredetű, kalóriamentes cukorhelyettesítők, amelyek nem vezetnek súlygyarapodáshoz vagy vércukorszint-emelkedéshez. Emellett jellemzően kevésbé feldolgozottak, és a mesterséges édesítőszerekhez képest jobban hasonlítanak a természetes cukorforrásokhoz. Ide tartozik például az allulóz, a stevia vagy a tagatóz. 

 

Az Európai Unióban engedélyezett, biztonságos édesítőszerek 

Ezek az EU-ban engedélyezett (2023-as adat)adalékok megtalálhatók többek között  italokban, desszertekben, készételekben, süteményekben, rágógumikban és fogkrémekben. 

 

Cukoralkoholok 

  • Szorbit (E 420) 
  • Mannit (E 421) 
  • Izomalt (E 953) 
  • Maltitok (E 965) 
  • Laktit (E 966) 
  • Xilit (E 967) 
  • Eritrit (E 968) 

 

Intenzív édesítőszerek 

  • Aceszulfám K (E 950) 
  • Aszpartám (E 951) 
  • Ciklamátok (E 952) 
  • Szacharinok (E 954) 
  • Szukralóz (E 955) 
  • Taumatin (E 957) 
  • Neoheszperidin DC (E 959) 
  • Szteviol glikozidok (E 960) 
  • Neotám (E 961) 
  • Aszpartám-aceszulfámsó (E 962) 
  • Advantám (E 969) 

 

Az édesítőszerek mellékhatásai 

Nagy mennyiségű cukoralkohol bevitele gázképződéssel, görcsökkel, puffadással és hasmenéssel járhat, ezért fogyasztásuknál a mértékre mindig ügyelj! Bár a természetes édesítő, a stevia számos előnyös tulajdonsággal bír, és segíthet a súlygyarapodás megelőzésében és a vércukorszint csökkentésében is, hátrányai közé tartozik, hogy ritka esetekben fogyasztóinál hányinger és gyomorpanaszok is előfordulhatnak. 

Az édesítőszerek hatása a vércukorszintre jelenthet veszélyt bizonyos esetekben.

 

A legegészségesebb édesítőszer, amelyet nyugodt szívvel használhatsz 

Melyik tehát a legjobb cukorhelyettesítő, amely mértékkel fogyasztva jó eséllyel nem okoz galibát a bélrendszer számára? 

 

A legjobb édesítőszer cukor helyett 

  • Az eritritol az egyik ilyen alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, amely nem emeli meg a vércukor- vagy inzulinszintet, és nem befolyásolja a vérzsírok, például a koleszterin vagy a trigliceridek szintjét sem. Ez a cukoralkohol a bélrendszerből szívódik fel a szervezetedbe, és végül változatlan formában ürül ki a vizelettel. 
  • A xilit nagyon népszerű egészséges cukorhelyettesítő, amely szintén egy cukoralkohol, és grammonként körülbelül 2,4 kalóriát tartalmaz. Patkányokon végzett kísérletek szerint javíthatja a csontsűrűséget és csökkentheti a csontritkulás kockázatát is, viszont nem emeli meg a vércukorszintet. Egyszerre túl sokat fogyasztani belőle viszont nem szabad, mert emésztési problémákat okozhat, különösen, ha más cukorfajtákkal, például fruktózzal kombinálják. 
  • A glicin kiváló cukorhelyettesítő sütéshez, de természetes aminosavként még a pihentető alvásban és a fiatalos bőr megőrzésében is segít. Ám a diétázóknak csínján kell vele bánni, mivel nagyon sok kalóriát tartalmaz, így büntetlenül ezt az édesítőszert sem lehet fogyasztani. 

 

A legjobb édesítőszer cukorbetegeknek 

A cukorbetegeknek cukor helyett még ki lehet próbálni egészséges édesítőszer gyanánt a stevia mellett a tagatózt is, ami egy monoszacharid, és korlátozott mennyiségben megtalálható gyümölcsökben, valamint a tejben, bizonyos gabonafélékben, sőt még a kakaóban is. Ha ezt az édesítőszert választod, akkor viszont mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, mert az előállítása, így az ára is igen borsos. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy számos cukoralternatívaként emlegetett termék nem alkalmas diabétesz esetén. A nádcukor a cukorbetegeknek például ugyanolyan káros, mint az asztali cukor, de az agave szirup sem jelent megoldást, mivel ugyan a glikémiás indexe alacsony, a szénhidráttartalma igencsak jelentős. 

 

Melyik édesítőszer nem káros? A kutatások szerint a stevia például egészségesnek bizonyult.

 

Édesítőszerek, cukorhelyettesítők az ecofamily kínálatából 

Szeretnél odafigyelni a cukorfogyasztásodra, és biztonságos édesítőket keresel? Az ecofamily választékában biztos megtalálod a kedvenc termékeidet, legyen az akár egy Süssina édesítőszer vagy egy Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő.

Rendelj otthonod kényelméből webshopunkban könnyen és gyorsan, vagy látogass el üzleteink egyikébe! 

Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár