Zseniális módon egyszerűsített, friss ízekben gazdag sütőben sült tészta olasz módra. Ami igazán remekké teszi, az a spárga és az ellenállhatatlanul ropogós dió.
Hozzávalók:
A besamel mártáshoz:
- 3 ek. vaj
- 3 ek. liszt
- 600 ml tej
- só
- bors
- szerecsendió
A zöldspárgás mártáshoz:
- 500 g zöldspárga
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 3 dl tejszín
A tésztához:
- víz
- só
- 500 g Ecco la Pasta penne tészta
A sütőtál kikenéséhez:
A tetejére:
- reszelt parmezánsajt
- durvára tört dió
Elkészítés:
A vajat egy fazékban melegíteni kezdjük, amikor felolvadt, hozzáadjuk a lisztet, és egy habverővel kevergetve megpirítjuk, ezután felöntjük a tejjel és besűrítjük. Végül sóval, borssal, szerecsendióval ízlés szerint fűszerezzük.
A spárgát kb. 2 cm hosszúságú darabokra vágjuk, serpenyőben olívaolajon megpirítjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal fűszerezzük és felöntjük a tejszínnel.
A tésztát lobogó sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és a spárgás mártáshoz keverjük.
Egy sütőtálat kivajazunk, egyenletesen eloszlatjuk benne a tésztát, a tetejére ráöntjük a besamel mártást és megszórjuk a parmezánnal és a dióval. 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel aranybarnára sütjük.